Хоће ли бити правде за српске жртве у Трнову

Парастосом у Цркви Светог Георгија у Трнову и полагањем цвијећа у Спомен-капели, као и на спомен-обиљежје на Рогоју данас је обиљежена годишњица страдања Срба у Трнову.

Србија 30.07.2015 | 15:30
Хоће ли бити правде за српске жртве у Трнову

Први напад на ово мјесто догодио се 30.јула 1992. године, а по броју становника и по броју убијених Трново је општина која је највише страдала у протеклом рату.

Непријатељске снаге у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату у Трнову нису бирале жртве. Мучки је убијено 157 војника, те 124 цивила, међу којима су били жене, дјеца и старци. Међу убијеним је и Слободан Бјелица. Стравичан призор његов масакрираног тијела његова супруга Илинка никада неће заборавити.

“Глава му је одсјечена моторком. Стављена је на стомак. Прво су му одсјекли руку па главу. То су му урадиле наше комшије. Кад причам о томе по седам дана не могу да се смирим, зато што сам га тражила осам мјесеци. Када сам га нашла срце ми је било пуно да га могу сахранити и свијећу запалити, а његова мајка од 82 године није умрла за њим, већ је цркла”, каже Илинка.

За 11 цивила убијених у Трнову и даље се трага, а породице имају све мање наде да ће се њихова тијела наћи и да ће одговорни изаћи пред лице правде.

“Не вјерујем да ћемо их икада наћи јер је пет глава које је недавно нађено однесено у непознато. Вјероватно у Сребреницу да би се попунио број и манипулисало жртвама”, сматра потпредсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Трново Горан Тимотија.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Мирко Вранић истиче да породице жртава општине Трново добро знају за “господара живота и смрти” Едхема Годињака и његове сараднике.

“Тужилаштво БиХ и Суд БиХ морају већ једном отворити очи и почети да процесуирају ратне злочине, јер толике цивиле побити и да нико да данас није одговарао”, додаје Вранић.

У Тужилаштву БиХ тренутно се води поступак против Едхема Годињака, Медариса Шарића и Мирка Бунозе, који су оптужени за удружени злочиначки подухват са циљем убистава и затварања српских цивила на подручју Трнова. Суђење је у току, а породице убијених и несталих се питају да ли ће оптужени добити одговарајућу казну и шта је са осталима који су мучки убијали и клали Србе у Трнову? Правосудним институцијама БХ више не вјерују.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар