Naučnici proizveli tkaninu od životinjskog otpada

Vodeći švajcarski naučni institut objavio je danas da su njegovi stručnjaci uspeli da dobiju visokokvalitetna tekstilna vlakna od životinjskog otpada.

Zanimljivosti 31.07.2015 | 09:36
Naučnici proizveli tkaninu od životinjskog otpada

Novi proizvod, predstavljen kao revolucionaran, trebalo bi da u budućnosti smanji zavisnost od sintetičkih materijala.

Švajcarski Federalni tehnološki institut u Cirihu (ETH) saopštio je da se vlakna koje su proizveli doktorand Filip Štosel i njegove kolege mogu meriti po kvalitetu sa merino vunom, jednom od najcenjenijih vrsta vuna koja se koristi za izradu najfinijih odevnih predmeta.

Prema ETH-u, godišnje se na tržištu nađe blizu 70 miliona tona vlakana, od kojih su gotovo dve trećine proizvedene od neobnovljivih sirovina, poput nafte i prirodnog gasa.

Najčešće korišćena prirodna vlakna, vuna i pamuk, sve se više zamenjuju jeftinijim sintetičkim vlaknima.

Štoselova metoda sastoji se u korišćenju otpada koji se obično može naći u klanicama. Kako prenosi AFP, ovaj 28-godišnji istraživač uspeo je da proizvede vlakna kombinujući organski rastvarač izopropil sa zagrejanim želatinom dobijenim na bazi kože, kostiju i tetiva ubijenih životinja.

Iz tako stvorene mase, Štosel je proizveo visokokvalitetna vlakna koja bi mogla biti naknadno poboljšana dodatnim aditivima.
"Štosel je ubeđen da je blizu svog krajnjeg cilja: stvaranju biopolimernog vlakna od otpada", stoji u saopštenju ETH.

Švajcarski naučnik se, međutim, suočava sa nekoliko problema kao što je potreba da se vlakno učini vodootpornijim, ali i nedostatkom sredstava za nastavak istraživanja.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar