Лоши станодавци или још гори подстанари!

"Ево, већ осам година живим у изнајмљеним становима, самостално, без родитеља. Променио сам их седам, а погледао сасвим сигурно преко тридесет. Ипак, ово ми се још никада није десило", прича Филип Угреновић.

Србија 01.08.2015 | 08:15
Лоши станодавци или још гори подстанари!

Мислили сте да је једноставно изнајмити стан у данашње време, посебно у великом граду? Мораћемо да вас разочарамо.

Више је станова него домаћинстава

Нема тачних података колико је у Србији оних који издају, а колико оних који закупљују станове, али, према званичним подацима, више је станова него домаћинстава.

Одговарајући стан, услед велике потражње, није лако наћи, али проблеме имају и станодавци уколико налете на бахате подстанаре.

Искуство једног станара

Филип је јуче ишао да погледа још један стан у низу, био је поприлично скептичан због саме локације, али и података који су стајали у огласу.

Очарало га је то колико је добро опремљен стан. Одмах је упитао од када је стан слободан и био је задовољан одговором.

"Мени је ово одлично! Узимам! Зовем Вас сутра како бисмо се договорили око усељења и како бисмо све утаначили", рекао је Филип станодавцу.

Није дуго чекао, па је позвао станодавца не би ли се нашли да му да новац, а преузме кључеве. Прича са "друге стране" жице га је запрепастила. Станодавац му је реко како је стан издат ПРЕ ПАР ДАНА.

Филип је био у чуду, а станодавац му је само рекао како му прија да поприча са младима.

"Значи, дошао сам да видим стан иако је већ издат, договорили смо се да се уселим, отказао сам остале станове и сада немам ни овај? Долазио сам само јер Вам је требало друштво?", станодавац је Филипу одговорио - ДА.

Искуство станодавца

Али и власници станова имају проблеме. Како кажу, држава им наплати порез, али када настану проблеми са несавесним подстанарима помоћи од државе нема.

"Имао сам проблем са два типа станара. Први тип је био онај који 2 године није плаћао рачуне. Брачни пар је у питању, оставили су ми 50.000 динара дуга за Инфостан, за струју су натемпирали да не пређе 20.000, што је крајња граница за искључење, а да не помињем рачун за фиксни телефон, нисам им могао ништа", прича Зоран Маринковић, емоције беса га нису напустиле ни након две године колико је прошло од када се тај брачни пар иселио из његовог стана у Земуну.

Наш саговорник, видно изнервиран, додаје и да није било начина да поврати свој новац утрошен на плаћање туђих дугова.

Упитали смо га да ли је икад потписао уговор са подстанарима, како би заштитио своју непкретност.

"До сада ми то није пало на памет, јер сам издавао стан људима по препоруци или које познајем, данас чак ни то није нека гаранција", прича Зоран Маринковић за СрбијаДанас.цом

Поменуо је како је последњи станар сам умањио кирију за 30 евра, не би ли надокнадио трошкове замене најобичнијег осигурача, када му је затражио рачун од мајстора, подстанар је занемео и ту је прекинута њихова сарадња.

Донет је и Закон о посредовању у промету и закупу непокретности, који штити и једну и другу страну, али како станодавци, тако и подстанари нису упућени у његов садржај.

Начин обављања посредовања

Посредовање се, као што је речено, врши на основу уговора о посредовању у промету, односно закупу непокретности, који закључују налогодавац и посредник.

Постоји могућност уговарања - ексклузивно посредовање (за одређени период).

Предвиђена је и могућност да - налогодавац остане анониман (до неке фазе).

Наша препорука како станодавцима, тако подстанарима, је да се пре него што пожеле да изнајме одређену некретнину добро информишу до најситнијег детаља о свему што их интересује у вези са тим, а да затим потпишу уговор о посредовању у промету, како би заштитили сва своја права.

Прича једна станарке

"Изнајмљујем стан са цимерком од 32 квадрата у центру града. Плаћамо по 100 евра, а рачуни излазе још толико. Једино је локација добра што се тог стана тиче. Намештај је стар и нефункционалан, а газда се никада не јавља, сем када је потребно да узме новац за кирију. Годину и по дана га нисмо чуле ни виделе. Око поправки, које су честе се одувек саме организујемо, па одбијемо од кирије, али тада газда није задовољан јер увек мисли да је могло јефтиније. Нисмо до сада мењале стан јер смо се водиле оним: И од горег има горе, али ускоро ћемо тражити нешто друго, јер смо схватиле да горе од овога не може", каже Ивона Марковић.

Извор: Србија данас

Коментари / 0

Оставите коментар