Kriminalci u dilu sa funkcionerima

Sprega korupcije i organizovanog kriminala predstavlja jedan od najbitnijih faktora ugrožavanja daljeg razvoja i ekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Republika Srpska 02.08.2015 | 11:13
Kriminalci u dilu sa funkcionerima

Ovo se, između ostalog, navodi u Informaciji o stanju bezbjednosti BiH, o kojoj će parlament BiH raspravljati krajem avgusta.

Iz informacije se može zaključiti da u BiH djeluje više organizovanih kriminalnih grupa koje se sve više povezuju sa nosiocima funkcija u izvršnoj i sudskoj vlasti, a evidentirani su i slučajevi saradnje kriminalaca i policajaca.

"Ocjena je OBA da značajnu prijetnju za BiH predstavlja sprega organizovanog kriminala i korupcije jer pojedini državni zaposlenici različitih nivoa pripadnicima organizovanog kriminala za novac osiguravaju određene pogodnosti, a neki su i stalno angažovani za takve usluge. Zabrinjava podatak da je jedan broj nosilaca kriminalnih aktivnosti uspio da davanjem mita pridobije pojedine predstavnike izvršne i sudske vlasti", navodi se u izvještaju. Nije zgoreg ni podsjetiti na riječi Almira Džuve, prvog čovjeka OBA, kada je prije nešto više od dvije godine rekao: "Vi da čujete i vidite ono što se dešava, da imate saznanja koja mi imamo o umiješanosti između struktura vlasti od najvišeg nivoa do kriminalnih organizacija, vjerujem da biste bili više zabrinuti nego što sam ja".

Džuvo je ovo rekao parlamentarcima i ostalim učesnicima konferencije "Aktuelno stanje bezbjednosti u BiH".

Nakon ove izjave izgleda da se malo šta promijenilo s obzirom na to da se u Izvještaju o stanju bezbjednosti govori i o saznanjima OBA da su kriminalci uspjeli da stvore uslove da se tokom otkrivanja i dokazivanja krivičnih djela prikriju ili minimalizuju štetne posljedice, a osude svedu na minimalne, ili da se zloupotrebom dvojnih državljanstava u potpunosti izbjegnu sankcije.

Pozivajući se na saznanja OBA u izvještaju se navodi i da se kriminalci pokušavaju približiti zaposlenima u raznim policijskim i sudskim strukturama, te da je u tim slučajevima u posljednje vrijeme uočena i korupcija u klasičnom smislu riječi, odnosno davanje novca i skupocjenih poklona.

"Na taj način zaposlenicima je, pored novčane dobiti, omogućeno i napredovanje u službi kroz uspješan rad, odnosno presijecanje različitih konkurentskih kriminalnih grupa", navodi se u izvještaju i dodaje da se dešava i to da se kriminalac i zaposleni iz institucije za sprovođenje zakona udružuju u iznudama od lica koja bi trebalo da budu obuhvaćena istragama, a ovako se naplaćuje značajan novac.

Mijo Krešić, zamjenik ministra bezbjednosti BiH, kaže da je tačno da su organizovani kriminal i raširena korupcija u BiH prisutni i imaju dodira sa nekim nosiocima vlasti, te da ne može ni funkcionisati bez pokrovitelja.

"Organizovani kriminal mora slabiti jer bez smanjenja korupcije i ozbiljnog obračuna s ovim problemom u svim njegovim oblicima budućnost BiH može biti upitna", rekao je, dodajući da su već počeli neki procesi koji treba da stvore pretpostavke za borbu protiv organizovanog kriminala.

Veliki problem je i terorizam s obzirom na to da se, prema navodima iz izvještaja, u BiH nalazi određeni broj lica afroazijskog porijekla koji su ranije bili u kontaktu s osobama dovođenim u vezu sa međunarodnim terorizmom.

"Tokom prošle godine OBA je prikupila fond operativnih podataka koji ukazuju da su neka od ovih lica angažovana u ilegalno prebacivanje novca u BiH za potrebe bivših mudžahedina, ali i za širenje radikalnog selefizma u BiH i stvaranje novih selefijskih zajednica", stoji u izvještaju.

Izvještaj o stanju bezbjednosti u BiH dotakao se i ekonomske aktivnosti investitora, među kojima ima i onih koji izvlače novac iz BiH i na taj način siromaše stanovništvo i institucije BiH.

"Prema podacima OBA, pojedine firme koje se bave poslovima spoljne trgovine, a čiji su većinski vlasnici ino-kompanije, prilikom međunarodne razmjene vrše razne mahinacije u cilju prelijevanja kapitala", stoji u izvještaju u kojem se dodaje da je primjetan pojačan interes kriminalaca za uključivanje u privatizaciju imovine firmi iz BiH u zemljama regiona.

Izvor: N.N.

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

ПЕТАР

01.08.2015 13:17

Баш сте открили ТОПЛУ ВОДУ!!! Па и ПТИЦЕ НА ГРАНИ знају да без ВИСОКО ПОЗИЦИОНИРАНИХ ПОЛИТИЧАРА, нема ни КРИМИНАЛА И КОРУПЦИЈЕ!!!

ODGOVORITE
Name

ISPRAVKA

01.08.2015 13:22

Kriminalci u dilu sa kriminalcima.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

01.08.2015 13:35

Sve je do gena. Ovaj narod ne može bolje. Uvijek je strana čizma ovdje uvodila reda.

ODGOVORITE
Name

КОНСТАТУЈЕМ

01.08.2015 13:37

Сви ови наводи и информације су мање више познати, да тако кажем, и обичним грађанима. Али, хајде да видимо када се и да ли се уопште у скорије време планира предузимање мера и радњи да се ово искорени у мери у којој се може искоренити и да одговорни заврше тамо где им је место. И још нешто, чак и да се крене у обрачун са криминалом, од резултата неће бити користи уколико се не буде одузимала нелегално стечена имовина. Толико од мене.

ODGOVORITE
Name

Sasa

01.08.2015 13:54

Ovo je kao nesto,sta s kriminalom u OBA/OSA Almire ima saznanja i za ljude iz OBA / OSE. Sve posteno, ide kraj poste

ODGOVORITE
Name

Iznenadjen sam

01.08.2015 13:58

Pazi kad' ne mogu da verujem!

ODGOVORITE
Name

posmatrac

01.08.2015 14:22

Upravo su najveci KRIMINALCI pliticari i bezbednosne sluzbe.

ODGOVORITE
Name

borac RS

01.08.2015 14:28

U tu pricu nevjeruju samo budale i clanovi SNSDa sto se tice Republike Srpske

ODGOVORITE
Name

Selman

01.08.2015 14:30

"Ja" sam primjer da se kriminal i korupcija u državnim organima isplati i naravno dobro naplati...

ODGOVORITE
Name

Нинџа

01.08.2015 14:54

Кримималаца нема , функционери су то

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

01.08.2015 15:14

I šta, obogatiše se oni, obogati se i Džuvo, i svi njihovi i svi Džuvini, niko na ledini ne osta, niko bez svoje nafake, svoga bira... Obogatiše se služeći narodu, a narod obogalji, osiromaši kao nikada do sada. I kažu nije kraj ni blizu, ima još da se teše i zasijeca, iz drenovine suve kaplje da se izbijaju... Inspirativan je Musolini i njegov kraj, bandere i nadvožnjaci, glavom prema dolje.., eto, eto to je a dobro nije, niti će da bidne..

ODGOVORITE
Name

Md

01.08.2015 16:01

Pa da nisu kriminalci nebi ni bili politicari

ODGOVORITE
Name

Dr.Arslanagic

01.08.2015 16:23

To je sve BAJAga!

ODGOVORITE
Name

RS

01.08.2015 18:45

U RS NAJVECA ORGANIZOVANA KRIMINALNA GRUPA SU INTEGRAL INZINJERING SA INTEGROM IG INSTITUTOM ITD NISKOGRADNJA I MG MIND JER SAV BUDZET IDE PREKO NJIH A ONI I DALJE POD KREDITOM A VODJA SE ZNA I ONI SE NE STIDE JAVNO PRICAJU KO JE SEF

ODGOVORITE
Name

SOKRATES

01.08.2015 19:21

Pa zbog cega vladaju,nego da se obogate,kriminal i vlast,politika i slast.

ODGOVORITE
Name

bobi boy

02.08.2015 09:35

Neka i treba nam kad smo ovakvo

ODGOVORITE