Pronađeno 10 kg dinamita pored puta

Deset kilograma industrijskog eksploziva "kamentit" juče je pronađeno neposredno uz ivicu Dunavske ulice u banjalučkom naselju Kumsale.

Republika Srpska 30.07.2015 | 10:38
Pronađeno 10 kg dinamita pored puta

Stručnjaci Civilne zaštite uklonili su četiri pakovanja od po 2,5 kilograma eksploziva, koja su bila u kartonskoj kutiji. Pretpostavlja se da je eksploziv ostavio neko od nesavjesnih građana koji nije želio da se ovog dinamita oslobodi na propisan način. Eksploziv nije bio pripremljen za aktiviranje, tako da nije bilo opasnosti po živote građana, kojih tom lokacijom dnevno prođe na desetine, ali svejedno nikom od mještana nije bilo prijatno da prođe pored deset kilograma dinamita.

Pomenuti eksploziv nalazio se i svega nekoliko desetina metara od ulaza u preduzeće "Nova sirovina" u Banjaluci. Prema riječima radnika ove firme koje smo zatekli na licu mjesta, oni nisu ni znali šta se nalazi u kutijama ostavljenim pored puta.

- Kutije sam vidio, ali šta je u njima nisam gledao. Šokiran sam kako je neko mogao da ostavi eksploziv na mjesto gdje prolaze ljudi. Nikako ne mogu da razumijem tako neodgovorne građane - rekao je jedan od radnika koji nije želio da mu objavimo ime.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka kazali su da su ih o ostavljenom eksplozivu obavijestili građani.

- Odmah nakon obavještenja poslata je policijska patrola koja je obezbijedila mjesto gdje se eksploziv nalazio. U toku je istraga da se utvrdi ko je eksploziv tu ostavio i zašto - rekli su u policiji.

Vođa tima deminera Republičke Civilne zaštite Duško Anikić kazao je da je pronađeni eksploziv u veoma lošem stanju i da je izgubio snagu.

- Ovaj dinamit se koristi za industrijsko miniranje u kamenolomima. Nije bio spreman za aktiviranje i vjerovatno ga je neko tu ostavio kako bi ga se riješio jer nije imao svoju funkciju - kazao je Anikić i dodao da je ovaj potez nesavjesnog građanina svima napravio puno posla.

Mještani Dunavske ulice u banjalučkom naselju Kumsale bili su šokirani saznanjem da je neko pored puta ostavio eksploziv.

- Vidio sam da je neka kutija pored, ali do dolaska policije nisam znao šta je. Onaj ko je tu ostavio eksploziv je bezobrazan i nesavjestan. Šta da su tuda naišla djeca i zapalila kutije. O opasnosti po sve nas taj ko je ostavio eksploziv nije razmišljao - rekao je jedan od mještana Kumsala koji je želio da ostane anoniman.

Bombe

Patrola Ronilačko-spasilačkog kluba "Nemo" iz Brčkog protekle sedmice na obali rijeke Save kod Brčkog pronašla je sedam ručnih bombi. Pomenute eksplozivne naprave istog dana uklonili su pripadnici Civilne zaštite Brčko distrikta, a pretpostavlja se da ih je takođe ostavio neko od nesavjesnih građana.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Nismo

30.07.2015 08:43

Opa, vidi Civilne zaštite što voza terence od 80000 maraka. Neće niko Ladom više u zaštitu civila....

ODGOVORITE
Name

Siglup

30.07.2015 09:20

Ovo ako je 80000..jbg onda. Raspitaj se malo.

Name

kVa

30.07.2015 10:59

Nije ni daleko od 80 hiljada...pocetna je 59-60.

Name

Navara

30.07.2015 11:20

Početna verzija Navare na nissan.ba je 59.500 KM a najskuplja 87.000 KM.

Name

baki

30.07.2015 10:51

To ti je bajo moj, Nissan Navara,polovan ti je od 10000€ ...

ODGOVORITE