Сириза гласала за ванредни конгрес

Централни комитет Сиризе одлучио је да у септембру буде одржан ванредни конгрес странке на коме би се утврдила владина стратегија, што је раније затражио грчки премијер Алексис Ципрас.

Свијет 31.07.2015 | 09:20
Сириза гласала за ванредни конгрес

Већина чланова Централног комитета гласала је касно синоћ за одржавање конгреса, чији је циљ утврђивање стратегије владе и очување јединства Сиризе пољуљане због непопуларног пакета помоћи међународних кредитора.

Ципрас је у среду, под притиском својих страначких колега из владајуће Сиризе око непопуларног пакета помоћи међународних кредитора, предложио одржавање ванредног конгреса странке."Позивам све да поделимо политичку одговорност зарад јединства Сиризе.

Предлажем одржавање...ванредног конгреса у септембру", рекао је Ципрас члановима централног комитета владајуће странке.

Ципрас је истакао да постоји "апсурдна подвојеност" у Сиризи, где многи истакнути чланови, укључујући бивше министре гласају против реформи, а влада се ослања на гласове опозиције како би обезбедила њихово усвајање у парламенту.

"У нашој странци, не постоје мањи и већи левичари, мањи и већи револуционари", поручио је Ципрас."Уколико циљ није заједнички, нема смисла коегзистенција", додао је премијер, наговештавајући могућност расцепа у владајућој странци.

Ципрас се налази под притиском значајне мањине у Сиризи која каже да споразум који је грчки премијер потписао са међународним кредиторима у јулу иде против владиних обећања против мера штедње.

Око 30 посланика Сиризе одбило је овог месеца да гласа за реформе, а Ципрас је у среду рекао да су ванредни избори опција, уколико се са оваквим отпором настави.

Грчка влада је 13. јула пристала на мере штедње у замену за трогодишњи пакет финансијске помоћи у износу до 86 милијарди евра, што је трећи програм спасавања те државе у пет година.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар