Узимају кредите за одлазак у Сирију

Према подацима српских служби безбједности о терористичкој организацији ИСИС, идентификовано је неколико особа које су грађане Србије врбовале за прикључење тој организацији и одлазак на рат у Сирију.

Србија 31.07.2015 | 10:35
Узимају кредите за одлазак  у Сирију

Како јављају српски медији, Идриз Билибани, познат и под називом Шеик, с Денисом Хаџићем из Новог Пазара користио је месџид "Фрукан" у Новом Пазару за проповиједање радикалног ислама.

Они су јавно позивали на џихад и позивали су људе да се прикључе рату у Сирији против снага предсједника Башара ал-Асада.

"Месџид 'Фуркан' у Новом Пазару није регрутни центар за одлазак на ратиште у Сирији, али јесте мјесто гдје се може направити конекција с људима који ратују на страни ИСИС-а. У овом објекту никад није пронађено оружје, али он служи за ширење радикалног тумачења ислама. И сигурно је да су сви који су из Србије отишли да ратују у Сирију били у 'Фуркану'", каже извор упознат с подацима српских служби безбједности  о ратницима у Сирији.

Идриз Билибани је у септембру прошле године био ухапшен на Косову, али је послије мјесец дана пуштен на слободу, па се од 16. октобра налазио у кућном притвору.

На својој Фејсбук страници коју прати више од 3.400 људи, Билибани се посљедњи пут огласио 15. децембра прошле године.

Према подацима служби безбједности, око 20 грађана Србије отишло је да се бори на страни ИСИС-а у Сирији. Неки од њих повели су са собом и читаве породице и тамо се настанили. Тако у ИСИС-у постоји такозвана "Балканска бригада" која се бори у Сирији и Ираку, а у којој су сви грађани Србије који су отишли у џихад.

"Постоје случајеви неколицине грађана из Санџака који су прво продали своје куће, чак узели и кредит у банци и отишли у Сирију на ратиште. Породицу оставе у Сирији, а мушке главе иду да ратују гдје проводе до шест мјесеци. Сви они су отишли појединачно, без организованог превоза, али су тачно знали куда иду: Преко Турске, до границе са Сиријом, а у граду Килис су имали дочек", наводи извор и додаје да је доста ржављана Србије из дијаспоре отишло да се бори у Сирији, прије свега из Француске, Њемачке, Аустрије, Британије и Холандије.

Нико од оних који су из Србије отишли да ратују за ИСИС није се вратио. Неки од њих су погинули, као осамнаестогодишњак Мирза Ганић из Новог Пазара, док остали не желе да се врате јер би, према новом закону о забрани ратовања у страним државама, одмах били ухапшени. Један од ријетких који се вратио је Пазарац Самир Шаћир, али се он, према подацима наших служби, крије негдје између Косова и Црне Горе.

Како пишу српски медији, исламска вјера је једино што спаја све оне који одлазе да се боре за терористичку организацију ИСИС и то да не иду да ратују за новац. Све остало је потпуно различито.

"Нема правила. Међу овим 'ратницима' имате младиће без школе, али имате и људе који су имали и успјешне каријере, људе с дипломама факултета. Имате оне који иако живе и Србији никад нису научили српски језик, али зато знају арапски и одлично познају Куран. За те људе је 'Фуркан' у Новом Пазару био центар свијета и ништа им друго није требало“, каже саговорник.

Према подацима српских служби безбједности Србији за сада не пријети опасност од терористичких напада ИСИС-а. Не искључује се, међутим, могућност да се међу азилантима из Сирије који у хиљадама свакодневно стижу у Србију налазе и особе послане како би извршиле терористички акт у земљама у окружењу или западној Европи.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Маx

31.07.2015 08:52

Они који су окрвавили руке гледали клања никад неце мировати и зато им не треба дати да се врате висе икад !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

31.07.2015 08:53

Добро је Баласевиц рекао " Боље рат него рад " !

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

31.07.2015 10:18

Само их пустити да иду,наравно у једном правцу.Сто висе то боље.

ОДГОВОРИТЕ