Прегледи нису свима једнако доступни

Услуге радиолошке дијагностике нису подједнако доступне свим пацијентима у Српској, а на прегледе најдуже чекају пацијенти у Источном Сарајеву и Добоју, док су редови најкраћи у Бањалуци.

Република Српска 01.08.2015 | 14:45
Прегледи нису свима једнако доступни

Показао је то извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске која је обавила ревизију учинка "Једнакост и доступност услуга радиолошке дијагностике" и њоме обухватила период од 2011. до 2014. године.

Ревизија је била фокусирана на дијагностичке процедуре путем магнетне резонанце (МР) и комјутеризоване томографије (ЦТ) за које се путем Фонда здравственог осигурања Републике Српске обавља централизовано заказивање термина за преглед. Под лупом ревизије нашле су се радиолошке дијагностике путем МР-а и ЦТ-а у Универзитетској болници - Клинички центар Бањалука и општим болницама у Бијељини, Источном Сарајеву и Добоју.

Ревизори су утврдили да је најдуже чекање за термин за МР преглед које достиже и до 148 дана забиљежено у Бањалуци, али да највећи број пацијената, готово половина, преглед ипак обави у року до 30 дана, а око десет одсто пацијената термин чека од 61 до 90 дана. У болници Источно Сарајево на ову врсту прегледа пацијенти чекају најдуже до 89 дана, а већина пацијената, њих 61 одсто, преглед обави након 50 до 60 дана чекања.

Термин поједини пацијенти у Бијељини чекају и до 95 дана, а већина успије да обави преглед након 30 или 40 дана. Слична ситуација је и у Добоју гдје најдуже чекање траје 101 дан, а најчешће преглед буде обављен у року од 50 до 60 дана. Велике разлике постоје и када је ријеч о чекању на МР главе, а највише пацијената на преглед стиже послије чекања између 30 и 60 дана.

Термин за ЦТ преглед чак 95 одсто пацијената у Бањалуци добије најкасније за 20 дана, док је број пацијената у Добоју који успију да у том року обаве овај преглед свега шест одсто.

- Постојећи начин функционисања пружања услуга радиолошке дијагностике и активности и мјере које предузимају надлежне институције у оквиру додијељених надлежности не омогућавају потпуну једнакост осигураника и доступност услуга те дијагностике у Републици Српској - навели су ревизори.

Истичу да у здравственом систему Српске не постоје званичне листе чекања за услуге радиолошке дијагностике путем МР-а и ЦТ-а, које омогућавају реализацију кључних принципа једнакости и доступности.

- Вријеме чекања пацијената на преглед показује да постоји изражена висока варијабилност између здравствених установа - навели су ревизори.

Закључено је да надлежне институције не чине довољно да би пратиле и побољшале ефекте и дјелотворност у систему централизованог заказивања термина за МР и ЦТ прегледе и отклониле недостатке у овом систему.

- Фонд није успоставио евиденције и базе, односно регистре података и информација о броју, врсти, структури услуга, корисницима, времену чекања, једнакости и доступности. Те базе или регистре података и информација немају ни јавне здравствене установе - наведено је у извјештају у коме је констатовано да централизовано заказивање термина за прегледе МР и ЦТ не обезбјеђује једнакост за све пацијенте.

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Брле

01.08.2015 15:54

Ја сам у мају био поруцен за 15 јули у И. Сарајеву на МР. Преко везе сам досао на ред поцетком јуна. Тако сви раде који имају некога. Ако немас никога задњи си и једино си ти по реду, тако они казу. Залосно, али ста цу им када немају никога да би просли преко реда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер хик

01.08.2015 17:15

Ко да пара он и иде први,а они који немају шта да дају, чекају као обични смртници.Тако ти је све у овој земљи и тако ће остати и у будућности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лела

23.10.2020 19:10

21.9.2020.пацијентици заказана МР за 28.1.2020.у Болници Србија Касиндо а иста има контролни преглед крајем новембра!Ко кога ође прави будалом?

ОДГОВОРИТЕ