Pregledi nisu svima jednako dostupni

Usluge radiološke dijagnostike nisu podjednako dostupne svim pacijentima u Srpskoj, a na preglede najduže čekaju pacijenti u Istočnom Sarajevu i Doboju, dok su redovi najkraći u Banjaluci.

Republika Srpska 01.08.2015 | 14:45
Pregledi nisu svima jednako dostupni

Pokazao je to izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske koja je obavila reviziju učinka "Jednakost i dostupnost usluga radiološke dijagnostike" i njome obuhvatila period od 2011. do 2014. godine.

Revizija je bila fokusirana na dijagnostičke procedure putem magnetne rezonance (MR) i komjuterizovane tomografije (CT) za koje se putem Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske obavlja centralizovano zakazivanje termina za pregled. Pod lupom revizije našle su se radiološke dijagnostike putem MR-a i CT-a u Univerzitetskoj bolnici - Klinički centar Banjaluka i opštim bolnicama u Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Doboju.

Revizori su utvrdili da je najduže čekanje za termin za MR pregled koje dostiže i do 148 dana zabilježeno u Banjaluci, ali da najveći broj pacijenata, gotovo polovina, pregled ipak obavi u roku do 30 dana, a oko deset odsto pacijenata termin čeka od 61 do 90 dana. U bolnici Istočno Sarajevo na ovu vrstu pregleda pacijenti čekaju najduže do 89 dana, a većina pacijenata, njih 61 odsto, pregled obavi nakon 50 do 60 dana čekanja.

Termin pojedini pacijenti u Bijeljini čekaju i do 95 dana, a većina uspije da obavi pregled nakon 30 ili 40 dana. Slična situacija je i u Doboju gdje najduže čekanje traje 101 dan, a najčešće pregled bude obavljen u roku od 50 do 60 dana. Velike razlike postoje i kada je riječ o čekanju na MR glave, a najviše pacijenata na pregled stiže poslije čekanja između 30 i 60 dana.

Termin za CT pregled čak 95 odsto pacijenata u Banjaluci dobije najkasnije za 20 dana, dok je broj pacijenata u Doboju koji uspiju da u tom roku obave ovaj pregled svega šest odsto.

- Postojeći način funkcionisanja pružanja usluga radiološke dijagnostike i aktivnosti i mjere koje preduzimaju nadležne institucije u okviru dodijeljenih nadležnosti ne omogućavaju potpunu jednakost osiguranika i dostupnost usluga te dijagnostike u Republici Srpskoj - naveli su revizori.

Ističu da u zdravstvenom sistemu Srpske ne postoje zvanične liste čekanja za usluge radiološke dijagnostike putem MR-a i CT-a, koje omogućavaju realizaciju ključnih principa jednakosti i dostupnosti.

- Vrijeme čekanja pacijenata na pregled pokazuje da postoji izražena visoka varijabilnost između zdravstvenih ustanova - naveli su revizori.

Zaključeno je da nadležne institucije ne čine dovoljno da bi pratile i poboljšale efekte i djelotvornost u sistemu centralizovanog zakazivanja termina za MR i CT preglede i otklonile nedostatke u ovom sistemu.

- Fond nije uspostavio evidencije i baze, odnosno registre podataka i informacija o broju, vrsti, strukturi usluga, korisnicima, vremenu čekanja, jednakosti i dostupnosti. Te baze ili registre podataka i informacija nemaju ni javne zdravstvene ustanove - navedeno je u izvještaju u kome je konstatovano da centralizovano zakazivanje termina za preglede MR i CT ne obezbjeđuje jednakost za sve pacijente.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Brle

01.08.2015 15:54

Ja sam u maju bio porucen za 15 juli u I. Sarajevu na MR. Preko veze sam dosao na red pocetkom juna. Tako svi rade koji imaju nekoga. Ako nemas nikoga zadnji si i jedino si ti po redu, tako oni kazu. Zalosno, ali sta cu im kada nemaju nikoga da bi prosli preko reda.

ODGOVORITE
Name

Super hik

01.08.2015 17:15

Ko da para on i ide prvi,a oni koji nemaju šta da daju, čekaju kao obični smrtnici.Tako ti je sve u ovoj zemlji i tako će ostati i u budućnosti.

ODGOVORITE
Name

Lela

23.10.2020 19:10

21.9.2020.pacijentici zakazana MR za 28.1.2020.u Bolnici Srbija Kasindo a ista ima kontrolni pregled krajem novembra!Ko koga ođe pravi budalom?

ODGOVORITE