LŠ: Dobro u Bukureštu, pametno u Beogradu...

Pred Partizanom je ispit generacije i zadatak da uveri fudbalsku Srbiju da vredi za Evropu.

Fudbal 01.08.2015 | 00:00
LŠ: Dobro u Bukureštu, pametno u Beogradu...

Dugo nismo videli Partizan u tako dobrom evropskom izdanju kao u sredu uveče na "Nacional areni" u Bukureštu.

Ovaj put reči trenera u najavi utakmice da će Partizan napadati i tražiti pobedu nisu svedene na puku frazu. Strateg "parnog valjka" Zoran Milinković zaista je govorio što je mislio i planirao da uradi.

U to nas je uverilo isključivo delo srpskog šampiona na terenu Steaue. Nije pretio u prazno da bi kasnije na igralištu "parkirao autobus" ispred gola i sve posvetio destruktivnoj odbrani, bez konkretne ideje, a napad potpuno zanemario i sveo ga na eventualnu grešku rivala ili sreću.

Partizan je bio agresivan, od prvog minuta tražio je šansu, stalno vukao ka protivničkoj polovini i na kraju bio bolji. Zaslužio je pobedu. To zbog čega nije trijumfovao pripisaćemo najviše mentalitetu, zatim neiskustvu i vrlo iritirajućem, uvek prisutnom strahu od slave.

"Da nam je neko ponudio 1:1...", opet se moglo čuti posle meča od crno-belih. Ali, sa druge strane, delovali su i razočarano, valjda svesni da su propustili šansu da već u Rumuniji reše pitanje plasmana u sledeće kolo.

Daleko od toga da je sve bilo idealno za Beograđane. Ipak, veoma ohrabrujući i osvežavajuće.

Partizan je propustio veliku priliku, ali onu koja mu se ukazala da već 5. avgusta obezbedi najmanje mesto u Ligi Evrope i šansu da se u plej-ofu bori da bude deo odbranog društva 32 najbolja evropska kluba - ne bi smeo!

Na povoljnih 1:1 iz Bukurešta u Humskoj bi trebalo odmah da zaborave.

Sliku koju smo stekli gledajući prvi meč, da je Partizan bolja ekipa, crno-beli jednostavno moraju da opravdaju pred svojim navijačima. Verovatno pred punim stadionom i gromoglasnom podrškom Grobara. Neće uspeti ako ijednog trenutka pomisle da su posao završili u glavnom gradu Rumunije. Neće ni ako se opredele da čuvaju pogodak postignut u gostima.

Partizan konačno nije u situaciji da mora da juri gol, stoga je i bezglavo srljanja ka mreži rivala opcija koja ne dolazi u obzir. Igrati jednostavno, pre svega pamatno i takmičarski na rezultat - to bi mogla da bude formula uspeha.

Steaua je kvalitetna ekipa, koja posebno dobro igra na gostovanjima, na šta nam je skrenuta pažnja i pre meča u Bukureštu. Rumunski velikan je poslednji meč na gostovanjima izgubio 15. marta ove godine od Pandurija (1:3), a u međuvremenu je zabeležio sve pobede i samo dva remija, oba rezultatom 0:0. Nekadašnji prvak Evrope biće spreman da u Beogradu kazni svaku grešku Partizana.

Ali, ako crno-beli izađu na teren i pruže najviše što mogu i umeju u ovom trenutku, sa istom željom kod svakog kome se ukaže prilika da brani crno-bele boje i odgovornim pristupom rešenju zadatka koji je pred njima - plasman u poslednje kvalifikaciono kolo, uvereni smo, neće izostati.

Koliko opasni mogu da budu nedisciplina i ležernost videlo se na primeru Nikole Ninkovića u Bukureštu. Šansu koju je dobio od trenera umesto da iskoristi da prelomi meč, da kvalitet i talenat o kome se toliko priča konačno vidimo i na delu, on je ugrozio.

Bitno je i strpljenje.

Na terenu, a posebno na tribinama!

Komentari / 0

Ostavite komentar