Hoće li biti pravde za srpske žrtve u Trnovu

Parastosom u Crkvi Svetog Georgija u Trnovu i polaganjem cvijeća u Spomen-kapeli, kao i na spomen-obilježje na Rogoju danas je obilježena godišnjica stradanja Srba u Trnovu.

Srbija 30.07.2015 | 15:30
Hoće li biti pravde za srpske žrtve u Trnovu

Prvi napad na ovo mjesto dogodio se 30.jula 1992. godine, a po broju stanovnika i po broju ubijenih Trnovo je opština koja je najviše stradala u proteklom ratu.

Neprijateljske snage u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u Trnovu nisu birale žrtve. Mučki je ubijeno 157 vojnika, te 124 civila, među kojima su bili žene, djeca i starci. Među ubijenim je i Slobodan Bjelica. Stravičan prizor njegov masakriranog tijela njegova supruga Ilinka nikada neće zaboraviti.

“Glava mu je odsječena motorkom. Stavljena je na stomak. Prvo su mu odsjekli ruku pa glavu. To su mu uradile naše komšije. Kad pričam o tome po sedam dana ne mogu da se smirim, zato što sam ga tražila osam mjeseci. Kada sam ga našla srce mi je bilo puno da ga mogu sahraniti i svijeću zapaliti, a njegova majka od 82 godine nije umrla za njim, već je crkla”, kaže Ilinka.

Za 11 civila ubijenih u Trnovu i dalje se traga, a porodice imaju sve manje nade da će se njihova tijela naći i da će odgovorni izaći pred lice pravde.

“Ne vjerujem da ćemo ih ikada naći jer je pet glava koje je nedavno nađeno odneseno u nepoznato. Vjerovatno u Srebrenicu da bi se popunio broj i manipulisalo žrtvama”, smatra potpredsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Trnovo Goran Timotija.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirko Vranić ističe da porodice žrtava opštine Trnovo dobro znaju za “gospodara života i smrti” Edhema Godinjaka i njegove saradnike.

“Tužilaštvo BiH i Sud BiH moraju već jednom otvoriti oči i početi da procesuiraju ratne zločine, jer tolike civile pobiti i da niko da danas nije odgovarao”, dodaje Vranić.

U Tužilaštvu BiH trenutno se vodi postupak protiv Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunoze, koji su optuženi za udruženi zločinački poduhvat sa ciljem ubistava i zatvaranja srpskih civila na području Trnova. Suđenje je u toku, a porodice ubijenih i nestalih se pitaju da li će optuženi dobiti odgovarajuću kaznu i šta je sa ostalima koji su mučki ubijali i klali Srbe u Trnovu? Pravosudnim institucijama BH više ne vjeruju.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar