Uzimaju kredite za odlazak u Siriju

Prema podacima srpskih službi bezbjednosti o terorističkoj organizaciji ISIS, identifikovano je nekoliko osoba koje su građane Srbije vrbovale za priključenje toj organizaciji i odlazak na rat u Siriju.

Srbija 31.07.2015 | 10:35
Uzimaju kredite za odlazak  u Siriju

Kako javljaju srpski mediji, Idriz Bilibani, poznat i pod nazivom Šeik, s Denisom Hadžićem iz Novog Pazara koristio je mesdžid "Frukan" u Novom Pazaru za propovijedanje radikalnog islama.

Oni su javno pozivali na džihad i pozivali su ljude da se priključe ratu u Siriji protiv snaga predsjednika Bašara al-Asada.

"Mesdžid 'Furkan' u Novom Pazaru nije regrutni centar za odlazak na ratište u Siriji, ali jeste mjesto gdje se može napraviti konekcija s ljudima koji ratuju na strani ISIS-a. U ovom objektu nikad nije pronađeno oružje, ali on služi za širenje radikalnog tumačenja islama. I sigurno je da su svi koji su iz Srbije otišli da ratuju u Siriju bili u 'Furkanu'", kaže izvor upoznat s podacima srpskih službi bezbjednosti  o ratnicima u Siriji.

Idriz Bilibani je u septembru prošle godine bio uhapšen na Kosovu, ali je poslije mjesec dana pušten na slobodu, pa se od 16. oktobra nalazio u kućnom pritvoru.

Na svojoj Fejsbuk stranici koju prati više od 3.400 ljudi, Bilibani se posljednji put oglasio 15. decembra prošle godine.

Prema podacima službi bezbjednosti, oko 20 građana Srbije otišlo je da se bori na strani ISIS-a u Siriji. Neki od njih poveli su sa sobom i čitave porodice i tamo se nastanili. Tako u ISIS-u postoji takozvana "Balkanska brigada" koja se bori u Siriji i Iraku, a u kojoj su svi građani Srbije koji su otišli u džihad.

"Postoje slučajevi nekolicine građana iz Sandžaka koji su prvo prodali svoje kuće, čak uzeli i kredit u banci i otišli u Siriju na ratište. Porodicu ostave u Siriji, a muške glave idu da ratuju gdje provode do šest mjeseci. Svi oni su otišli pojedinačno, bez organizovanog prevoza, ali su tačno znali kuda idu: Preko Turske, do granice sa Sirijom, a u gradu Kilis su imali doček", navodi izvor i dodaje da je dosta ržavljana Srbije iz dijaspore otišlo da se bori u Siriji, prije svega iz Francuske, Njemačke, Austrije, Britanije i Holandije.

Niko od onih koji su iz Srbije otišli da ratuju za ISIS nije se vratio. Neki od njih su poginuli, kao osamnaestogodišnjak Mirza Ganić iz Novog Pazara, dok ostali ne žele da se vrate jer bi, prema novom zakonu o zabrani ratovanja u stranim državama, odmah bili uhapšeni. Jedan od rijetkih koji se vratio je Pazarac Samir Šaćir, ali se on, prema podacima naših službi, krije negdje između Kosova i Crne Gore.

Kako pišu srpski mediji, islamska vjera je jedino što spaja sve one koji odlaze da se bore za terorističku organizaciju ISIS i to da ne idu da ratuju za novac. Sve ostalo je potpuno različito.

"Nema pravila. Među ovim 'ratnicima' imate mladiće bez škole, ali imate i ljude koji su imali i uspješne karijere, ljude s diplomama fakulteta. Imate one koji iako žive i Srbiji nikad nisu naučili srpski jezik, ali zato znaju arapski i odlično poznaju Kuran. Za te ljude je 'Furkan' u Novom Pazaru bio centar svijeta i ništa im drugo nije trebalo“, kaže sagovornik.

Prema podacima srpskih službi bezbjednosti Srbiji za sada ne prijeti opasnost od terorističkih napada ISIS-a. Ne isključuje se, međutim, mogućnost da se među azilantima iz Sirije koji u hiljadama svakodnevno stižu u Srbiju nalaze i osobe poslane kako bi izvršile teroristički akt u zemljama u okruženju ili zapadnoj Evropi.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Max

31.07.2015 10:52

Oni koji su okrvavili ruke gledali klanja nikad nece mirovati i zato im ne treba dati da se vrate vise ikad !

ODGOVORITE
Name

Milan

31.07.2015 10:53

Dobro je Balasevic rekao " Bolje rat nego rad " !

ODGOVORITE
Name

MD

31.07.2015 12:18

Samo ih pustiti da idu,naravno u jednom pravcu.Sto vise to bolje.

ODGOVORITE