Odnosi Obame i Putina su "poslovni"

Odnosi između američkog predsednika Baraka Obame i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina mogu se opisati kao "poslovni", saopštila je Bela kuća, u odgovoru na nedavnu izjavu republikanskog kandidata za predsednika Donalda Trampa da dvojica lidera "mrze" jedan drugog.

Svijet 01.08.2015 | 15:25
Odnosi Obame i Putina su "poslovni"

"Uputio bih vas na način na koji je predsednik Obama opisao svoj odnos sa predsednikom Putinom u nekoliko ranijih navrata.

On je opisao njihov odnos kao ''poslovan'' i ukazao na sposobnost i spremnost predsednika Putina da govori otvoreno, i to uključuje (situacije) kada postoje oblasti ''''neslaganja", rekao je pres sekretar Bele kuće DŽoš Ernest na konferenciji za novinare.

Iako se dvojica lidera ne slažu uvek i često dosta razlikuju u svojoj proceni globalnih pitanja, "postoje oblasti u kojima smo bili u stanju da prilično efikasno koordinišemo sa Rusima i ovaj međunarodni napor da se spreči Iran da dođe u posed nuklearnog oružja, verovatno je najznačajniji od svih", dodao je Ernest.

Tramp je, tokom posete Škotskoj rekao da bi "veoma lepo sarađivao sa Vladimirom Putinom", bez dodatnih objašnjenja, preneo je Sputnjik.

U petak, on je takođe izjavio da je Krim, glavna tačka sporenja u bilateralnim odnosima, "problem Evrope".

"Dopustite mi da objasnim - ovo je problem Evrope, mnogo više nego naš, u redu? A Evropa se ne žali koliko mi", rekao je milijarder za CNN, dodajući da Nemačka treba da preuzme vođstvo u rešavanju tog pitanja.

"Sve je na SAD - mi smo kao svetski policajac", naveo je Tramp.

Krim je odlučio da se otcepi od Ukrajine i prisajedini Rusiji nakon referenduma u martu 2014, na kome je 96 odsto građana podržalo taj potez.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milan

01.08.2015 23:00

Putin nema kompromisa sa umno poremećenim pedofilima iz Vatikana. Vatikan je zinuo da otme Sibir. Ako Vi prvi ne udarite, Vatikan će udariti na Rusiju. Ne oklevajte. Smesta ispalite tri nuklearne rakete na: Vatikan, Vašington I London da spasite čovečanstvo.

ODGOVORITE