Пронађено 10 кг динамита поред пута

Десет килограма индустријског експлозива "каментит" јуче је пронађено непосредно уз ивицу Дунавске улице у бањалучком насељу Кумсале.

Република Српска 30.07.2015 | 10:38
Пронађено 10 кг динамита поред пута

Стручњаци Цивилне заштите уклонили су четири паковања од по 2,5 килограма експлозива, која су била у картонској кутији. Претпоставља се да је експлозив оставио неко од несавјесних грађана који није желио да се овог динамита ослободи на прописан начин. Експлозив није био припремљен за активирање, тако да није било опасности по животе грађана, којих том локацијом дневно прође на десетине, али свеједно ником од мјештана није било пријатно да прође поред десет килограма динамита.

Поменути експлозив налазио се и свега неколико десетина метара од улаза у предузеће "Нова сировина" у Бањалуци. Према ријечима радника ове фирме које смо затекли на лицу мјеста, они нису ни знали шта се налази у кутијама остављеним поред пута.

- Кутије сам видио, али шта је у њима нисам гледао. Шокиран сам како је неко могао да остави експлозив на мјесто гдје пролазе људи. Никако не могу да разумијем тако неодговорне грађане - рекао је један од радника који није желио да му објавимо име.

У Центру јавне безбједности Бањалука казали су да су их о остављеном експлозиву обавијестили грађани.

- Одмах након обавјештења послата је полицијска патрола која је обезбиједила мјесто гдје се експлозив налазио. У току је истрага да се утврди ко је експлозив ту оставио и зашто - рекли су у полицији.

Вођа тима деминера Републичке Цивилне заштите Душко Аникић казао је да је пронађени експлозив у веома лошем стању и да је изгубио снагу.

- Овај динамит се користи за индустријско минирање у каменоломима. Није био спреман за активирање и вјероватно га је неко ту оставио како би га се ријешио јер није имао своју функцију - казао је Аникић и додао да је овај потез несавјесног грађанина свима направио пуно посла.

Мјештани Дунавске улице у бањалучком насељу Кумсале били су шокирани сазнањем да је неко поред пута оставио експлозив.

- Видио сам да је нека кутија поред, али до доласка полиције нисам знао шта је. Онај ко је ту оставио експлозив је безобразан и несавјестан. Шта да су туда наишла дјеца и запалила кутије. О опасности по све нас тај ко је оставио експлозив није размишљао - рекао је један од мјештана Кумсала који је желио да остане анониман.

Бомбе

Патрола Ронилачко-спасилачког клуба "Немо" из Брчког протекле седмице на обали ријеке Саве код Брчког пронашла је седам ручних бомби. Поменуте експлозивне направе истог дана уклонили су припадници Цивилне заштите Брчко дистрикта, а претпоставља се да их је такође оставио неко од несавјесних грађана.

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Нисмо

30.07.2015 08:43

Опа, види Цивилне заштите што воза теренце од 80000 марака. Неће нико Ладом више у заштиту цивила....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиглуп

30.07.2015 09:20

Ово ако је 80000..јбг онда. Распитај се мало.

Name

кВа

30.07.2015 10:59

Није ни далеко од 80 хиљада...поцетна је 59-60.

Name

Навара

30.07.2015 11:20

Почетна верзија Наваре на ниссан.ба је 59.500 КМ а најскупља 87.000 КМ.

Name

баки

30.07.2015 10:51

То ти је бајо мој, Ниссан Навара,полован ти је од 10000€ ...

ОДГОВОРИТЕ