Siriza glasala za vanredni kongres

Centralni komitet Sirize odlučio je da u septembru bude održan vanredni kongres stranke na kome bi se utvrdila vladina strategija, što je ranije zatražio grčki premijer Aleksis Cipras.

Svijet 31.07.2015 | 09:20
Siriza glasala za vanredni kongres

Većina članova Centralnog komiteta glasala je kasno sinoć za održavanje kongresa, čiji je cilj utvrđivanje strategije vlade i očuvanje jedinstva Sirize poljuljane zbog nepopularnog paketa pomoći međunarodnih kreditora.

Cipras je u sredu, pod pritiskom svojih stranačkih kolega iz vladajuće Sirize oko nepopularnog paketa pomoći međunarodnih kreditora, predložio održavanje vanrednog kongresa stranke."Pozivam sve da podelimo političku odgovornost zarad jedinstva Sirize.

Predlažem održavanje...vanrednog kongresa u septembru", rekao je Cipras članovima centralnog komiteta vladajuće stranke.

Cipras je istakao da postoji "apsurdna podvojenost" u Sirizi, gde mnogi istaknuti članovi, uključujući bivše ministre glasaju protiv reformi, a vlada se oslanja na glasove opozicije kako bi obezbedila njihovo usvajanje u parlamentu.

"U našoj stranci, ne postoje manji i veći levičari, manji i veći revolucionari", poručio je Cipras."Ukoliko cilj nije zajednički, nema smisla koegzistencija", dodao je premijer, nagoveštavajući mogućnost rascepa u vladajućoj stranci.

Cipras se nalazi pod pritiskom značajne manjine u Sirizi koja kaže da sporazum koji je grčki premijer potpisao sa međunarodnim kreditorima u julu ide protiv vladinih obećanja protiv mera štednje.

Oko 30 poslanika Sirize odbilo je ovog meseca da glasa za reforme, a Cipras je u sredu rekao da su vanredni izbori opcija, ukoliko se sa ovakvim otporom nastavi.

Grčka vlada je 13. jula pristala na mere štednje u zamenu za trogodišnji paket finansijske pomoći u iznosu do 86 milijardi evra, što je treći program spasavanja te države u pet godina.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar