Ко су кандидати за директора ОБА БиХ

Енвер Мујезиновић, Селмо Цикотић и Амир Ахмић најозбиљнији су кандидати за новог директора Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ, кључне државне институције за сарадњу с међународним агенцијама у борби против тероризма.

Босна и Херцеговина 01.08.2015 | 08:40
Ко су кандидати за директора ОБА БиХ

Како сазнају "Независне", након што је у јавности процурило да Бакир Изетбеговић, лидер СДА, на све начине на ово мјесто жели да прогура Османа Мехмедагића Осмицу, који је годинама близак с породицом Изетбеговић (био пратилац његовог оца Алије), међународна заједница је, очито, реаговала дипломатским и политичким притисцима према Изетбеговићу.

Наиме, познато је да је Мехмедагић, иначе бивши припадник тајне службе АИД (Агенције за истраживање и документацију), неприхватљив Американцима и међународној заједници као кадар недовољно посвећен борби против тероризма и неко коме се замјера блискост с радикалном струјом СДА.

За разлику од њега, и Цикотић (бивши генерал АРБиХ и некадашњи министар одбране БиХ) и Ахмић (бошњачки официр за везу с Хашким трибуналом), али, интересантно, и Мујезиновић (оптуженик у некадашњем предмету "Погорелица" те бивши начелник у АИД и "стари" обавјештајац) прихватљиви су кандидати за међународну заједницу. Тако, барем, тврди извор "Независних" из обавјештајне заједнице, близак врху СДА.

"Мујезиновић је недавно био и у Вашингтону и прича се да су ти односи 'попеглани'. У СДА, која полаже право на кандидата, сада вјерују да је он прихватљив избор, међутим, проблем је што су Мујезиновић и Изетбеговић у лошим односима, а са друге стране Мујезиновић је добар са Бакиром Алиспахићем, с којим има дугогодишње обавјештајне везе, тако да му то представља хендикеп", истиче саговорник.

Са друге стране, Цикотић, који одлично барата енглеским језиком те је завршио и америчке војне курсеве, прихватљив је САД, међутим, није Хрватима, јер има хипотеку умијешаности у ратне злочине над Хрватима Бугојна.

Проблем представља и што је Цикотић члан Предсједништва СДА те са те стране не испуњава формалне услове, но, уколико би се пријавио на конкурс за новог директора ОБА, тај дио услова могао би испунити оставком на страначку функцију (као некада раније и Алмир Џуво, који је био кадар СДП-а).

Цикотић у петак, међутим, није могао да говори на ову тему.

"Нисам расположен да то коментаришем зато што се, у принципу, ради о врло дифузним информацијама и не бих зато да то коментаришем", рекао је он.

На крају, у озбиљним комбинацијама је и Амир Ахмић, најмлађи од свих кандидата, такође образовани обавјештајац, који сјајно говори енглески и има одличне међународне контакте и везе још из Хага.

"Увријежено је мишљење да би Ахмић био добро рјешење, јер је прихватљив свима. Познато је да га цијени и америчка амбасадорка Морин Кормак, међутим, са друге стране, проблем му представља то што је добар са Шемсудином Мехмедовићем, па му то затвара врата код Изетбеговића јер је Мехмедовић један од 'одметнутих' посланика СДА", појашњава извор.

Ахмић је у петак за "Независне" рекао да о овој могућности "с њим нико није разговарао".

"Ја заиста ништа о томе не знам, нити ми је још пунуђено то мјесто", кратко је казао Ахмић.

Мујезиновић је, пак, дуго година медијски готово недоступан, тако да нисмо успјели доћи до његове изјаве.

На позиве се нису јавили ни Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара, који именује директора ОБА, као ни Амир Зукић, генерални секретар СДА.

Из било које од могућих комбинација ипак произлази да ће Изетбеговић имати коначну, одлучујућу ријеч, макар ће због досадашњих хипотека сваки његов кандидат бити под посебном лупом Американаца и међународне заједнице.

Не треба, свакако, у потпуности искључити и могућност кандидовања и самог Мехмедагића, будући да су у обавјештајном животу свакакви обрти могући, но овакав сценариј би значио да Изетбеговић улази у фронтални рат с међународном заједницом.

Вуковић замјеник?

Као главни фаворит за новог замјеника директора ОБА БиХ слови Вјекослав Вуковић, некадашњи помоћник министра безбједности БиХ, којег је тадашњи министар Садик Ахметовић у јуну 2010. суспендовао са функције због судског поступка, односно неправоснажне пресуде Жупанијског суда у Ријеци којом је Вуковић осуђен на девет мјесеци затвора за посредовање у набавци оружја које је требало бити кориштено у атентату на два члана обезбјеђења.

Извор: Независне

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

околотрбушнипанталодржач

01.08.2015 07:54

Постоје два замјеника директора ОБА/ОСА. Ако је директор Бошњак онда замјеници су Србин и Хрват. Ко добија српског замјеника ПДП или СДС? То сазнајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сигурица

01.08.2015 09:34

Замјеници у икебане, као и у свакој другој бх институцији

ОДГОВОРИТЕ