Skrnavljenje istorije: Obilić albanski junak

Đaci na Kosovu i Metohiji će najverovatnije već od sledeće školske godine učiti da je srpski junak Miloš Obilić zapravo albanski junak koji je ubijao Turke!

Srbija 31.07.2015 | 14:45
Skrnavljenje istorije: Obilić albanski junak

Prema njihovim tvrdnjama Miloš Obilić (Mileš Kopilić) je albanski junak koji je ubio Murata i Turke, i taj postulat biće ubačen u udžbenike iz istorije iz kog će učiti deca na Kosovu i Metohiji!

Grade svoju istoriju kradući od Srba i Turaka

Najnovija provokacija Albanaca odjeknula je kao grom i izazvala buru negativnih komentara.

„Pa oni moraju da uzmu tuđe, kad svoje nemaju, ali koliko god da nam uzmu, nama će ostati još. To je tako jadna zemlja, koja svoj svet gradi u zatvorenom vilajetu, i što bi se bilo ko potresao zbog tako banalnih izjava, koje plasiraju sami sebi“, prokomentarisao je istoričar Predrag Marković za SrbijuDanas.com.

Ovako sramnom izjavom Albanci sa Kosova nastavljaju da provociraju Srbe i tvrdnjom da je Miloš Obilić albanski junak, prisvajaju srpsku kulturu, crkve i junake.

„To je redak slučaj da oni nisu napravili, ni kamen, čak ni česmu nisu napravili za svoju istoriju. Njihovo je sve ili srpsko ili tursko“, nastavlja Marković.

Svedoci smo da ovih dana iz „petnih žila“, povlačeći sve moguće veze nastoje da takozvana država Kosovo uđe u UNESKO i da prisvoje srpske crkve i manastire, obrazlažući da će ih oni bolje čuvati.
Sramna izjava kosovskih vlasti

Zamenik takozvanog kosovskog ministra spoljnih poslova Petrit Selimi izneo je danas sramnu izjavu da članstvo takozvane države Kosova u Unesko neće promeniti prirodu nasleđa Srpske pravoslavne crkve, već će ono biti bolje zaštićeno!

„To je teška bitka i neće biti lako. Ali uz pomoć svih naših međunarodnih partnera i drugih zemalja nastavićemo drugu, a zatim i treću fazu lobiranja kako bismo osigurali glasove“, poručio je Selimi.

Analitičar Đorđe Vukadinović smatra da je glavni razlog zašto Kosovo ne treba da uđe u UNESKO taj što Kosovo nije država, kao ni članica Ujedinjenih nacija, što je osnova za članstvo.

"Drugi, sadržinski razlog je taj da baština sa kojom lažna država Kosovo pokušava da uđe u UNESKO je "srpska nacionalna i religijska baština" i to baština koju kosovski Albanci često ugrožavaju, uništavaju i napadaju“, rekao je Vukadinović za SrbijaDanas.com, naglašavajući da bi to bio potpuni apsurd ukoliko bi se dogodilo.

Albanska verzija Obilića

Kopilićeva popularnost među Albancima prvi put je prema knjizi “Kosovska bitka u albanskom epu” pomenuta u zapisima Veselina Čajkanovića vezanim za vreme Balkanskih ratova (1912-1913). Kao srpski vojnik Čajkanović je u Elbasanu čuo da neki meštani tvrde da su direktni potomci tog srednjovekovnog ratnika.

Po tim izvorima, Kopilić je rođen u okolini Ohrida, i bio je sin pravoslavnog sveštenika iz porodice Blošmi. Kasnije se preselio u Drenicu i postao je “kapetan” Vuka Brankovića. Srpski kralj Aleksandar je navodno poslao pismo Hajdar-begu Blošmiju s pozivom da dođe u Beograd i primi počast u ime “kosovskog junaka”.

Poziv je odlučno i učtivo odbijen. Ova verzija priče o Kopiliću pojavila se u kosovskim novinama “Bujku” 1995. godine na vrhuncu tenzija između albanskog stanovništva i srpske države.

Izvor: Srbija danas

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

JA

31.07.2015 13:03

TO JE TOTALNO NEPISMEN NAROD!!! DA UOPŠTE POSTOJE JE PRAVO ČUDO! HVALA TI DRUZE TITO U... SI STVAR, SKROZ NA SKROZ NEMA STA!!! POZZZ

ODGOVORITE
Name

Drina

31.07.2015 19:37

Sonja Biserko je neki dan dala zanimljivu izjavu o istoriji.

Name

Vucic

31.07.2015 13:13

Pa nas obilic je u Pozarevcu

ODGOVORITE
Name

kakve gluposti

31.07.2015 13:15

Milos Obilic je Srpski junak i . Okrenimo se mi sadasnjem svjetu u kom zivimo,sve se svelo na praznike i stradanja tj obiljezavanja te ovi te oni.Nemam nista protiv ali od toga se ne zivi to se nikad ne zaboravlja i nikad ih nece vratiti.Hajdemo makar korak napred

ODGOVORITE
Name

pedja

31.07.2015 13:24

Tu se vidi da istorija nije nikakva nauka jer ako je srpski onda je srpski,a ako je albanski onda je albanski, neka ta silna nauka dokaze.

ODGOVORITE
Name

Sudija Velibor

31.07.2015 13:53

Da nije smešno bilo bi tuzno!!!STRASNO,STRASNO NEMA STA!!!

ODGOVORITE
Name

Superhik

31.07.2015 14:04

Izgleda , da mi nemamo pametnijeg posla . Do krojenja istorije , kako kome pase ! Hajde da radimo . P . S . Kad si zadnji put , podigao kakvo smece u hodniku , u parku , na ulici i bacio u kantu ili kontejner ? I to je rad ! Pusti istoriju , i ti istoricari dobro zive , i imaju bolju platu nego mi radnici !

ODGOVORITE
Name

kameleon

31.07.2015 14:36

Većina šiptara nije u stanju navesti ime svog pranđeda, predaka unazad tri generacije. Prema tome jasno je šta mogu pisati o svom porijeklu.

ODGOVORITE
Name

Crni

31.07.2015 14:46

Da je sad kako zavaditi Bosnu I Albaniju ????

ODGOVORITE
Name

patriot

31.07.2015 15:30

Ovako su prisvojili i Skenderbega i on je bio pravoslavac, nije ovo ni malo naivno.

ODGOVORITE
Name

istorija

31.07.2015 16:02

Nema nijedan istorijski podatak da je Miloš Obilić uopšte postojao.On je izmišljena ličnost i opjevan je u kosovskom ciklusu ,ali ko će nekoga razuvjeriti kad im je vjekovima pričano da je postojao.To znači da Srbi i Albanci džaba svađaju i svojataju nekoga koga nije bilo.

ODGOVORITE
Name

Svedska

31.07.2015 16:13

U Srbiji u skolama uce da je Draza i njegov cetnicki pokret antifasisti a ne uce istinu da su bili saradnici nacisticke Njemacke.

ODGOVORITE
Name

za izbjeglicu u svedskoj

31.07.2015 19:30

Sve je bilo isto kao i 1992,samo sto su uspjeli podijeliti Srbe na dvije strane. Poznato je da ste vi i ustase bili veliki antifasisti. Barem vas Joza posle nagradijo borackim penzijama.Nedaj Boze da nam nebi na Ozrenu Todic,sa Trebave Bpzic,s Vucijaka Branko ko nebi zaplako.

ODGOVORITE
Name

Stojan

01.08.2015 00:13

albanci su malo opiceni u glavu

ODGOVORITE