Sistem ometa borbu protiv korupcije u BiH

Da li je borba protiv terorizma u BiH u drugi plan potisnula borbu protiv kriminala i korupcije?
Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić kaže za BN televiziju da se u poslednje vrijeme više pažnje posvećuje sprečavanju i prevenciji terorističkih napada, ali ističe da nije zaboravio ni borbu protiv korupcije.

Bosna i Hercegovina 31.07.2015 | 16:35
Sistem ometa borbu protiv korupcije u BiH

,,Terorizam i korupcija su dvije najopasnije i za svako društvo najštetnije pojave'',kaže za BN televiziju ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić i dodaje da za BiH mora biti jednako bitna i borba protiv terorizma i borba protiv korupcije, ali priznaje da u borbi protiv korupcije nailazi na veliki otpor u pojedinim policijskim agencijama.

,,Imate policijske rukovodioce kojima zakon dozvoljava da se ponašaju toliko samostalno da oni određuju i utvrđuju prioritete i ponašaju se kao da su vlasnici privatnih agencija.Sve do momenta dok ih ne natjeramo i ne nađemo način da ih uvedemo u sistem i da mi određujemo šta su prioriteti,biće problema u borbi protiv korupcije'',tvrdi Mektić.

Mektić ističe da je za bobu protiv korupcije,kao i za borbu protiv terorizma,potrebana saradnja ne samo unutar BiH već i u regiji i najavljuje da se uskoro može očekivati saradnja policijskih agencija BiH i Srbije na rješavanju nekih krupnih koruptivnih afera.

,,Na tu temu sam razgovarao sa ministrom Stefanovićem.Tamo gdje postoje indicije da su izvršena krivična djela korupcije na relaciji BiH-Srbija ili Republika Srpska-Srbija imaćemo podršku MUP-a Srbije. Nadam se da ćemo na nekoliko teških i krupnih slučajeva pokazati i dokazati da smo opredjeljeni da sarađujemo u borbi protiv korupcije'', tvrdi Mektić.

Ministar Mektić najavljuje da će istrajati u namjeri da uspostavi sistem koji će se ozbiljno suprotstaviti korupciji u BiH,jer korupcija,podsjeća Mektić uništava ekonomsku moć zemlje,urušava standard većine stanovnika i doprinosi velikoj socijalnoj nejadnakosti.

,,Takva zemlje podložna je svim negativnim pojavama i uticajima,pa i onim ekstremnim koji zagovaraju terorizam'', zaključio je Mektić.

(BN TV)

 

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

XXL

31.07.2015 14:42

Gospodine Mektiću pričali ste ali ništa niste rekli. Imaju li ti rukovodioci svoja imena i prezimena, naravno da imaju i sve dok budete uopšteno pričali i uopšteno radili nema nam pomaka na bolje.

ODGOVORITE
Name

SDS

31.07.2015 15:08

Goran Zubac je kočnica promjena u BiH/RS.

Name

ciljano

31.07.2015 14:43

Jedino SIPA ima operativnu nadležnost. Zubac je i dalje meta.

ODGOVORITE
Name

dobro jutro

31.07.2015 14:44

Bez podrske policije nema ni krupnog kriminala. Od raspada Jugoslavije to je tako. Doslo vrijema da fukara vodi drzavu, a pametni se sklanjaju po coskovima.

ODGOVORITE
Name

sbouden

31.07.2015 15:05

Potpuno ste upravu ministre rukovodioci. odlucuju o pokretanju istrage provjerite koliko je Hofman Svevald i Velislav Kovac dobili para da sabotiraju istragu oko sverca cigareta. Preko prelaza Strmica.Provjerite ko je zaposlio i za koliko Bozu Corica u granicnu piliciju bez konkursav bivseg radnika carine naravno Hofman Svevald.

ODGOVORITE
Name

MUP BL

31.07.2015 15:18

U MUP-u najviše se progone policajci koji časno i pošteno rade svoj posao. To MUP ima evidentirano i te aktivnosti se konstantno prate. Niko ne progoni kriminalce kojih je pun MUP. Takvih ima na desetine u svim PS našeg MUP-a. Ovi časni i pošteni policajci zbog neposlušnosti prema svojim nadređenim koji od njih bukvalno traže da čine kriminal se vrlo često nalaze na udaru a naročitu okolnost progona predstavljaju zloupotrebe aktivnosti kroz raspored službe rada. Vrh MUP-a je upoznat sa svim kriminalnim radnjama komandira stanica i drugih rukovodioca ali u vrhu MUP-a trenutno nepostoji odlučnost da se krene u ofanzivno djelovanje koje bi podrazumjevalo smjene, suspenzije i krivična procesuiranja rukovodnih radnika našeg MUP-a. Vrh MUP-a također zna da je po statistici zabilježenih i evidentiranih aktivnosti 65% komandira unutrašnjih org jedinica - PS po svim Centrima uključeno u koruptivna djela i aktivnosti i da je svaki od njih evidentiranih učinio bar jedno krivično djelo za koje u vrhu MUP-u znaju. Naš MUP trenutno nema ni volju ni snagu da krene u taj konačni obračun, zbog čega kao institucija gubi ugled u narodu. Također je veliki uticaj politike na sve te aktivnosti koja trenutno štiti takve službenike. Dokle će imati zaštitu ostaje da se vidi.

ODGOVORITE
Name

patriot

31.07.2015 15:24

Šuplja priča odavno poznata, ali je u pravu za pojedine rukovodioce"privatnike"

ODGOVORITE
Name

Zajko

31.07.2015 15:30

Tako to partije u Policiju,Sipu ubace svoje ljude,koji opet stite kriminalce iz svojih partija.Narod i drzava na gubitku.

ODGOVORITE
Name

Starac Milutin

31.07.2015 15:31

Potpisujem!

ODGOVORITE
Name

Bb

31.07.2015 16:01

Super

ODGOVORITE
Name

Cezar

31.07.2015 16:35

...kakav Zubac, Zubac je sitna riba, stvar je mnogo dublja. Političari su bosovi organizovanog kriminala u BiH. Mnogi su upetljani. Oni su u tom 20 godina. Doslovce imate Lućana, Kaponea, Gotija, Maranzana, Šulca, itd..odnosno donove, s tim da ovi BH mafijaši nisu van zakona u BiH nego su ovdje van zakona obični gradjani a bosovi upravljau državom. Doduše dobar dio tih nazovi gradjana su ustvari teške fu_kare i budale jer glasaju za te donove i njihove mafije godinama. Ono što je upitno je broj tih koji glasaju jer ono što je najgore, i mnogi iz takozvane medjunarodne zajednice su upetljani takodje, i oni su ustvari ti koji to sve omogućavaju. Da nije tako, svi ovi lokalni bi bili posmicani dok kažeš keks. Stranci sračunato jedno pričaju a drugo rade. Ovom narodu neće lako svanuti.

ODGOVORITE
Name

PRICA SE

31.07.2015 16:52

PRICA SE U NEVESINJU ISTA TAKVA SITUACIJA.OPLJACKANA ,PREZADUZENA OPSTINA.SAMO SE PODIZU KREDITI IKRPE RUPE BIVSEG NACELNIKA ZA KOGA SE PRICA DA JE SVE UNISTIO,PA SADA RUSI VRH SDS JER SE PLASI DA CE ODGOVARATI ZA MNOGA NE DJELA.NE ODGOVARA MU POLITIKA BOSICA JER ON NE ZELI DA IMA TAKVE U STRANCI NITI DA IH STITI OD ODGOVORNOSTI.PA SARADUJE SA REZIMOM DODVORAVA IM SECINI IM USLUGE KRIJUCI SE TAKO OD ODGOVORNOSTI.KAZU MNOGE AFERE IZBILE NA POVRSINU,A MISLILI SU DA CE SVE SAKRITI I POKRITI.

ODGOVORITE
Name

mikimaus

31.07.2015 17:16

U pravu sto posto. Provjerite koliko imate policajaca na državnom nivou koji nisu prošli bezbedonosne provjere bili su osudjivani nisu imali validne dokumentacije za prijeme u radni odnos najviše ih imate u Graničnoj policiji BiH. Ko je primio te ljude suprotno zakonu i pravilniku.

ODGOVORITE
Name

klop

31.07.2015 17:39

Pa i u sipa imas na jednoj od najodgovornijih mjesta gl. insp koji je prikrio svoju imovinu u Srbiji da bi prosao provjere...

Name

kiki

31.07.2015 17:35

U pravu je covjek nema sta, samo je zalosno sto veca ovlastenja od njega ima vladika zahumskohercegovacki!

ODGOVORITE
Name

PETAR

31.07.2015 18:17

Tu ste da MIJENJATE SISTEM, koji ometa BORBU PROTIV KORUPCIJE!!! Mislim da Vi niste dorasli mjestu na kojem se nalazite. Mobilnim telefonom svako može uslikati jahtu. Šta ste uradili po tom pitanju?

ODGOVORITE
Name

MILICIONAR

31.07.2015 20:42

TAČNO JE DA JE MUP PUN KADROVA SA KVAZI DIPLOMAMA PRIVATNIH FAKULTETA, ZNAČI KO JE IMAO PARA KUPIO JE ŠKOLU, A RAZLIKA U PLATAMA NJIH I OBIČNIH POLICAJACA JE DRASTIČNA, PO TRI PUTA VEĆU PLATU IMAJI, I SA VIDITE KO VODI MUP I ŠTA DA GRAĐANI OČEKUJU OD TAKVOG MUPA U KOJEM JE I MINISTAR POLUOBRAZOVAN

ODGOVORITE
Name

Mitar

31.07.2015 21:54

Vidi game ko zalosna vrba

ODGOVORITE
Name

LAKTASI

31.07.2015 23:12

E MOJ MEKTICU SAMO TI NAMA PRICAJ A INTEGRAL KRADE SLJUNAK U MILIONSKIM IZNOSIMA I SADA I NASIPA AUTO PUT ZA PRNJAVOR PA JEDINO DA TE POSLUZIMO KAFOM PA DA NAM JOS STA KAZES STO ZNAMO E MOJ NARODE ZALOSNI SMO

ODGOVORITE
Name

LJud i!!! Okupacija !!!

01.08.2015 05:26

To i Vrapci vec znaju,samo konstajtujete a ne cinite nista. Vlast se ne ponasa ni kao da je privatna njihova drzava , nego kao okupirana ,osvojena , pa kupi ko sta moze.

ODGOVORITE
Name

snouden

02.08.2015 18:32

Najvise kriminala i afera je bilo za mandata Vinka Dumancica,Mirka Lujica.Nazalost amnestirani su od odgovornosti jer pilitika stoji iza njih.

ODGOVORITE