Ko su kandidati za direktora OBA BiH

Enver Mujezinović, Selmo Cikotić i Amir Ahmić najozbiljniji su kandidati za novog direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH, ključne državne institucije za saradnju s međunarodnim agencijama u borbi protiv terorizma.

Bosna i Hercegovina 01.08.2015 | 08:40
Ko su kandidati za direktora OBA BiH

Kako saznaju "Nezavisne", nakon što je u javnosti procurilo da Bakir Izetbegović, lider SDA, na sve načine na ovo mjesto želi da progura Osmana Mehmedagića Osmicu, koji je godinama blizak s porodicom Izetbegović (bio pratilac njegovog oca Alije), međunarodna zajednica je, očito, reagovala diplomatskim i političkim pritiscima prema Izetbegoviću.

Naime, poznato je da je Mehmedagić, inače bivši pripadnik tajne službe AID (Agencije za istraživanje i dokumentaciju), neprihvatljiv Amerikancima i međunarodnoj zajednici kao kadar nedovoljno posvećen borbi protiv terorizma i neko kome se zamjera bliskost s radikalnom strujom SDA.

Za razliku od njega, i Cikotić (bivši general ARBiH i nekadašnji ministar odbrane BiH) i Ahmić (bošnjački oficir za vezu s Haškim tribunalom), ali, interesantno, i Mujezinović (optuženik u nekadašnjem predmetu "Pogorelica" te bivši načelnik u AID i "stari" obavještajac) prihvatljivi su kandidati za međunarodnu zajednicu. Tako, barem, tvrdi izvor "Nezavisnih" iz obavještajne zajednice, blizak vrhu SDA.

"Mujezinović je nedavno bio i u Vašingtonu i priča se da su ti odnosi 'popeglani'. U SDA, koja polaže pravo na kandidata, sada vjeruju da je on prihvatljiv izbor, međutim, problem je što su Mujezinović i Izetbegović u lošim odnosima, a sa druge strane Mujezinović je dobar sa Bakirom Alispahićem, s kojim ima dugogodišnje obavještajne veze, tako da mu to predstavlja hendikep", ističe sagovornik.

Sa druge strane, Cikotić, koji odlično barata engleskim jezikom te je završio i američke vojne kurseve, prihvatljiv je SAD, međutim, nije Hrvatima, jer ima hipoteku umiješanosti u ratne zločine nad Hrvatima Bugojna.

Problem predstavlja i što je Cikotić član Predsjedništva SDA te sa te strane ne ispunjava formalne uslove, no, ukoliko bi se prijavio na konkurs za novog direktora OBA, taj dio uslova mogao bi ispuniti ostavkom na stranačku funkciju (kao nekada ranije i Almir Džuvo, koji je bio kadar SDP-a).

Cikotić u petak, međutim, nije mogao da govori na ovu temu.

"Nisam raspoložen da to komentarišem zato što se, u principu, radi o vrlo difuznim informacijama i ne bih zato da to komentarišem", rekao je on.

Na kraju, u ozbiljnim kombinacijama je i Amir Ahmić, najmlađi od svih kandidata, takođe obrazovani obavještajac, koji sjajno govori engleski i ima odlične međunarodne kontakte i veze još iz Haga.

"Uvriježeno je mišljenje da bi Ahmić bio dobro rješenje, jer je prihvatljiv svima. Poznato je da ga cijeni i američka ambasadorka Morin Kormak, međutim, sa druge strane, problem mu predstavlja to što je dobar sa Šemsudinom Mehmedovićem, pa mu to zatvara vrata kod Izetbegovića jer je Mehmedović jedan od 'odmetnutih' poslanika SDA", pojašnjava izvor.

Ahmić je u petak za "Nezavisne" rekao da o ovoj mogućnosti "s njim niko nije razgovarao".

"Ja zaista ništa o tome ne znam, niti mi je još punuđeno to mjesto", kratko je kazao Ahmić.

Mujezinović je, pak, dugo godina medijski gotovo nedostupan, tako da nismo uspjeli doći do njegove izjave.

Na pozive se nisu javili ni Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara, koji imenuje direktora OBA, kao ni Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

Iz bilo koje od mogućih kombinacija ipak proizlazi da će Izetbegović imati konačnu, odlučujuću riječ, makar će zbog dosadašnjih hipoteka svaki njegov kandidat biti pod posebnom lupom Amerikanaca i međunarodne zajednice.

Ne treba, svakako, u potpunosti isključiti i mogućnost kandidovanja i samog Mehmedagića, budući da su u obavještajnom životu svakakvi obrti mogući, no ovakav scenarij bi značio da Izetbegović ulazi u frontalni rat s međunarodnom zajednicom.

Vuković zamjenik?

Kao glavni favorit za novog zamjenika direktora OBA BiH slovi Vjekoslav Vuković, nekadašnji pomoćnik ministra bezbjednosti BiH, kojeg je tadašnji ministar Sadik Ahmetović u junu 2010. suspendovao sa funkcije zbog sudskog postupka, odnosno nepravosnažne presude Županijskog suda u Rijeci kojom je Vuković osuđen na devet mjeseci zatvora za posredovanje u nabavci oružja koje je trebalo biti korišteno u atentatu na dva člana obezbjeđenja.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

okolotrbušnipantalodržač

01.08.2015 07:54

Postoje dva zamjenika direktora OBA/OSA. Ako je direktor Bošnjak onda zamjenici su Srbin i Hrvat. Ko dobija srpskog zamjenika PDP ili SDS? To saznajte.

ODGOVORITE
Name

sigurica

01.08.2015 09:34

Zamjenici u ikebane, kao i u svakoj drugoj bh instituciji

ODGOVORITE