Вучић најавио веће плате и пензије у Србији

На годишњицу усвајања Закона о раду, премијер Србије Александар Вучић сумира постигнуте резултате. Најављује повећање плата за 360.000 људи у јавном сектору – за просветаре, здравствене раднике, полицајце, војнике и социјалне раднике. Биће повећане и пензије, и то не само онима којима су биле смањене, рекао је премијер.

Србија 29.07.2015 | 11:28
Вучић најавио веће плате и пензије у Србији

Премијер Александар Вучић најавио је на Конференцији за медије да повећање пензија и плата у јавном сектору неће бити симболично, али ће, због очувања фискалне равнотеже, бити у мањем проценту од оног који фискални простор "дозвољава".

Повећање пензија за све, и ове и наредне године, поручио је српски премијер.

Према његовим речима, влада је, на основу тешких реформи које је покренула пре годину дана, дошла у ситуацију да у августу крене у званичне разговоре о повећању пензија и дела плата у јавном сектору.

Вучић је рекао да ће повећање обухватити око 360.000 просветара, здравствених радника, војника и полицајаца, и социјалних радника.

Повећање плата уследиће и за оних 19,4 одсто чија примања нису ни била смањивана мерама владе, као и за све пензионере, укључујући и оне чије пензије нису смањиване.

Намера је, подвукао је премијер, да се свим пензионерима до краја године повећају пензије, и додао да ће 70 одсто имати значајно увећање, и да ће се то догодити без рушења споразума са ММФ-ом.

Одговарајући на питање новинара, Вучић је рекао да у укупној суми повећање неће бити веће од смањења које је било.

Према његовим речима, 70 одсто пензионера имаће значајно увећање пензија, односно нешто веће, а 30 одсто нешто мање губитке у односу на раније.

Свима ће, како је подвукао, бити повећане панзије пре краја године. "Предстоје нам преговори са ММФ-ом. Повећање ће се догодити а да не рушимо споразум са ММФ-ом. Више желим да штедимо него они. Наша је брига да водимо рачуна о нашем државном новчанику", истакао је Вучић.

Тражиће мање повећање од онога које би ММФ дозволио. "Неће бити тако симболично, али свакако мање од онога што би ММФ дозволио, јер преузима улогу 'лошег момка'. Ја сам већи ММФ од ММФ-а", нагласио је премијер.

Не жели, истиче, политичке поене, а о изборима не размишља. "Нити ће их бити нити су потребни", поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је почаствован похвалама добијених из Немачке и северних протестантских земаља за реформе које је предузела Србија, а које показују резултате.

Дефицит буџета 2,87 одсто до краја године

Вучић је истакао да ће дефицит републичког буџета бити на нивоу 2,87 одсто БДП-а до краја године.

"Ако би све ишло по плану, а у сваком месецу имамо бољи резултат од пројекције коју смо зацртали са ММФ-ом, дефицит републичког буџета би био на нивоу 2,87 одсто БДП-а до краја године", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је на данашњи дан дефицит у буџету 25 милијарди динара, што је у складу са планом који је Србија постигла са ММФ-ом, чак и бољи резултат од планираног.

"То је испод 'мастрихта', то је изванредан резултат и ми верујемо да може да буде и бољи", рекао је Вучић.

Навео је да Србија има примарни суфицит у сваком месецу, као и да је у јулу остварила мали суфицит.

Премијер је истакао и да је привредни опоравак озбиљно убрзан током другог квартала и рекао да ће Србија у овој години остварити раст БДП-а између 0,5 и један одсто. Рекао је да у овој години очекује раст привредне активности између 0,5 и један одсто БДП-а.

"То је баш онако како сам говорио пре непуних годину дана, када су ми се сви смејали", приметио је премијер.

Неће се праштати дугови јавним предузећима

Вучић је да напоменуо да убудуће јавним предузећима неће бити праштани дугови, односно померани рокови за плаћање. Рекао је да је раније "пресипано из шупљег у празно и није било здравог посла", а да ће убудуће бити чисти рачуни и када су јавна предузећа у питању.

"Србијагас" по први пут не дугује "Гаспрому" ни динара за текуће испоручене количине гаса од почетка грејне сезоне 2014/2015. године, поручио је премијер.

"Никада нам се овако нешто није догодило", рекао је Вучић и додао да се 60 милиона евра ранијих обавеза неће плаћати из буџета владе, већ ће то "Србијагас" решити са својим дужницима.

Вучић је рекао да је постигнут договор са највећим јавним и приватним предузећима да плаћају електричну енергију, наводећи да је са "Српском фабриком стакла" договорено да у два наврата плати рачуне закључно са 31. августом.

Према његовим речима, до сад нису контролисана плаћања јавних према јавним предузећима, а од данас ће постојати и та контрола.

"За 60 дана Железнице ће морати да плате своје рачуне ЕПС-у, ЕПС према Железници чиме улазимо у неупоредиво здравији систем", рекао је Вучић.

Аеродром и "Ер Србија" као државне фирме у 2015. бележе седам пута веће приходе у односу на претходну годину, додао је.

Вучић је рекао и да ће Србија први пут у историји три месеца раније на неким деоницама завршити Коридор 10, тако да ће се ка Македонији и Бугарској путовати ауто-путем.

Следи градња деонице пута Обреновац-Сурчин и обилазница око Београда за које ће уговори бити потписани у септембру, као и отварање радова на прузи Београд-Будимпешта, навео је Вучић.

Очекује се додатан прилив страних туриста

Рекао је да је у првих пет месеци укупан број долазака туриста износио 894.630, што је раст од 13,8 одсто у односу на исти период прошле године. Од тога било је 514.000 домаћих туриста, који су учестовали са 57,5 одсто, а страни 380.552, што је раст од 12,6 одсто.

Остварено је, према његовим речима, 2.405.597 милиона ноћења, што је раст од 8,4 одсто.

Просечан боравак туриста у Србији износио је 2,68 дана - домаћих 3,05 дана, а страних 2,18 дана.

"Очекујемо у наредном периоду додатни прилив иностраних туриста и гостију из региона. Предузимамо кораке који би омогућили да велики број туриста из западне Европе, исламских земаља и Руске федерације, нађу прилику да свој одмор и посао проведу у Србији", истакао је Вучић.

Премијер је објаснио да је међу онима који су се пријавили за ваучере 78 одсто пензионера, 14 одсто запослених са примањима до 16.000 динара, пет одсто незапослених и један одсто ратних инвадила и прималаца социјалне помоћи.

Најтраженије дестинације су бање, као што су Пролом или Врњачка Бања, али и Тара, Копаоник и Дивчибаре.

Највећи број пријава дошао је из четири највећа града у Србији, као и Сремске Митровице.

Извор: РТС

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

црис

29.07.2015 09:49

Мора да су избори ускоро,ил це бити повецане у изборној тек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пелцер224

29.07.2015 09:49

Које веце плате, па вратице само оно сто је умањио и узео прије годину дана, а у медјувремену стандард зивота и цијене отисли за јос 10-15% у односу на прије смањења?! Празна прица хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

29.07.2015 09:56

Дај боже да тако буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тигар

29.07.2015 10:05

Добар је Вуциц какав је Миле , Миле најављује само нове кредите поцеце и гробља давати под хипотеку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нота бене

29.07.2015 10:26

Вучић је исти лик као што је и Додик. Уствари сва политика Додика и иде из Београда. Он им је продужена рука у РС. СДС и има проблем јер не слушају службени Београд. А Америка то не допушта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

29.07.2015 14:09

Човјек је умислио да му народ вјерује.

ОДГОВОРИТЕ