Vučić najavio veće plate i penzije u Srbiji

Na godišnjicu usvajanja Zakona o radu, premijer Srbije Aleksandar Vučić sumira postignute rezultate. Najavljuje povećanje plata za 360.000 ljudi u javnom sektoru – za prosvetare, zdravstvene radnike, policajce, vojnike i socijalne radnike. Biće povećane i penzije, i to ne samo onima kojima su bile smanjene, rekao je premijer.

Srbija 29.07.2015 | 11:28
Vučić najavio veće plate i penzije u Srbiji

Premijer Aleksandar Vučić najavio je na Konferenciji za medije da povećanje penzija i plata u javnom sektoru neće biti simbolično, ali će, zbog očuvanja fiskalne ravnoteže, biti u manjem procentu od onog koji fiskalni prostor "dozvoljava".

Povećanje penzija za sve, i ove i naredne godine, poručio je srpski premijer.

Prema njegovim rečima, vlada je, na osnovu teških reformi koje je pokrenula pre godinu dana, došla u situaciju da u avgustu krene u zvanične razgovore o povećanju penzija i dela plata u javnom sektoru.

Vučić je rekao da će povećanje obuhvatiti oko 360.000 prosvetara, zdravstvenih radnika, vojnika i policajaca, i socijalnih radnika.

Povećanje plata uslediće i za onih 19,4 odsto čija primanja nisu ni bila smanjivana merama vlade, kao i za sve penzionere, uključujući i one čije penzije nisu smanjivane.

Namera je, podvukao je premijer, da se svim penzionerima do kraja godine povećaju penzije, i dodao da će 70 odsto imati značajno uvećanje, i da će se to dogoditi bez rušenja sporazuma sa MMF-om.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je rekao da u ukupnoj sumi povećanje neće biti veće od smanjenja koje je bilo.

Prema njegovim rečima, 70 odsto penzionera imaće značajno uvećanje penzija, odnosno nešto veće, a 30 odsto nešto manje gubitke u odnosu na ranije.

Svima će, kako je podvukao, biti povećane panzije pre kraja godine. "Predstoje nam pregovori sa MMF-om. Povećanje će se dogoditi a da ne rušimo sporazum sa MMF-om. Više želim da štedimo nego oni. Naša je briga da vodimo računa o našem državnom novčaniku", istakao je Vučić.

Tražiće manje povećanje od onoga koje bi MMF dozvolio. "Neće biti tako simbolično, ali svakako manje od onoga što bi MMF dozvolio, jer preuzima ulogu 'lošeg momka'. Ja sam veći MMF od MMF-a", naglasio je premijer.

Ne želi, ističe, političke poene, a o izborima ne razmišlja. "Niti će ih biti niti su potrebni", poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je počastvovan pohvalama dobijenih iz Nemačke i severnih protestantskih zemalja za reforme koje je preduzela Srbija, a koje pokazuju rezultate.

Deficit budžeta 2,87 odsto do kraja godine

Vučić je istakao da će deficit republičkog budžeta biti na nivou 2,87 odsto BDP-a do kraja godine.

"Ako bi sve išlo po planu, a u svakom mesecu imamo bolji rezultat od projekcije koju smo zacrtali sa MMF-om, deficit republičkog budžeta bi bio na nivou 2,87 odsto BDP-a do kraja godine", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je na današnji dan deficit u budžetu 25 milijardi dinara, što je u skladu sa planom koji je Srbija postigla sa MMF-om, čak i bolji rezultat od planiranog.

"To je ispod 'mastrihta', to je izvanredan rezultat i mi verujemo da može da bude i bolji", rekao je Vučić.

Naveo je da Srbija ima primarni suficit u svakom mesecu, kao i da je u julu ostvarila mali suficit.

Premijer je istakao i da je privredni oporavak ozbiljno ubrzan tokom drugog kvartala i rekao da će Srbija u ovoj godini ostvariti rast BDP-a između 0,5 i jedan odsto. Rekao je da u ovoj godini očekuje rast privredne aktivnosti između 0,5 i jedan odsto BDP-a.

"To je baš onako kako sam govorio pre nepunih godinu dana, kada su mi se svi smejali", primetio je premijer.

Neće se praštati dugovi javnim preduzećima

Vučić je da napomenuo da ubuduće javnim preduzećima neće biti praštani dugovi, odnosno pomerani rokovi za plaćanje. Rekao je da je ranije "presipano iz šupljeg u prazno i nije bilo zdravog posla", a da će ubuduće biti čisti računi i kada su javna preduzeća u pitanju.

"Srbijagas" po prvi put ne duguje "Gaspromu" ni dinara za tekuće isporučene količine gasa od početka grejne sezone 2014/2015. godine, poručio je premijer.

"Nikada nam se ovako nešto nije dogodilo", rekao je Vučić i dodao da se 60 miliona evra ranijih obaveza neće plaćati iz budžeta vlade, već će to "Srbijagas" rešiti sa svojim dužnicima.

Vučić je rekao da je postignut dogovor sa najvećim javnim i privatnim preduzećima da plaćaju električnu energiju, navodeći da je sa "Srpskom fabrikom stakla" dogovoreno da u dva navrata plati račune zaključno sa 31. avgustom.

Prema njegovim rečima, do sad nisu kontrolisana plaćanja javnih prema javnim preduzećima, a od danas će postojati i ta kontrola.

"Za 60 dana Železnice će morati da plate svoje račune EPS-u, EPS prema Železnici čime ulazimo u neuporedivo zdraviji sistem", rekao je Vučić.

Aerodrom i "Er Srbija" kao državne firme u 2015. beleže sedam puta veće prihode u odnosu na prethodnu godinu, dodao je.

Vučić je rekao i da će Srbija prvi put u istoriji tri meseca ranije na nekim deonicama završiti Koridor 10, tako da će se ka Makedoniji i Bugarskoj putovati auto-putem.

Sledi gradnja deonice puta Obrenovac-Surčin i obilaznica oko Beograda za koje će ugovori biti potpisani u septembru, kao i otvaranje radova na pruzi Beograd-Budimpešta, naveo je Vučić.

Očekuje se dodatan priliv stranih turista

Rekao je da je u prvih pet meseci ukupan broj dolazaka turista iznosio 894.630, što je rast od 13,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Od toga bilo je 514.000 domaćih turista, koji su učestovali sa 57,5 odsto, a strani 380.552, što je rast od 12,6 odsto.

Ostvareno je, prema njegovim rečima, 2.405.597 miliona noćenja, što je rast od 8,4 odsto.

Prosečan boravak turista u Srbiji iznosio je 2,68 dana - domaćih 3,05 dana, a stranih 2,18 dana.

"Očekujemo u narednom periodu dodatni priliv inostranih turista i gostiju iz regiona. Preduzimamo korake koji bi omogućili da veliki broj turista iz zapadne Evrope, islamskih zemalja i Ruske federacije, nađu priliku da svoj odmor i posao provedu u Srbiji", istakao je Vučić.

Premijer je objasnio da je među onima koji su se prijavili za vaučere 78 odsto penzionera, 14 odsto zaposlenih sa primanjima do 16.000 dinara, pet odsto nezaposlenih i jedan odsto ratnih invadila i primalaca socijalne pomoći.

Najtraženije destinacije su banje, kao što su Prolom ili Vrnjačka Banja, ali i Tara, Kopaonik i Divčibare.

Najveći broj prijava došao je iz četiri najveća grada u Srbiji, kao i Sremske Mitrovice.

Izvor: RTS

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

cris

29.07.2015 09:49

Mora da su izbori uskoro,il ce biti povecane u izbornoj tek.

ODGOVORITE
Name

pelcer224

29.07.2015 09:49

Koje vece plate, pa vratice samo ono sto je umanjio i uzeo prije godinu dana, a u medjuvremenu standard zivota i cijene otisli za jos 10-15% u odnosu na prije smanjenja?! Prazna prica hahahaha

ODGOVORITE
Name

Boki

29.07.2015 09:56

Daj bože da tako bude.

ODGOVORITE
Name

tigar

29.07.2015 10:05

Dobar je Vucic kakav je Mile , Mile najavljuje samo nove kredite pocece i groblja davati pod hipoteku.

ODGOVORITE
Name

nota bene

29.07.2015 10:26

Vučić je isti lik kao što je i Dodik. Ustvari sva politika Dodika i ide iz Beograda. On im je produžena ruka u RS. SDS i ima problem jer ne slušaju službeni Beograd. A Amerika to ne dopušta.

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

29.07.2015 14:09

Čovjek je umislio da mu narod vjeruje.

ODGOVORITE