Просвјетари траже накнаде за превоз

Запослени у просвети у Републици Српској у основном образовању, од фебруара нису добили накнаду за превоз, која за око 6.000 радника на месечном нивоу износи око пола милиона марака. Тако ресорно министарство просветарима дугује око два милиона КМ.

Република Српска 29.07.2015 | 14:18
Просвјетари траже накнаде за превоз

У ресорном министарству не знају тачно кад ће започети исплата ових накнада. С друге стране, ужарио се телефон у Синдикату образовања, науке и културе Републике Српске.

- Сваког дана буде по стотину позива, људи се распитују кад ће бити уплаћене накнаде. Људи путују на посао. Ево, половином августа просвета ће да се окупи у школама и да започне припреме за нову школску годину. Тада ћемо донети и одлуку шта даље. Уколико ресорно министарство настави да нас игнорише искористићемо све видове синдикалне борбе. Чланови синдиката спремни су да иду и са тужбама због неисплаћених накнада. Онда неће бити 300-400 марака по човеку, већ са каматама по 3.000 марака - каже за "Новости" Драган Гњатић, председник Синдиката образовања, науке и културе Српске.

Он даље каже да су накнаде законом регулисане и да људи само хоће оно што им по закону припада.

- Често се у јавности мењају тезе и пласира се прича да просвета има нешто што други немају. То није тачно, и други запослени у Српској имају накнаде за превоз. Ова накнада много значи за 6.000 путника међу просветарима јер ти људи путују широм Републике Српске како би учили нашу децу. Сада не могу да добију ни накнаду за превоз која износи између 100 и 200 марака, зависно од удаљености. Шта да кажемо за чистачице, које раде за мале плате и стално долазе у школе. Сада кад немају накнаде, плаћају превоз од ионако малих примања. Ко зна, можда се неко направи паметан у Српској, па каже да три дана нису дошле на посао и уручи им отказ, а то што нема накнаде за превоз, то нико неће ни да спомене - истиче Гњатић и додаје да просветари не прихватају изјаве ресорног министра "да нема новца" и "да је свима тешко"!

Министар просвете и културе Дане Малешевић изјавио је да Влада Српске ради на томе да заостале накнаде за превоз просветним радницима буду исплаћене у што скоријем периоду. Поручио им је да треба имати само мало стрпљења.

- Министарство ће настојати да у скорије време реши ове проблеме. Ни у једном сегменту друштва се не исплаћују многе ствари које се исплаћују у сфери образовања - рекао је Малешевић.

МИНИСТАР

Дане Малешевић је напоменуо да су просветни радници, након прошлогодишњих поплава, имали права на ваучере за штете које су претрпели, али да им је и колективним уговором било предвиђено да наплате три просечне плате за те исте штете.

- Сматрам да просветни радници не треба да имају другачија права од других радника и да треба да делимо укупну судбину друштва - рекао је Малешевић.

Извор: Новости

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

србин

29.07.2015 12:34

Само страјк...

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаћица

29.07.2015 13:03

Мишљења сам да су просветни радници у повољнијој ситуацији од већине запослених у РС. Имају много боље услове за рад од већине, много мање раде од већине и боље су плаћени од већине. Имати зимски распуст, љетни распуст сви знамо колико то траје, а знамо и колико радних сати дневно имају у просјеку. Да их треба платити за рад треба, али пријетити штрајком због тога што нису добили путне трошкове ма дајте молим вас. Колико радника у приватном сектору уопште зна да радници имају право на накнаду некаквих путних трошкова. Колико радника пропалих фирми чији је већински власник држава мјесецима нема ни плату, шта ћемо са њима. Они не раде са дјецом па могу и глађу штрајковати ко ће то видјети или осјетити. Код нас је ако имаш чим пријетити остварит ћеш своја права а ако твоја прича и штрајк неће имати одјека оста ти и без плате и без уплаћених доприноса а путни трошкови су ти као прича о правима тамо неког мало срећнијег . По изјави наведној горе, након поплава ваучер и 3 просјечне плате, да ли је то за занемарити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просветар

29.07.2015 17:34

Пар доказа да нисте у праву цијењена "домацице" Сви остали на будзету у дрзави и било гдје имају у току године све сто их следује, а то су поред плате, путни троскови, топли оброк, регреси цуда бигови. Ми смо апсолутно свјесни ситуације у дрзави и какво је стање, али јесмо ми криви сто је тако? Следеце ако сматрате да је зимски распуст и љетни онако како га замисљате и како сте га проводили као дијете у сколи вјерујте да просветари имају јако пуно обавеза и на том "распусту". Казете радимо по неколико сати, сви ми имамо ријесења на 48 цасовну радну седмицу сто знаци да радимо минимално 8 сати, али поред уционице коју имамо, не заборавите да се носимо са многим другим пословима и ван ње. Припреме, ваннаставне активности, семинари, савјетовања, припрема уценика за такмицење, припрема самих себе да ту дјецу несто науцимо. Рад ван уционице. А једно сте заборавили, сваки дан посаљете своју дјецу у сколу која поред насих доносе и васе проблеме од куце, све је висе дјеце која су запостављена, изузетно безобразна, јако дрска. Није као некада да се некога боје, не казем да требају, али хајде да се замјенимо??? Уосталом ми смо насе факултате заврсили постено на дрзавним факултетима, а не као неки који сједе по разним дрзавним функцијама имају три пута висе од просветара, а заврсили факултете по подрумима и ко зна гдје. Мало се распитајте, али од свих будзетских корисника просветари су далеко најмање плацени. Велика вецина нема норму од које зависимо, а све је мање уценика сиром дрзаве и све мање скола, а све висе које се затварају. Не кудите оне који су вас уцили и који це уцити васу дјецу или уце!!!

Name

маx

29.07.2015 13:34

Да се нису тамо натрпали ко зохари мозда би и добили накнаде за превоз,а и уце нам дјецу тако да изведу гомилу идиота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просветар

29.07.2015 17:37

А господине засто ви лијепо нисте заврсили фаx, па досли у просвјету. Нема ту никаквих зохара. Сваке године је све мање дијеце и све се висе сколе затварају. Не куди оне које су те науцили да овдје писес и да цитас и да знас који је данас датум и да знас то сто знас ако иста знас. Скола, запамти без ње нема сутра...

Name

Брле

29.07.2015 15:05

Ако имају накнаду полиција, здравство, локалне заједнице, онда припада и њима право за превоз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаћица

30.07.2015 08:32

Ре: Просветар Поштовани, не треба да ми држите предавање, ја сам школу већ одавно завршила. Не кудим оне који су ме учили, напротив и дан данас се сјећам тих дивних људи вриједних поштовања. Они су већ одавно у пензији а многи од њих нису више међу нама. Нисам рекла да вам је посао лак него лакши па рецимо од мог, кад остављам коментаре говорим искључиво у своје име, не штитим оне који су добили дипломе по неки подрумима како сами рекосте. Ја немам високо образовање и нисам државни службеник. Ја немам право на регрес и немам право на топли оброк . Радим вриједно и нисам незадовољна. Поред тога што радим од своје плате сам одвајала као и многи родитељи , за сређивање учионица да би дјеца имала какве такве услове за рад. Извините а зашто просвјетни радници не дигоше свој глас због услова у којима наша дјеца проводе већи дио дана. Спомињете чистачице, ако сте просветар тад знате да се у нашим школама не може ходати ходницима од неугодних мириса који долазе из wц, дјеца код дођу морате им прати све са њих јер су клупе катастрофално прљаве. Не видјех нигдје и не прочитах да су прос. радници дигли глас због тога. И још само једна. Моји учитељи, наставници и професори су били људи вриједни дивљења и поштовања, они су нас гледали као једно, није било битно чији си и колико имаш из које си породице, што за данас не бих могла рећи,част појединцима увјек их има. Како се изгубило поштовање, па ако и дјеца примјете да има фаворизованих зато што му је отац љекар, политичар итд да не набрајам. Мени је жао што Вас можда увриједих није ми била намјера, само сам рекла своје мишљење, а наравно нико са њим не мора да се сложи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незапослени

01.09.2015 09:48

Срамота. Ти просветари да имају образа, морала и достојанства не би се јављали да су живи. Овако се праве луди. Мисле народ је заброавио кад им је ДОдик и веше него удвостурчио плате 2007 године. Плате су им повећане са 450 на 1000 КМ у ОШ и на 1300 у средњим школама само зато да би се по основу увећане основице повећану уплаћивали доприноси у ПИО и здравство. Плате су безобразно повећане на рачуна задуживања код ММФ-а. То народ мора да зна. Просветари га кредитно задужују за своје високе плате за 3-4 сата рада днавно. При том имају сеца 4 месеца распуста. Излежавање код кућа за 1000-1300 КМ платеу. Због просветара смо дужни ко Грачка, враћаћамо просветарске плате са каматама, а роба за извоз немама. Враћаћемо просветарске плате давањем будзашто наших природних ресурса, рудника, река, шума, обрадивог земљишта. И још се нашли да се праве луди. Ко је некоме крив што је тражи опосао 50 КМ да путују из Бијељина у друго место. Па сада треба народ на својој грбачи да тегли и просвететарске плате и путне трошкове. Стварно невиђена срамтоа. Стидите се земље по којој ходате 350000 незапослених. Ако има таквих који неће да раде за 400-500 КМ плате у школама има са буџета десетине хиљада који би једва дочекли да раде за 400-500 Км и без динара путних трошкова. Тако се решава криза. Хоћеш да радиш за 500 КМ, ако нећеш, има ко би једва дочекао да ради. А господа којој је мало 500 КМ плате нека нађе себи посао на тржишту. Ти што овде кукају на путне трошкове и још би да се туже зато што леже кући четири месеца за 1000-1300 КМ плате су невероватни људи, они не виде како народ ради на грађевини на 55Ц за 500-600 КМ, док просветар цело лето прележи за 1000-1300 КМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р7

23.01.2018 17:43

Ти си бас срамота! Ти немас благе везе о цему прицас. Мој савјет ти је да одес психијатру.