ЕУ: Ништа спорно у новом Закону о раду

Нови Закон о раду је важна иницијатива - не само за Федерацију Босне и Херцеговине, него за цијелу државу, оцијенили су данас у Делегацији Европске уније у БиХ.

Босна и Херцеговина 31.07.2015 | 12:22
ЕУ: Ништа спорно у новом Закону о раду

У изјави из Делегације ЕУ, након усвајања Приједлога закона о раду у Дому народа Федералног парламента, речено је да је тај закон такође битан дио плана и програма реформи који су усвојили сви нивои власти у БиХ прошле седмице.

У оквиру заједничког опредјељења за приближавање ЕУ, у фебруару ове године свих 14 главних политичких странака у БиХ обавезале се се на предузимање озбиљних економских и социјалних реформи, укључујући и реформу тржишта рада.

Из Делегације ЕУ зато подсјећају да је сада вријеме да политички актери проведу те обавезе, наглашавајући да је ово неопходан избор у времену када је 60 посто младих без посла, а укупна стопа незапослености међу највишима у Европи.

"Нови Закон о раду ће пружити нове могућности запошљавања, као што је то случај у другим земљама које су недавно усвојиле сличне законе, на примјер Италије и Србије. На владама и институцијама БиХ је да одлуче о конкретним детаљима тог закона у складу с демократским процедурама", стоји у саопштењу.

Став Делегације ЕУ у БиХ је да је Приједлог закона о раду који је презентовала Влада Федерације БиХ разуман, уравнотежен и у складу са принципима Европске уније, док би укупни циљ требао бити да се економија учини конкурентнијом и спремном за раст, темељна права радника требају бити заштићена.

Изразили су увјерење да нови закон даје важна побољшања радничких права, наводећи за примјер значајно дуже породиљско и родитељско одсуство.

"Активно учешће грађана је битно за здраву демократију, било кроз изборе или путем других демократских процеса, а такође је важно и за процес интеграције у ЕУ. Сви имају право на слободу мирног окупљања, с циљем да јавно изразе одређене ставове и неслагања", закључили су у Делегацији ЕУ.

Извор: ФЕНА

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

САША

31.07.2015 10:36

Ако није ништа спорно, зашто нису прекопирали шведски закон о раду....

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

31.07.2015 10:59

Нико неце имати уговор на неодређено и ако дочека 30-35год.радног стажа пред сам крај ће га послодавац отпустити и неце добити пензију.Млади радници неце имати сигурност да дижу кредите.Радна седмица це бити 48 сати умјесто 40.Минули рад на плату се укида,а топли оброци и регреси о ком већина радника може видјети само у филму се такође укидају али то је мање битно.Без обзира на стаж сви ће имати исти број дана годишњег одмора.Све плате ће бити скресане,а послодавци ће радника моћи отпустити кад год им се прохтије,а радник неће имати комисију иза себе састављену и од чланова синдиката него ће моћи тражити права на суду по приватној тужби гдје ће адвоката морати платити што многи не могу итд.Права која сад имамо нећемо вратити ни за 100 година.Права за раднике из овог закона су равни законима какви су били прије 150 год,када су се чикашки радници побунили првог маја.Не знам по чему је ово добро за раднике??????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

буддха

31.07.2015 11:32

Дјелимично имаш право, али... није баш све тако црно. Добро је што ће морати многи почети да раде, умјесто као до сада да сједе по канцеларијама и измишљају. Добро је што ово даје шансу за запослење онима који имају жељу да раде а нису могли до сада. Лоше је што ће људи који немају везу, штелу и партијску књижицу извисити, али искрено заболи ме за њих, једнако као њих за мене што сам незапослен. Лоше је за владајуће, изгубиће велики број гласова, а то би у коначници коштало власт великог број гласова, а мени је то драго.

Name

горан

31.07.2015 11:21

Коме ова банда из ЕУ куци куцу отисо је у три лијепе пм као и Грцка,Бугарска,Румунија,Хрватска,Спанија...Догорице и васа маму вам бандитску

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

31.07.2015 11:31

Ма, ако казе ЕУ викацес и му, му...

Name

Зоран

31.07.2015 11:57

Е па хоћете у ЕУ а тамо вазе нека правила сад вам и то не ваља .И паре и јаре не мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

31.07.2015 12:59

Ма ста хоцемо у ЕУ? Хоцемо да нам плате не буду горе од ЕУ социјалне помоци! То је циљ овог Јадног народа!

Name

закон

31.07.2015 12:25

Људи у Европи (европској унији) нису свјесни какав је код нас приватни и јавни сектор. Не знају да их не мозес тузити, јер су приватници цланови водецих странака, а судије и тузиоци су из истих странака тако им јавном сектору... Директори су угледни цланови водецих странака немас их коме тузити. Лако је свабама, аустријанцима, сведима, данцима кад им је судсво и тузиластво неовисно, али у правом смислу неовисно а не као код нас.....кадија те тузи кадија ти суди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

31.07.2015 16:42

Знају западњаци све али се праве блесави. Они су овдје да нас униште.