Заштита сира - корак ка уједињењу Кипра

Европска унија у уторак је покренула процедуру за признавање халумија, или хелима на турском, као заштићене врсте сира са обе стране подељеног грчко-турског острва Кипра, и окарактерисала то као симболичан корак ка уједињењу острва.

Свијет 29.07.2015 | 10:35
Заштита сира - корак ка уједињењу Кипра

Слани растегљив сир од мешавине козјег и овчјег млека, који се једе печен, можда је највећи поклон Кипра светској гастрономији. ЕУ је направила велики корак ка пуној заштити његовог назива тиме што је почела процедуру на званичан захтев Кипра за добијање тог статуса, што би значило да само сир направљен на Кипру може да се зове халуми.
 
Кипар је турском воњом интервенцијом 1974 подељен на слободан, грчки југ и турски север. Придружио се ЕУ 2004. али само јужни део острва ужива све предности чланства. Деценије покушаја да се острво поново уједини биле су неуспешне упркос настојањима ЕУ и УН. У знаку колико је тешко то постићи чак и споразуму о сиру претходило је више месеци тешких преговора.

Ипак, данас је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер рекао да настојање уједињења око сира показује посвећеност обе стране да "сарађују на пројектима који уједињују цело острво". Преокрет се догодио две недеље после Јункерове посете острву где се састао са представницима обе заједнице, и Грка и Турака.

"Сир халуми/хелим симбол је заједничког наслеђа острва Кипра", рекао је Јункер. Када процедура буде завршена, кипарски Турци, произвођачи сира ће моћи да извозе свој производ у ЕУ преко јужних кипарских лука. Цела процедура би могла да траје још преко пет месеци, а како наводи агенција Франс прес врло је мало вероватно да ће острво тада бити близу уједињења.
 
Мировни преговори наставили су се у мају после осмомесечне паузе изазване спором између кипарске владе и Турске око гаса и нафтних истраживања.

Извор: Бета

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сеx

29.07.2015 09:46

Надрљали су сви којима ЕУ и САД помажу да надју политичко рјешење.

ОДГОВОРИТЕ