ЛШ: Добро у Букурешту, паметно у Београду...

Пред Партизаном је испит генерације и задатак да увери фудбалску Србију да вреди за Европу.

Фудбал 01.08.2015 | 00:00
ЛШ: Добро у Букурешту, паметно у Београду...

Дуго нисмо видели Партизан у тако добром европском издању као у среду увече на "Национал арени" у Букурешту.

Овај пут речи тренера у најави утакмице да ће Партизан нападати и тражити победу нису сведене на пуку фразу. Стратег "парног ваљка" Зоран Милинковић заиста је говорио што је мислио и планирао да уради.

У то нас је уверило искључиво дело српског шампиона на терену Стеауе. Није претио у празно да би касније на игралишту "паркирао аутобус" испред гола и све посветио деструктивној одбрани, без конкретне идеје, а напад потпуно занемарио и свео га на евентуалну грешку ривала или срећу.

Партизан је био агресиван, од првог минута тражио је шансу, стално вукао ка противничкој половини и на крају био бољи. Заслужио је победу. То због чега није тријумфовао приписаћемо највише менталитету, затим неискуству и врло иритирајућем, увек присутном страху од славе.

"Да нам је неко понудио 1:1...", опет се могло чути после меча од црно-белих. Али, са друге стране, деловали су и разочарано, ваљда свесни да су пропустили шансу да већ у Румунији реше питање пласмана у следеће коло.

Далеко од тога да је све било идеално за Београђане. Ипак, веома охрабрујући и освежавајуће.

Партизан је пропустио велику прилику, али ону која му се указала да већ 5. августа обезбеди најмање место у Лиги Европе и шансу да се у плеј-офу бори да буде део одбраног друштва 32 најбоља европска клуба - не би смео!

На повољних 1:1 из Букурешта у Хумској би требало одмах да забораве.

Слику коју смо стекли гледајући први меч, да је Партизан боља екипа, црно-бели једноставно морају да оправдају пред својим навијачима. Вероватно пред пуним стадионом и громогласном подршком Гробара. Неће успети ако иједног тренутка помисле да су посао завршили у главном граду Румуније. Неће ни ако се определе да чувају погодак постигнут у гостима.

Партизан коначно није у ситуацији да мора да јури гол, стога је и безглаво срљања ка мрежи ривала опција која не долази у обзир. Играти једноставно, пре свега паматно и такмичарски на резултат - то би могла да буде формула успеха.

Стеауа је квалитетна екипа, која посебно добро игра на гостовањима, на шта нам је скренута пажња и пре меча у Букурешту. Румунски великан је последњи меч на гостовањима изгубио 15. марта ове године од Пандурија (1:3), а у међувремену је забележио све победе и само два ремија, оба резултатом 0:0. Некадашњи првак Европе биће спреман да у Београду казни сваку грешку Партизана.

Али, ако црно-бели изађу на терен и пруже највише што могу и умеју у овом тренутку, са истом жељом код сваког коме се укаже прилика да брани црно-беле боје и одговорним приступом решењу задатка који је пред њима - пласман у последње квалификационо коло, уверени смо, неће изостати.

Колико опасни могу да буду недисциплина и лежерност видело се на примеру Николе Нинковића у Букурешту. Шансу коју је добио од тренера уместо да искористи да преломи меч, да квалитет и таленат о коме се толико прича коначно видимо и на делу, он је угрозио.

Битно је и стрпљење.

На терену, а посебно на трибинама!

Коментари / 0

Оставите коментар