Bez novca dijaspore BiH bi gladovala

U BiH je samo tokom prošle godine kroz regularne bankarske tokove uplivala 3,81 milijarda KM, novac kojeg je BH građanima poslala rodbina iz inostranstva. Ova prošlogodišnja suma finasijske podrške je prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH bila najveća u proteklih sedam godina.

Bosna i Hercegovina 30.07.2015 | 17:34
Bez novca dijaspore BiH bi gladovala

Ekonomski značaj

Ukoliko napravimo veoma jednostavnu računicu, te godišnju sumu pristiglog novca iz dijaspore podijelimo sa brojem stanovnika, sa još uvijek nezvaničnih 3,79 miliona KM, dobijamo statistički prosjek prema kome bh. dijaspora po glavi jednog stanovnika u ovoj državi uplati 1007 KM.

Udio novca dijaspore u ukupnom Bruto društvenom proizvodu BiH je nezavidnih 13,5 odsto. Po važnosti koju za nju igraju sredstva dijaspore nalazi BiH se nalazi na samom vrhu među zemaljama Jugoistočne Evrope.
Preciznije govoreći na vrhu te zavisnosti se već tradicionalno nalaze Srbija i BiH. Državljani ove dvije zemlje bivše Jugoslavije, koji su razasuti širom svijeta.Ove podatke u svojim analizama na godišnjem nivou tradiocionalno iskazuje Svjetska banka.

U Srbiju je prošle godine iz dijaspore ušlo 2,5 milijardi evra, dok se Hrvatska po prilivu rodbinskog ino novca nalazi iza BiH. Hrvati su matici prošle godine poslali 1,1 milijardu evra.

(Magazin Istina)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Goran BL

30.07.2015 15:41

A sta cemo za par godina kada ne bude toga,jer to je novac starijih generacija dijaspore,mladji nemaju osjaceja i nece slati novac,a nece ni dolaziti...

ODGOVORITE
Name

hugo

30.07.2015 18:24

Goran pa za par godina nadamo se da ce u bih biti bolje nego sto je danas. Prvo ove sto danas vladaju treba poslati u zatvore I mlade ljude dovesti na vlast I bice odmah bolje a ovu svu danasnju elitu na goli otok.

Name

Re Goran Bl

30.07.2015 18:35

Upravo sam ja takva osoba. Zivim u dijaspori. Moji roditelji salju i dalje pare, ali ja ne, iako sam udata i imam dobru platu, ali ne sto nevolim domovinu, nego sto gradjani BiH to nisu zasluzili. 20 godina biraju lopove i nacionaliste. Stvorili su korumpirani sistem. Za mene nema razlike izmedju osobe koja daje i koja uzima mito. Oni za koje glasaju oni im trebaju obezbjediti posao i platu.

Name

JA

30.07.2015 16:12

A kada dodjemo (Dijaspora)na God.Odmor opet smo Yugosvabe!!!Bez razlike koje si Nacionalnosti.Zezaju nas dje mogu zato,sto misle da se u inostranstvu € bere sa Drveta!Pozzz

ODGOVORITE
Name

Osvit

30.07.2015 17:00

Dodajte tome koliko je valute zamjenjeno u kovertibilne marke i imacete realni priliv iz inostranstva.Da nam toga nije kruva ne bi imali.

ODGOVORITE
Name

cana

30.07.2015 18:04

Da ne pomognem familiji,ocu,majci,bratu ne bi oni mogli da kupe drva i ostale stvari godisnje,morali bi ici u kredite,za penzionere u RS to je tesko,skoro nemoguce da ih dobiju.Zivim vani,a dosao bi zauvjek da ne vidim mesetare i priglupe rukovodioce u RS.

ODGOVORITE
Name

S.T. Re Goran BL

30.07.2015 18:24

Gorane u pravu si!Dok mi je majka bila ziva dolazijo sam svake godine,sad kad je vise nema posvetijo sam se svojoj porodici,pogotovo dijeci da bih im omogucijo bolje sutra...(hvala bogu pricaju nas jezik,dok mnoga dijeca ne)Znam da familija koja je ostala u BIH ocekuje pomoc,nekoliko puta sam poslao neocekujuci nikakvu zahvalnost ali sam stekao dojam da koliko god posaljem to je ,,malo,, jer familija misli da mi svi na zapadu zaradujemo ogromni novac!Sad sam prestao da saljem I do mene pocinju dolaziti vijesti kako sam se otudjijo...Pozdrav za GORANA BL!

ODGOVORITE
Name

Geography

30.07.2015 19:19

Nadam se pa ću i ja uskoro biti dijaspora a ovu državu ostavljam u amanet Bakiru, Miletu, Draganu, Željkici, Majkićki, Špiriću, Džaferoviću i svim ostalim političarima koliko ih ima ovdje pa neka kradu i kradu dok ne pokradu i kamen sa planina a sve pod plaštom nacionalizma i ugroženosti od onog drugog

ODGOVORITE
Name

Cirih

30.07.2015 20:32

Na ovu navedenu sumu dodajte još puta dva. Veliki dio novca iz dijaspore uđe kroz direktne investicije kao što su kupovina stanova i lokala i izgradnja ili adaptacija kuća. Zatim veliki dio novca se daje na ruke mimo bankovnih računa. I sve to nije dovoljno. Kada dođemo u rodni kraj gledaju nas kao smrdljiv sir. Kao da smo mi krivi što su oni birali kriminalce Dodika, Izetbegovića i Čovića da ih vode. Posebna priča je policija. Kad vide strane tablice polomiše noge da nas zaustave uz obavezno maltretiranje koje se završaca sa 20.00 KM. A tek carinici su priča za sebe. Preture ti sve što imaš u torbama dok na drugoj strani prolaze šljeperi sa robom koja se ne carini. Zbog svega što činimo za maticu zaslužili smo makar malo više poštovanja i manje mržnje i maltretiranja od policije i carine.

ODGOVORITE