Криминалци у дилу са функционерима

Спрега корупције и организованог криминала представља један од најбитнијих фактора угрожавања даљег развоја и економске стабилности Босне и Херцеговине.

Република Српска 02.08.2015 | 11:13
Криминалци у дилу са функционерима

Ово се, између осталог, наводи у Информацији о стању безбједности БиХ, о којој ће парламент БиХ расправљати крајем августа.

Из информације се може закључити да у БиХ дјелује више организованих криминалних група које се све више повезују са носиоцима функција у извршној и судској власти, а евидентирани су и случајеви сарадње криминалаца и полицајаца.

"Оцјена је ОБА да значајну пријетњу за БиХ представља спрега организованог криминала и корупције јер поједини државни запосленици различитих нивоа припадницима организованог криминала за новац осигуравају одређене погодности, а неки су и стално ангажовани за такве услуге. Забрињава податак да је један број носилаца криминалних активности успио да давањем мита придобије поједине представнике извршне и судске власти", наводи се у извјештају. Није згорег ни подсјетити на ријечи Алмира Џуве, првог човјека ОБА, када је прије нешто више од двије године рекао: "Ви да чујете и видите оно што се дешава, да имате сазнања која ми имамо о умијешаности између структура власти од највишег нивоа до криминалних организација, вјерујем да бисте били више забринути него што сам ја".

Џуво је ово рекао парламентарцима и осталим учесницима конференције "Актуелно стање безбједности у БиХ".

Након ове изјаве изгледа да се мало шта промијенило с обзиром на то да се у Извјештају о стању безбједности говори и о сазнањима ОБА да су криминалци успјели да створе услове да се током откривања и доказивања кривичних дјела прикрију или минимализују штетне посљедице, а осуде сведу на минималне, или да се злоупотребом двојних држављанстава у потпуности избјегну санкције.

Позивајући се на сазнања ОБА у извјештају се наводи и да се криминалци покушавају приближити запосленима у разним полицијским и судским структурама, те да је у тим случајевима у посљедње вријеме уочена и корупција у класичном смислу ријечи, односно давање новца и скупоцјених поклона.

"На тај начин запосленицима је, поред новчане добити, омогућено и напредовање у служби кроз успјешан рад, односно пресијецање различитих конкурентских криминалних група", наводи се у извјештају и додаје да се дешава и то да се криминалац и запослени из институције за спровођење закона удружују у изнудама од лица која би требало да буду обухваћена истрагама, а овако се наплаћује значајан новац.

Мијо Крешић, замјеник министра безбједности БиХ, каже да је тачно да су организовани криминал и раширена корупција у БиХ присутни и имају додира са неким носиоцима власти, те да не може ни функционисати без покровитеља.

"Организовани криминал мора слабити јер без смањења корупције и озбиљног обрачуна с овим проблемом у свим његовим облицима будућност БиХ може бити упитна", рекао је, додајући да су већ почели неки процеси који треба да створе претпоставке за борбу против организованог криминала.

Велики проблем је и тероризам с обзиром на то да се, према наводима из извјештаја, у БиХ налази одређени број лица афроазијског поријекла који су раније били у контакту с особама довођеним у везу са међународним тероризмом.

"Током прошле године ОБА је прикупила фонд оперативних података који указују да су нека од ових лица ангажована у илегално пребацивање новца у БиХ за потребе бивших муџахедина, али и за ширење радикалног селефизма у БиХ и стварање нових селефијских заједница", стоји у извјештају.

Извјештај о стању безбједности у БиХ дотакао се и економске активности инвеститора, међу којима има и оних који извлаче новац из БиХ и на тај начин сиромаше становништво и институције БиХ.

"Према подацима ОБА, поједине фирме које се баве пословима спољне трговине, а чији су већински власници ино-компаније, приликом међународне размјене врше разне махинације у циљу прелијевања капитала", стоји у извјештају у којем се додаје да је примјетан појачан интерес криминалаца за укључивање у приватизацију имовине фирми из БиХ у земљама региона.

Извор: Н.Н.

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ПЕТАР

01.08.2015 13:17

Баш сте открили ТОПЛУ ВОДУ!!! Па и ПТИЦЕ НА ГРАНИ знају да без ВИСОКО ПОЗИЦИОНИРАНИХ ПОЛИТИЧАРА, нема ни КРИМИНАЛА И КОРУПЦИЈЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСПРАВКА

01.08.2015 13:22

Криминалци у дилу са криминалцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

01.08.2015 13:35

Све је до гена. Овај народ не може боље. Увијек је страна чизма овдје уводила реда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНСТАТУЈЕМ

01.08.2015 13:37

Сви ови наводи и информације су мање више познати, да тако кажем, и обичним грађанима. Али, хајде да видимо када се и да ли се уопште у скорије време планира предузимање мера и радњи да се ово искорени у мери у којој се може искоренити и да одговорни заврше тамо где им је место. И још нешто, чак и да се крене у обрачун са криминалом, од резултата неће бити користи уколико се не буде одузимала нелегално стечена имовина. Толико од мене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

01.08.2015 13:54

Ово је као несто,ста с криминалом у ОБА/ОСА Алмире има сазнања и за људе из ОБА / ОСЕ. Све постено, иде крај посте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изненадјен сам

01.08.2015 13:58

Пази кад' не могу да верујем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрац

01.08.2015 14:22

Управо су највеци КРИМИНАЛЦИ плитицари и безбедносне слузбе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац РС

01.08.2015 14:28

У ту прицу невјерују само будале и цланови СНСДа сто се тице Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селман

01.08.2015 14:30

"Ја" сам примјер да се криминал и корупција у државним органима исплати и наравно добро наплати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нинџа

01.08.2015 14:54

Кримималаца нема , функционери су то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

01.08.2015 15:14

И шта, обогатише се они, обогати се и Џуво, и сви њихови и сви Џувини, нико на ледини не оста, нико без своје нафаке, свога бира... Обогатише се служећи народу, а народ обогаљи, осиромаши као никада до сада. И кажу није крај ни близу, има још да се теше и засијеца, из дреновине суве капље да се избијају... Инспиративан је Мусолини и његов крај, бандере и надвожњаци, главом према доље.., ето, ето то је а добро није, нити ће да бидне..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

01.08.2015 16:01

Па да нису криминалци неби ни били политицари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.Арсланагиц

01.08.2015 16:23

То је све БАЈАга!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

01.08.2015 18:45

У РС НАЈВЕЦА ОРГАНИЗОВАНА КРИМИНАЛНА ГРУПА СУ ИНТЕГРАЛ ИНЗИЊЕРИНГ СА ИНТЕГРОМ ИГ ИНСТИТУТОМ ИТД НИСКОГРАДЊА И МГ МИНД ЈЕР САВ БУДЗЕТ ИДЕ ПРЕКО ЊИХ А ОНИ И ДАЉЕ ПОД КРЕДИТОМ А ВОДЈА СЕ ЗНА И ОНИ СЕ НЕ СТИДЕ ЈАВНО ПРИЦАЈУ КО ЈЕ СЕФ

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКРАТЕС

01.08.2015 19:21

Па због цега владају,него да се обогате,криминал и власт,политика и сласт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боби боy

02.08.2015 09:35

Нека и треба нам кад смо овакво

ОДГОВОРИТЕ