Скрнављење историје: Обилић албански јунак

Ђаци на Косову и Метохији ће највероватније већ од следеће школске године учити да је српски јунак Милош Обилић заправо албански јунак који је убијао Турке!

Србија 31.07.2015 | 14:45
Скрнављење историје: Обилић албански јунак

Према њиховим тврдњама Милош Обилић (Милеш Копилић) је албански јунак који је убио Мурата и Турке, и тај постулат биће убачен у уџбенике из историје из ког ће учити деца на Косову и Метохији!

Граде своју историју крадући од Срба и Турака

Најновија провокација Албанаца одјекнула је као гром и изазвала буру негативних коментара.

„Па они морају да узму туђе, кад своје немају, али колико год да нам узму, нама ће остати још. То је тако јадна земља, која свој свет гради у затвореном вилајету, и што би се било ко потресао због тако баналних изјава, које пласирају сами себи“, прокоментарисао је историчар Предраг Марковић за СрбијуДанас.цом.

Овако срамном изјавом Албанци са Косова настављају да провоцирају Србе и тврдњом да је Милош Обилић албански јунак, присвајају српску културу, цркве и јунаке.

„То је редак случај да они нису направили, ни камен, чак ни чесму нису направили за своју историју. Њихово је све или српско или турско“, наставља Марковић.

Сведоци смо да ових дана из „петних жила“, повлачећи све могуће везе настоје да такозвана држава Косово уђе у УНЕСКО и да присвоје српске цркве и манастире, образлажући да ће их они боље чувати.
Срамна изјава косовских власти

Заменик такозваног косовског министра спољних послова Петрит Селими изнео је данас срамну изјаву да чланство такозване државе Косова у Унеско неће променити природу наслеђа Српске православне цркве, већ ће оно бити боље заштићено!

„То је тешка битка и неће бити лако. Али уз помоћ свих наших међународних партнера и других земаља наставићемо другу, а затим и трећу фазу лобирања како бисмо осигурали гласове“, поручио је Селими.

Аналитичар Ђорђе Вукадиновић сматра да је главни разлог зашто Косово не треба да уђе у УНЕСКО тај што Косово није држава, као ни чланица Уједињених нација, што је основа за чланство.

"Други, садржински разлог је тај да баштина са којом лажна држава Косово покушава да уђе у УНЕСКО је "српска национална и религијска баштина" и то баштина коју косовски Албанци често угрожавају, уништавају и нападају“, рекао је Вукадиновић за СрбијаДанас.цом, наглашавајући да би то био потпуни апсурд уколико би се догодило.

Албанска верзија Обилића

Копилићева популарност међу Албанцима први пут је према књизи “Косовска битка у албанском епу” поменута у записима Веселина Чајкановића везаним за време Балканских ратова (1912-1913). Као српски војник Чајкановић је у Елбасану чуо да неки мештани тврде да су директни потомци тог средњовековног ратника.

По тим изворима, Копилић је рођен у околини Охрида, и био је син православног свештеника из породице Блошми. Касније се преселио у Дреницу и постао је “капетан” Вука Бранковића. Српски краљ Александар је наводно послао писмо Хајдар-бегу Блошмију с позивом да дође у Београд и прими почаст у име “косовског јунака”.

Позив је одлучно и учтиво одбијен. Ова верзија приче о Копилићу појавила се у косовским новинама “Бујку” 1995. године на врхунцу тензија између албанског становништва и српске државе.

Извор: Србија данас

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ЈА

31.07.2015 13:03

ТО ЈЕ ТОТАЛНО НЕПИСМЕН НАРОД!!! ДА УОПШТЕ ПОСТОЈЕ ЈЕ ПРАВО ЧУДО! ХВАЛА ТИ ДРУЗЕ ТИТО У... СИ СТВАР, СКРОЗ НА СКРОЗ НЕМА СТА!!! ПОЗЗЗ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

31.07.2015 19:37

Соња Бисерко је неки дан дала занимљиву изјаву о историји.

Name

Вуциц

31.07.2015 13:13

Па нас обилиц је у Позаревцу

ОДГОВОРИТЕ
Name

какве глупости

31.07.2015 13:15

Милос Обилиц је Српски јунак и . Окренимо се ми садасњем свјету у ком зивимо,све се свело на празнике и страдања тј обиљезавања те ови те они.Немам ниста против али од тога се не зиви то се никад не заборавља и никад их неце вратити.Хајдемо макар корак напред

ОДГОВОРИТЕ
Name

педја

31.07.2015 13:24

Ту се види да историја није никаква наука јер ако је српски онда је српски,а ако је албански онда је албански, нека та силна наука доказе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија Велибор

31.07.2015 13:53

Да није смешно било би тузно!!!СТРАСНО,СТРАСНО НЕМА СТА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суперхик

31.07.2015 14:04

Изгледа , да ми немамо паметнијег посла . До кројења историје , како коме пасе ! Хајде да радимо . П . С . Кад си задњи пут , подигао какво смеце у ходнику , у парку , на улици и бацио у канту или контејнер ? И то је рад ! Пусти историју , и ти историцари добро зиве , и имају бољу плату него ми радници !

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

31.07.2015 14:36

Већина шиптара није у стању навести име свог пранђеда, предака уназад три генерације. Према томе јасно је шта могу писати о свом поријеклу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

31.07.2015 14:46

Да је сад како завадити Босну И Албанију ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриот

31.07.2015 15:30

Овако су присвојили и Скендербега и он је био православац, није ово ни мало наивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

историја

31.07.2015 16:02

Нема ниједан историјски податак да је Милош Обилић уопште постојао.Он је измишљена личност и опјеван је у косовском циклусу ,али ко ће некога разувјерити кад им је вјековима причано да је постојао.То значи да Срби и Албанци џаба свађају и својатају некога кога није било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

31.07.2015 16:13

У Србији у сколама уце да је Драза и његов цетницки покрет антифасисти а не уце истину да су били сарадници нацистицке Њемацке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за избјеглицу у сведској

31.07.2015 19:30

Све је било исто као и 1992,само сто су успјели подијелити Србе на двије стране. Познато је да сте ви и устасе били велики антифасисти. Барем вас Јоза после наградијо борацким пензијама.Недај Бозе да нам неби на Озрену Тодиц,са Требаве Бпзиц,с Вуцијака Бранко ко неби заплако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

01.08.2015 00:13

албанци су мало опицени у главу

ОДГОВОРИТЕ