Научници произвели тканину од животињског отпада

Водећи швајцарски научни институт објавио је данас да су његови стручњаци успели да добију висококвалитетна текстилна влакна од животињског отпада.

Занимљивости 31.07.2015 | 09:36
Научници произвели тканину од животињског отпада

Нови производ, представљен као револуционаран, требало би да у будућности смањи зависност од синтетичких материјала.

Швајцарски Федерални технолошки институт у Цириху (ЕТХ) саопштио је да се влакна које су произвели докторанд Филип Штосел и његове колеге могу мерити по квалитету са мерино вуном, једном од најцењенијих врста вуна која се користи за израду најфинијих одевних предмета.

Према ЕТХ-у, годишње се на тржишту нађе близу 70 милиона тона влакана, од којих су готово две трећине произведене од необновљивих сировина, попут нафте и природног гаса.

Најчешће коришћена природна влакна, вуна и памук, све се више замењују јефтинијим синтетичким влакнима.

Штоселова метода састоји се у коришћењу отпада који се обично може наћи у кланицама. Како преноси АФП, овај 28-годишњи истраживач успео је да произведе влакна комбинујући органски растварач изопропил са загрејаним желатином добијеним на бази коже, костију и тетива убијених животиња.

Из тако створене масе, Штосел је произвео висококвалитетна влакна која би могла бити накнадно побољшана додатним адитивима.
"Штосел је убеђен да је близу свог крајњег циља: стварању биополимерног влакна од отпада", стоји у саопштењу ЕТХ.

Швајцарски научник се, међутим, суочава са неколико проблема као што је потреба да се влакно учини водоотпорнијим, али и недостатком средстава за наставак истраживања.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар