Односи Обаме и Путина су "пословни"

Односи између америчког председника Барака Обаме и његовог руског колеге Владимира Путина могу се описати као "пословни", саопштила је Бела кућа, у одговору на недавну изјаву републиканског кандидата за председника Доналда Трампа да двојица лидера "мрзе" један другог.

Свијет 01.08.2015 | 15:25
Односи Обаме и Путина су "пословни"

"Упутио бих вас на начин на који је председник Обама описао свој однос са председником Путином у неколико ранијих наврата.

Он је описао њихов однос као ''послован'' и указао на способност и спремност председника Путина да говори отворено, и то укључује (ситуације) када постоје области ''''неслагања", рекао је прес секретар Беле куће Џош Ернест на конференцији за новинаре.

Иако се двојица лидера не слажу увек и често доста разликују у својој процени глобалних питања, "постоје области у којима смо били у стању да прилично ефикасно координишемо са Русима и овај међународни напор да се спречи Иран да дође у посед нуклеарног оружја, вероватно је најзначајнији од свих", додао је Ернест.

Трамп је, током посете Шкотској рекао да би "веома лепо сарађивао са Владимиром Путином", без додатних објашњења, пренео је Спутњик.

У петак, он је такође изјавио да је Крим, главна тачка спорења у билатералним односима, "проблем Европе".

"Допустите ми да објасним - ово је проблем Европе, много више него наш, у реду? А Европа се не жали колико ми", рекао је милијардер за ЦНН, додајући да Немачка треба да преузме вођство у решавању тог питања.

"Све је на САД - ми смо као светски полицајац", навео је Трамп.

Крим је одлучио да се отцепи од Украјине и присаједини Русији након референдума у марту 2014, на коме је 96 одсто грађана подржало тај потез.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милан

01.08.2015 23:00

Путин нема компромиса са умно поремећеним педофилима из Ватикана. Ватикан је зинуо да отме Сибир. Ако Ви први не ударите, Ватикан ће ударити на Русију. Не оклевајте. Сместа испалите три нуклеарне ракете на: Ватикан, Вашингтон И Лондон да спасите човечанство.

ОДГОВОРИТЕ