Loši stanodavci ili još gori podstanari!

"Evo, već osam godina živim u iznajmljenim stanovima, samostalno, bez roditelja. Promenio sam ih sedam, a pogledao sasvim sigurno preko trideset. Ipak, ovo mi se još nikada nije desilo", priča Filip Ugrenović.

Srbija 01.08.2015 | 08:15
Loši stanodavci ili još gori podstanari!

Mislili ste da je jednostavno iznajmiti stan u današnje vreme, posebno u velikom gradu? Moraćemo da vas razočaramo.

Više je stanova nego domaćinstava

Nema tačnih podataka koliko je u Srbiji onih koji izdaju, a koliko onih koji zakupljuju stanove, ali, prema zvaničnim podacima, više je stanova nego domaćinstava.

Odgovarajući stan, usled velike potražnje, nije lako naći, ali probleme imaju i stanodavci ukoliko nalete na bahate podstanare.

Iskustvo jednog stanara

Filip je juče išao da pogleda još jedan stan u nizu, bio je poprilično skeptičan zbog same lokacije, ali i podataka koji su stajali u oglasu.

Očaralo ga je to koliko je dobro opremljen stan. Odmah je upitao od kada je stan slobodan i bio je zadovoljan odgovorom.

"Meni je ovo odlično! Uzimam! Zovem Vas sutra kako bismo se dogovorili oko useljenja i kako bismo sve utanačili", rekao je Filip stanodavcu.

Nije dugo čekao, pa je pozvao stanodavca ne bi li se našli da mu da novac, a preuzme ključeve. Priča sa "druge strane" žice ga je zaprepastila. Stanodavac mu je reko kako je stan izdat PRE PAR DANA.

Filip je bio u čudu, a stanodavac mu je samo rekao kako mu prija da popriča sa mladima.

"Znači, došao sam da vidim stan iako je već izdat, dogovorili smo se da se uselim, otkazao sam ostale stanove i sada nemam ni ovaj? Dolazio sam samo jer Vam je trebalo društvo?", stanodavac je Filipu odgovorio - DA.

Iskustvo stanodavca

Ali i vlasnici stanova imaju probleme. Kako kažu, država im naplati porez, ali kada nastanu problemi sa nesavesnim podstanarima pomoći od države nema.

"Imao sam problem sa dva tipa stanara. Prvi tip je bio onaj koji 2 godine nije plaćao račune. Bračni par je u pitanju, ostavili su mi 50.000 dinara duga za Infostan, za struju su natempirali da ne pređe 20.000, što je krajnja granica za isključenje, a da ne pominjem račun za fiksni telefon, nisam im mogao ništa", priča Zoran Marinković, emocije besa ga nisu napustile ni nakon dve godine koliko je prošlo od kada se taj bračni par iselio iz njegovog stana u Zemunu.

Naš sagovornik, vidno iznerviran, dodaje i da nije bilo načina da povrati svoj novac utrošen na plaćanje tuđih dugova.

Upitali smo ga da li je ikad potpisao ugovor sa podstanarima, kako bi zaštitio svoju nepkretnost.

"Do sada mi to nije palo na pamet, jer sam izdavao stan ljudima po preporuci ili koje poznajem, danas čak ni to nije neka garancija", priča Zoran Marinković za SrbijaDanas.com

Pomenuo je kako je poslednji stanar sam umanjio kiriju za 30 evra, ne bi li nadoknadio troškove zamene najobičnijeg osigurača, kada mu je zatražio račun od majstora, podstanar je zanemeo i tu je prekinuta njihova saradnja.

Donet je i Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koji štiti i jednu i drugu stranu, ali kako stanodavci, tako i podstanari nisu upućeni u njegov sadržaj.

Način obavljanja posredovanja

Posredovanje se, kao što je rečeno, vrši na osnovu ugovora o posredovanju u prometu, odnosno zakupu nepokretnosti, koji zaključuju nalogodavac i posrednik.

Postoji mogućnost ugovaranja - ekskluzivno posredovanje (za određeni period).

Predviđena je i mogućnost da - nalogodavac ostane anoniman (do neke faze).

Naša preporuka kako stanodavcima, tako podstanarima, je da se pre nego što požele da iznajme određenu nekretninu dobro informišu do najsitnijeg detalja o svemu što ih interesuje u vezi sa tim, a da zatim potpišu ugovor o posredovanju u prometu, kako bi zaštitili sva svoja prava.

Priča jedna stanarke

"Iznajmljujem stan sa cimerkom od 32 kvadrata u centru grada. Plaćamo po 100 evra, a računi izlaze još toliko. Jedino je lokacija dobra što se tog stana tiče. Nameštaj je star i nefunkcionalan, a gazda se nikada ne javlja, sem kada je potrebno da uzme novac za kiriju. Godinu i po dana ga nismo čule ni videle. Oko popravki, koje su česte se oduvek same organizujemo, pa odbijemo od kirije, ali tada gazda nije zadovoljan jer uvek misli da je moglo jeftinije. Nismo do sada menjale stan jer smo se vodile onim: I od goreg ima gore, ali uskoro ćemo tražiti nešto drugo, jer smo shvatile da gore od ovoga ne može", kaže Ivona Marković.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 0

Ostavite komentar