Синдикат: Вријеме је за масовност и јединство

Савез синдиката Српске саопштио је да даје безрезервну подршку свим активностима синдикалаца Федерације које имају за циљ очување важећег закона о раду, односно очување свих стечених радничких и синдикалних права.

Република Српска 30.07.2015 | 08:14
Синдикат: Вријеме је за масовност и јединство

- Свесни смо сурове реалности у којој живимо и чињенице да на овим просторима законе о раду, као темељне правне акте који прописују права из рада нашег чланства, креирају представници међународних финансијских институција, а домаће власти служе само као извођачи њихових радова - наводи се у саопштењу.

Испред зграде парламента ФБиХ у Сарајеву данас ће синдикалци и радници овог ентитета организовати протесте, како би приморали посланике да оборе нови закон о раду који је усвојила федерална влада.

У Савезу синдиката Републике Српске, који има 15 чланица гранских синдиката и више од 120.000 чланова, поручили су да је дошло време да радници, који данас припадају најугроженијој категорији друштва, одлучношћу, масовношћу и јединством јасно ставе до знања властима и послодавцима да се не могу креирати и доносити закони о раду без њиховог активног учешћа.

- Резултати ваше синдикалне борбе за тековине за које су се бројне генерације радника синдикалаца избориле, биће свима ветар у леђа у даљој борби за достојанство рада и радника, за развој и напредак. Зато вам дајемо пуну подршку да данас на масовним протестима још једном синдикално, храбро и одлучно кажете "не" наметнутом закону о раду Федерације БиХ, који раднике тог ентитета дефакто и доводи у позицију роба 21. века - наводи се у саопштењу.

Савез синдиката Српске најоштрије осуђује покушај власти на свим нивоима у БиХ да "посвађају раднике, делећи их на раднике и нераднике, на привилеговане и непривилеговане, на послушне и непослушне".

Из Савеза напомињу да се Закон о раду односи на све раднике, без обзира на то који посао обављају и сматрају да "доношење новог закона о раду по мери финансијских моћника и капитала значи смрт радничким правима".


ОДРЕДБЕ ЗАКОНА

* Могућ отказ раднику након шест месеци боловања.

* Остављена могућност укидања колективног уговора о раду.

* Упитне накнаде, зимница, регрес, прековремени рад.

* Брже методе уручивања отказа раднику.

* Минималне отпремнине.

Извор: Новости

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

О чему ви

30.07.2015 06:23

То казе исти синдикат чији је правник мени лично рекао да је то штела при запошљавању. Спрега власти и синдиката. ПС. Конкурс је оборен од инспекције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема_сансе

30.07.2015 06:31

Цуј подрска протестима у Федерацији???? Код нас протеста нема нити их смије бити.Сваки протест било у Федерацији или у Репиблици Српској је удар на Републику Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

30.07.2015 06:59

Ма какав синдикат, то Бакир и Баја потплате кад хоце, јефтине су синдикалне водје, само гледајте ста це бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На Федерима Баа

30.07.2015 07:00

Ово је само покушај преливања протеста из Ф БиХ у РС, РС је финансијски и политички стабила,она је бољи дио БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер хил

30.07.2015 07:04

Па незнам у чему је ствар,па ово све горе што је набројано то се већ годинама примјењује.Каква зимница,накнаде и сл..То имају само шефови и њима сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхеко

30.07.2015 07:06

Кад видим Ранку Мисиц са пистаљком,знам да је нама влада пресудила да немамо никаква права.Они стите своје тајкуне који искориставају раднике,не уплацују им доприносе,или минимално на руке,тако да нецемо имати за тридесет година висе пензионера,осим циновника владе и полиције,просвете и здравства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

30.07.2015 07:10

Нека се јави неко од радника ко има зимницу и регрес,јер упорно причају послодавци и синдикати о регресу, огреву и зимници. Сад као могуће укидање тога! људи моји па тога НЕМА од кад знам за себе.Зимницу имамо ако купимо својим парама, огрев исто тако, а регрес ваљда имају политичари, немају ни буџетски корисници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синдикалац

30.07.2015 07:12

Чуј подршка? Па што Ранка не окупиш нас да и ми изађемо јер је код нас 3 пута горе него у Федерацији. Јест' кад би смјела од Милета ронхила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кико

30.07.2015 09:48

Синдикалац-ти си федералац и бери гљиве око своје њиве.

Name

млада босна

30.07.2015 07:26

Само у РС-у ако се борис за своја права то је против РС-а,оно нигдје висе.Људи у Федерацији имају муда реци не,политицарима за разлику од вас у свему суздрзаних!!!Сами сте викали 41г:Боље гроб него роб,боље рат него пакт!!!Данас осим на БН-у не смије се зуцнут јавно о СНСД-у,њиховом криминалу,наравно то је против РС-а!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

30.07.2015 07:30

Хтјели сте капитализам, ето вам га па сад уживајте, да радите 24 сата да бих презивили! У европи још мало чисто робовласницко друство, не смијес ништа да питаш, нема одмора само рад и још на то ко гдје живи плате су мале за тај стандард ако двоје не ради једва се презивјава! Е тако долази и код нас супер одлицно вријеме!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоо

30.07.2015 07:36

Радим у Свицарској и закон изгледа овако. -Могућ отказ раднику након шест месеци боловања Отказни рок је 3 мјесеца, кад год то послодавац хоце. Након 1 дана боловања или 6 мјесеци, уопце није битно. -Остављена могућност укидања колективног уговора о раду. У мојој струци не постоји колективни уговор(Информатика)па опет зивим и зарадјујем плацу. - Упитне накнаде, зимница, регрес, прековремени рад. Накнаде, зимнице, регреси не постоје. Него се обрацунава годисња плаца која се скоро увијек исплацује 13 пута. Прековремени рад се мора платити. Али то је у овм закону ионако предвидјено. - Брже методе уручивања отказа раднику Као сто реце 3 Мјесеца кад год хоцес. Нема накнада некаквих исплата итд. Прва 3 мјесеца је отказни рок 2 дана. - Минималне отпремнине Не постоји. Каква отпремнина, засо, за нерад? За вријеме рада се добија плата и то је то. Кукање на јако високом нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

30.07.2015 08:46

Имам ја бренту па додји из Свајцарске код мене да радис ја цу ти дати право да понекад одес на боловање пусти Свицу додји вамо овдје је раднику боље додји и ти у Босну да радис.

Name

за свицарца

30.07.2015 08:51

Ако се повриједис на послу па си висе од 6 мјесеци на боловању опет те мозе ногирати......а посто си неспособан због њега.

Name

швицарац

30.07.2015 09:49

Ти као знаш шта пише у Швицарском закону сељачино.

Name

буддха

30.07.2015 07:52

Овај закон треба усвојити одмах. Једино тако це се стати у крај ухљебима. Обицном раднику овај закон ниста не знаци, свакако послодавци отпустају раднике без проблема. Синдикат је тај који спријецава ново запосљавање, и отварање радних мјеста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ким Баја Д.

30.07.2015 08:37

Не насједати провокацијама страних центара из Будимпеште и хотела Тузла и домаћим издајницима. То нису протести за раднике и њихова права, то је само параван за укидање РС насилним путем. МУП РС-а помно прати све радње и спреман је да заустави 150 аутобуса код Добоја са 300000 Арапа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.07.2015 08:59

Сила коментар хехехе

Name

Мила

30.07.2015 08:45

Не живим у Швајцарској али што рече "зоо" код мене се може примјенити. Немам регрес, зимницу, путне тршкове, топли оброк. Док радим и зарађујем, ако одем на боловање без јачег разлога могу се поздравити са послом. Све ми је као у Швајцаркој сем зараде. И чему толика бука и прашина око новог Закона о раду. То је само ново парче папира и начин да нам влада оправда своје постојање и да могу рећи колико су Закона донијели у 2015. години (или да испуне услове који има налогодавци поставише због нових кредита). Ја бих радије читала о отварању нових радних мјеста, о томе како нам млади могу остати овдје и наћи посао и од истог пристојно живјети, да дочекам унуке и да уживам у њиховом одрастању. А овако дјеца само гледају гдје ће отићи а свадбе и весеља праве само политичари и њихови блиски сарадници, јер ваљда могу дјеци обезбједити и стан и посао и кредите које ће већ неко други вратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

30.07.2015 08:48

ОВО НА УЛИЦИ У СА ЈЕ БАГРА ПАРАЗИТА КОЈИ РАДЕ У ДРЗАВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА КОЈИ ЗЕЛЕ ЗАКОН ГДЈЕ КАО И ДО САДА НЕ МОГУ ДОБИТИ ОТКАЗ МАДА НИСУ БОГОМ ДАНИ МА ПОД ХИТНО УСВОЈИТИ ЗАКОН О РАДУ И СКРЕСАТИ ПЛАТЕ АДМИНИСТРАЦИЈИ ЗА 50%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

30.07.2015 08:52

И ОВИ СИНДИКАЛЦИ не разумију закон о раду, па то је било и у старом закону, ако не радиш летиш само што у државним фирмама дошли бабини синови па не може им нико ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за Швицарца

30.07.2015 09:02

Радио сам у тунелу у кантону Валис у Швајцарској. Након једног удеса на радном мјесту сам отишао на боловање. Четврти дан су ме телефоном позвали и рекли да више за мене немају радно мјесто. Толико о радничким правима у Швајцарској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коо

30.07.2015 11:04

Зависи од уговора који си имао. Ако ти је уговор био на одредјено вријеме онда летис кад хоцес. У бити је овако, морас знати сто радис и сто потписујес. Оцито те је неко навукао на лос уговор. Али, ти си био збринут и ако си био правилно осигуран онда би твоја плаца требал аици даље. Овдје се све обавља преко осигурања, знаци фирма ти неплаца ниста него осигурање гдје те они осигурају. Исто тако и овдје има послодаваца који су олос и не осигуравају те, то се мора провјерити приликом потписивања уговора. Мени је драго сто се води ова полемика око радног закона зато сто це многи схватити каква су им права на послу и послодавац неце моци тако лако избјегавати прописе. Овдје се закон о раду уци у сколи и кад изадјес знас ста смијес ти а сто послодавац. Ја сам у БиХ уцио о броју становника у Нигерији, а никад нисам ни цуо да закон постоји.

Name

Сарајево

30.07.2015 09:15

Овај закон би могао бити стетан за гесло "по бабу и по стрицевима" јер је та непотистицко коруптивна метода унистила економију оба ентитета. Занимљиво је, да су водеци синдикалци сутили све до овог закона који је пријетња њиховој лезихљебовиц и оцигледно странацкој фотељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАПИТАЛИЗАМ

30.07.2015 23:37

ЗИМНИЦА,РЕГРЕС,ОТПРЕМНИНА...ХА ХА ХА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

31.07.2015 12:53

СВИМ ЗАКОНСКИМ СРЕДСТВИМА ТРЕБА СПРИЈЕЧИТИ ДОНОШЕЊЕ НОВОГ ЗАКОНА О РАДУ КОЈИ НАМ НАМЕЋЕ МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА И ММФ ЈЕР ЈЕ ПОГУБАН ЗА ГЕНЕРАЦИЈЕ КОЈЕ ДОЛАЗЕ. ТРЕБА ИНСИСТИРАТИ НА УСАГЛАШАВАЊУ ЗАКОНА О РАДУ СА ИСТИМ ЗАКОНИМА У ЗЕМЉАМА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ, АЛИ И ОСТАЛИМ ЗАКОНИМА КОЈИ БИТНО УТИЧУ НА СТАТУС И ПОЛОЖАЈ РАДНИКА. ЧИЊЕНИЦА ЈЕ ДА СЕ У ЗЕМЉАМА ЕУ ЛАКШЕ ОСТАЈЕ БЕЗ ПОСЛА,АЛИ ЗАТО ДРЖАВА ТАКВОГ РАДНИКА НЕ ШАЉЕ НА УЛИЦУ НЕГО ИСТОМ ОБЕЗБЈЕДИ СРЕДСТВА ЗА НОРМАЛАН ЗИВОТ ДОК МУ СЕ НЕ ОБЕЗБЈЕДИ НОВИ ПОСАО. ТАКОЂЕ У ПОЈЕДИНИМДРЖАВАМА ЕУ РАДНИЦИМА СЕ ИСПЛАЋУЈЕ И РЕГРЕС И БОЖИЋНИЦА (АУСТРИЈА: ДУПЛА ПЛАТА ЗА ОДЛАЗАК НА ГОДИШЊИ ОДМОР КОЈИ ЗА ПОЧЕТНИКА ИЗНОСИ 5 СЕДМИЦА И БОЖИЋНИЦА УЗ НОВЕМБАРСКУ ПЛАТ У ИСТОМ ИЗНОСУ). ПЛАТЕ СЕ ИСПЛАЋУЈУ РЕДОВНО,А РАДНИК АКО СМАТРА ДА ГА ЈЕ ПОСЛОДАВАЦ ОШТЕТИО ОБРАТИ СЕ РАДНИЧКОЈ КОМОРИ КОЈА ТАЈ ПРОБЛЕМ ВРЛО БРЗО РИЈЕШИ. РАДНИЦИ У БИХ БИ БИЛИ ПРЕСРЕТНИ ДА ИМ СЕ МОГУ ОБЕЗЈЕДИТИ ПРАВА КОЈА ИМАЈУ РАДНИЦИ У ЗЕМЉАМА ЕУ,АЛИ ОВАКАВ ПРИЈЕДНОГ ЗАКОНА О РАДУ ИМ ТО СИГУРНО НЕЋЕ ОБЕЗБЈЕДИТИ НЕГО ЋЕ ПОСЛОДАВЦИМА ДАТИ ОДРИЈЕШЕНЕ РУКЕ ДА РАДНИКЕ ИСКОРИШТАВАЈУ НА СВЕ МОГУЋЕ НАЧИНЕ.

ОДГОВОРИТЕ