Јединствени дијаманти откривени на Камчатки

Дијаманти откривени у смрзнутој лави вулкана Толбачик, на полуострву Камчатка, имају геолошке и минералошке карактеристике које су толико јединствене да су одушевљени руски научници морали да их сврстају у потпуно нову врсту дијаманта.

Занимљивости 29.07.2015 | 07:47
Јединствени дијаманти откривени на Камчатки

“Стврднута лава избачена приликом ерупције вулкана Толбачик (2012-2013) у себи садржи до сада невиђену врсту дијаманта. Добили су име ‘Толбачик дијаманти’”, саопштило је руско Министарство науке.

Нове дијаманте формирали су вулкански гасови под притиском и они су резултат кристализације “под утицајем пражњења атмосферског електрицитета” (муња), објашњавају геолози.

Дијаманти с далеког истока Русије могли би да буду природно остварење француског патента из 1964, који предлаже производњу синтетичких дијаманата од гаса помоћу јаког електричног пражњења, кажу научници.

Када се посматра голим оком, драго камење личи на синтетичке дијаманте, али има геолошке и минералошке одлике које се разликују од било које познате врсте дијаманта. Јединствени дијаманти не настају у магми као типични вулкански дијаманти. Осим тога, “Толбачик дијаманти” су велики за вулканске стене (од 250-700 микрона).

Приказ како су доспели дијаманти на површину, Министарство науке Русије

Из малог узорка стврднуте лаве извађено је чак неколико стотина дијаманата - што је, тврде стручњаци, изузетно много.

Вулкански комплекс Толбачик састоји се из два вулкана: Плоски Толбачик (3.085 м) и Остри Толбачик (3.682 м). Најновија ерупција из пукотине догодила се новембра 2012, када су при врху и на јужној падини текле реке лаве дуге десетине километара.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар