Без новца дијаспоре БиХ би гладовала

У БиХ је само током прошле године кроз регуларне банкарске токове упливала 3,81 милијарда КМ, новац којег је БХ грађанима послала родбина из иностранства. Ова прошлогодишња сума финасијске подршке је према званичним подацима Централне банке БиХ била највећа у протеклих седам година.

Босна и Херцеговина 30.07.2015 | 17:34
Без новца дијаспоре БиХ би гладовала

Економски значај

Уколико направимо веома једноставну рачуницу, те годишњу суму пристиглог новца из дијаспоре подијелимо са бројем становника, са још увијек незваничних 3,79 милиона КМ, добијамо статистички просјек према коме бх. дијаспора по глави једног становника у овој држави уплати 1007 КМ.

Удио новца дијаспоре у укупном Бруто друштвеном производу БиХ је незавидних 13,5 одсто. По важности коју за њу играју средства дијаспоре налази БиХ се налази на самом врху међу земаљама Југоисточне Европе.
Прецизније говорећи на врху те зависности се већ традиционално налазе Србија и БиХ. Држављани ове двије земље бивше Југославије, који су разасути широм свијета.Ове податке у својим анализама на годишњем нивоу традиоционално исказује Свјетска банка.

У Србију је прошле године из дијаспоре ушло 2,5 милијарди евра, док се Хрватска по приливу родбинског ино новца налази иза БиХ. Хрвати су матици прошле године послали 1,1 милијарду евра.

(Магазин Истина)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Горан БЛ

30.07.2015 15:41

А ста цемо за пар година када не буде тога,јер то је новац старијих генерација дијаспоре,младји немају осјацеја и неце слати новац,а неце ни долазити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хуго

30.07.2015 18:24

Горан па за пар година надамо се да це у бих бити боље него сто је данас. Прво ове сто данас владају треба послати у затворе И младе људе довести на власт И бице одмах боље а ову сву данасњу елиту на голи оток.

Name

Ре Горан Бл

30.07.2015 18:35

Управо сам ја таква особа. Зивим у дијаспори. Моји родитељи саљу и даље паре, али ја не, иако сам удата и имам добру плату, али не сто неволим домовину, него сто градјани БиХ то нису заслузили. 20 година бирају лопове и националисте. Створили су корумпирани систем. За мене нема разлике измедју особе која даје и која узима мито. Они за које гласају они им требају обезбједити посао и плату.

Name

ЈА

30.07.2015 16:12

А када додјемо (Дијаспора)на Год.Одмор опет смо Yугосвабе!!!Без разлике које си Националности.Зезају нас дје могу зато,сто мисле да се у иностранству € бере са Дрвета!Поззз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

30.07.2015 17:00

Додајте томе колико је валуте замјењено у ковертибилне марке и имацете реални прилив из иностранства.Да нам тога није крува не би имали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цана

30.07.2015 18:04

Да не помогнем фамилији,оцу,мајци,брату не би они могли да купе дрва и остале ствари годисње,морали би ици у кредите,за пензионере у РС то је теско,скоро немогуце да их добију.Зивим вани,а досао би заувјек да не видим месетаре и приглупе руководиоце у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С.Т. Ре Горан БЛ

30.07.2015 18:24

Горане у праву си!Док ми је мајка била зива долазијо сам сваке године,сад кад је висе нема посветијо сам се својој породици,поготово дијеци да бих им омогуцијо боље сутра...(хвала богу прицају нас језик,док многа дијеца не)Знам да фамилија која је остала у БИХ оцекује помоц,неколико пута сам послао неоцекујуци никакву захвалност али сам стекао дојам да колико год посаљем то је ,,мало,, јер фамилија мисли да ми сви на западу зарадујемо огромни новац!Сад сам престао да саљем И до мене поцињу долазити вијести како сам се отудјијо...Поздрав за ГОРАНА БЛ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

30.07.2015 19:19

Надам се па ћу и ја ускоро бити дијаспора а ову државу остављам у аманет Бакиру, Милету, Драгану, Жељкици, Мајкићки, Шпирићу, Џаферовићу и свим осталим политичарима колико их има овдје па нека краду и краду док не покраду и камен са планина а све под плаштом национализма и угрожености од оног другог

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цирих

30.07.2015 20:32

На ову наведену суму додајте још пута два. Велики дио новца из дијаспоре уђе кроз директне инвестиције као што су куповина станова и локала и изградња или адаптација кућа. Затим велики дио новца се даје на руке мимо банковних рачуна. И све то није довољно. Када дођемо у родни крај гледају нас као смрдљив сир. Као да смо ми криви што су они бирали криминалце Додика, Изетбеговића и Човића да их воде. Посебна прича је полиција. Кад виде стране таблице поломише ноге да нас зауставе уз обавезно малтретирање које се завршаца са 20.00 КМ. А тек цариници су прича за себе. Претуре ти све што имаш у торбама док на другој страни пролазе шљепери са робом која се не царини. Због свега што чинимо за матицу заслужили смо макар мало више поштовања и мање мржње и малтретирања од полиције и царине.

ОДГОВОРИТЕ