Систем омета борбу против корупције у БиХ

Да ли је борба против тероризма у БиХ у други план потиснула борбу против криминала и корупције?
Министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић каже за БН телевизију да се у последње вријеме више пажње посвећује спречавању и превенцији терористичких напада, али истиче да није заборавио ни борбу против корупције.

Босна и Херцеговина 31.07.2015 | 16:35
Систем омета борбу против корупције у БиХ

,,Тероризам и корупција су двије најопасније и за свако друштво најштетније појаве'',каже за БН телевизију министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић и додаје да за БиХ мора бити једнако битна и борба против тероризма и борба против корупције, али признаје да у борби против корупције наилази на велики отпор у појединим полицијским агенцијама.

,,Имате полицијске руководиоце којима закон дозвољава да се понашају толико самостално да они одређују и утврђују приоритете и понашају се као да су власници приватних агенција.Све до момента док их не натјерамо и не нађемо начин да их уведемо у систем и да ми одређујемо шта су приоритети,биће проблема у борби против корупције'',тврди Мектић.

Мектић истиче да је за бобу против корупције,као и за борбу против тероризма,потребана сарадња не само унутар БиХ већ и у регији и најављује да се ускоро може очекивати сарадња полицијских агенција БиХ и Србије на рјешавању неких крупних коруптивних афера.

,,На ту тему сам разговарао са министром Стефановићем.Тамо гдје постоје индиције да су извршена кривична дјела корупције на релацији БиХ-Србија или Република Српска-Србија имаћемо подршку МУП-а Србије. Надам се да ћемо на неколико тешких и крупних случајева показати и доказати да смо опредјељени да сарађујемо у борби против корупције'', тврди Мектић.

Министар Мектић најављује да ће истрајати у намјери да успостави систем који ће се озбиљно супротставити корупцији у БиХ,јер корупција,подсјећа Мектић уништава економску моћ земље,урушава стандард већине становника и доприноси великој социјалној нејаднакости.

,,Таква земље подложна је свим негативним појавама и утицајима,па и оним екстремним који заговарају тероризам'', закључио је Мектић.

(БН ТВ)

 

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

XXЛ

31.07.2015 14:42

Господине Мектићу причали сте али ништа нисте рекли. Имају ли ти руководиоци своја имена и презимена, наравно да имају и све док будете уопштено причали и уопштено радили нема нам помака на боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

31.07.2015 15:08

Горан Зубац је кочница промјена у БиХ/РС.

Name

циљано

31.07.2015 14:43

Једино СИПА има оперативну надлежност. Зубац је и даље мета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

добро јутро

31.07.2015 14:44

Без подрске полиције нема ни крупног криминала. Од распада Југославије то је тако. Досло вријема да фукара води дрзаву, а паметни се склањају по цосковима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сбоуден

31.07.2015 15:05

Потпуно сте управу министре руководиоци. одлуцују о покретању истраге провјерите колико је Хофман Свевалд и Велислав Ковац добили пара да саботирају истрагу око сверца цигарета. Преко прелаза Стрмица.Провјерите ко је запослио и за колико Бозу Цорица у границну пилицију без конкурсав бивсег радника царине наравно Хофман Свевалд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУП БЛ

31.07.2015 15:18

У МУП-у највише се прогоне полицајци који часно и поштено раде свој посао. То МУП има евидентирано и те активности се константно прате. Нико не прогони криминалце којих је пун МУП. Таквих има на десетине у свим ПС нашег МУП-а. Ови часни и поштени полицајци због непослушности према својим надређеним који од њих буквално траже да чине криминал се врло често налазе на удару а нарочиту околност прогона представљају злоупотребе активности кроз распоред службе рада. Врх МУП-а је упознат са свим криминалним радњама командира станица и других руководиоца али у врху МУП-а тренутно непостоји одлучност да се крене у офанзивно дјеловање које би подразумјевало смјене, суспензије и кривична процесуирања руководних радника нашег МУП-а. Врх МУП-а такођер зна да је по статистици забиљежених и евидентираних активности 65% командира унутрашњих орг јединица - ПС по свим Центрима укључено у коруптивна дјела и активности и да је сваки од њих евидентираних учинио бар једно кривично дјело за које у врху МУП-у знају. Наш МУП тренутно нема ни вољу ни снагу да крене у тај коначни обрачун, због чега као институција губи углед у народу. Такођер је велики утицај политике на све те активности која тренутно штити такве службенике. Докле ће имати заштиту остаје да се види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриот

31.07.2015 15:24

Шупља прича одавно позната, али је у праву за поједине руководиоце"приватнике"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зајко

31.07.2015 15:30

Тако то партије у Полицију,Сипу убаце своје људе,који опет стите криминалце из својих партија.Народ и дрзава на губитку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старац Милутин

31.07.2015 15:31

Потписујем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бб

31.07.2015 16:01

Супер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

31.07.2015 16:35

...какав Зубац, Зубац је ситна риба, ствар је много дубља. Политичари су босови организованог криминала у БиХ. Многи су упетљани. Они су у том 20 година. Дословце имате Лућана, Капонеа, Готија, Маранзана, Шулца, итд..односно донове, с тим да ови БХ мафијаши нису ван закона у БиХ него су овдје ван закона обични градјани а босови управљау државом. Додуше добар дио тих назови градјана су уствари тешке фу_каре и будале јер гласају за те донове и њихове мафије годинама. Оно што је упитно је број тих који гласају јер оно што је најгоре, и многи из такозване медјународне заједнице су упетљани такодје, и они су уствари ти који то све омогућавају. Да није тако, сви ови локални би били посмицани док кажеш кекс. Странци срачунато једно причају а друго раде. Овом народу неће лако сванути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРИЦА СЕ

31.07.2015 16:52

ПРИЦА СЕ У НЕВЕСИЊУ ИСТА ТАКВА СИТУАЦИЈА.ОПЉАЦКАНА ,ПРЕЗАДУЗЕНА ОПСТИНА.САМО СЕ ПОДИЗУ КРЕДИТИ ИКРПЕ РУПЕ БИВСЕГ НАЦЕЛНИКА ЗА КОГА СЕ ПРИЦА ДА ЈЕ СВЕ УНИСТИО,ПА САДА РУСИ ВРХ СДС ЈЕР СЕ ПЛАСИ ДА ЦЕ ОДГОВАРАТИ ЗА МНОГА НЕ ДЈЕЛА.НЕ ОДГОВАРА МУ ПОЛИТИКА БОСИЦА ЈЕР ОН НЕ ЗЕЛИ ДА ИМА ТАКВЕ У СТРАНЦИ НИТИ ДА ИХ СТИТИ ОД ОДГОВОРНОСТИ.ПА САРАДУЈЕ СА РЕЗИМОМ ДОДВОРАВА ИМ СЕЦИНИ ИМ УСЛУГЕ КРИЈУЦИ СЕ ТАКО ОД ОДГОВОРНОСТИ.КАЗУ МНОГЕ АФЕРЕ ИЗБИЛЕ НА ПОВРСИНУ,А МИСЛИЛИ СУ ДА ЦЕ СВЕ САКРИТИ И ПОКРИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

микимаус

31.07.2015 17:16

У праву сто посто. Провјерите колико имате полицајаца на државном нивоу који нису прошли безбедоносне провјере били су осудјивани нису имали валидне документације за пријеме у радни однос највише их имате у Граничној полицији БиХ. Ко је примио те људе супротно закону и правилнику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клоп

31.07.2015 17:39

Па и у сипа имас на једној од најодговорнијих мјеста гл. инсп који је прикрио своју имовину у Србији да би просао провјере...

Name

кики

31.07.2015 17:35

У праву је цовјек нема ста, само је залосно сто веца овластења од њега има владика захумскохерцеговацки!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТАР

31.07.2015 18:17

Ту сте да МИЈЕЊАТЕ СИСТЕМ, који омета БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ!!! Мислим да Ви нисте дорасли мјесту на којем се налазите. Мобилним телефоном свако може усликати јахту. Шта сте урадили по том питању?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛИЦИОНАР

31.07.2015 20:42

ТАЧНО ЈЕ ДА ЈЕ МУП ПУН КАДРОВА СА КВАЗИ ДИПЛОМАМА ПРИВАТНИХ ФАКУЛТЕТА, ЗНАЧИ КО ЈЕ ИМАО ПАРА КУПИО ЈЕ ШКОЛУ, А РАЗЛИКА У ПЛАТАМА ЊИХ И ОБИЧНИХ ПОЛИЦАЈАЦА ЈЕ ДРАСТИЧНА, ПО ТРИ ПУТА ВЕЋУ ПЛАТУ ИМАЈИ, И СА ВИДИТЕ КО ВОДИ МУП И ШТА ДА ГРАЂАНИ ОЧЕКУЈУ ОД ТАКВОГ МУПА У КОЈЕМ ЈЕ И МИНИСТАР ПОЛУОБРАЗОВАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

31.07.2015 21:54

Види гаме ко залосна врба

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКТАСИ

31.07.2015 23:12

Е МОЈ МЕКТИЦУ САМО ТИ НАМА ПРИЦАЈ А ИНТЕГРАЛ КРАДЕ СЉУНАК У МИЛИОНСКИМ ИЗНОСИМА И САДА И НАСИПА АУТО ПУТ ЗА ПРЊАВОР ПА ЈЕДИНО ДА ТЕ ПОСЛУЗИМО КАФОМ ПА ДА НАМ ЈОС СТА КАЗЕС СТО ЗНАМО Е МОЈ НАРОДЕ ЗАЛОСНИ СМО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људ и!!! Окупација !!!

01.08.2015 05:26

То и Врапци вец знају,само констајтујете а не цините ниста. Власт се не понаса ни као да је приватна њихова дрзава , него као окупирана ,освојена , па купи ко ста мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

02.08.2015 18:32

Највисе криминала и афера је било за мандата Винка Думанцица,Мирка Лујица.Назалост амнестирани су од одговорности јер пилитика стоји иза њих.

ОДГОВОРИТЕ