Jedinstveni dijamanti otkriveni na Kamčatki

Dijamanti otkriveni u smrznutoj lavi vulkana Tolbačik, na poluostrvu Kamčatka, imaju geološke i mineraloške karakteristike koje su toliko jedinstvene da su oduševljeni ruski naučnici morali da ih svrstaju u potpuno novu vrstu dijamanta.

Zanimljivosti 29.07.2015 | 07:47
Jedinstveni dijamanti otkriveni na Kamčatki

“Stvrdnuta lava izbačena prilikom erupcije vulkana Tolbačik (2012-2013) u sebi sadrži do sada neviđenu vrstu dijamanta. Dobili su ime ‘Tolbačik dijamanti’”, saopštilo je rusko Ministarstvo nauke.

Nove dijamante formirali su vulkanski gasovi pod pritiskom i oni su rezultat kristalizacije “pod uticajem pražnjenja atmosferskog elektriciteta” (munja), objašnjavaju geolozi.

Dijamanti s dalekog istoka Rusije mogli bi da budu prirodno ostvarenje francuskog patenta iz 1964, koji predlaže proizvodnju sintetičkih dijamanata od gasa pomoću jakog električnog pražnjenja, kažu naučnici.

Kada se posmatra golim okom, drago kamenje liči na sintetičke dijamante, ali ima geološke i mineraloške odlike koje se razlikuju od bilo koje poznate vrste dijamanta. Jedinstveni dijamanti ne nastaju u magmi kao tipični vulkanski dijamanti. Osim toga, “Tolbačik dijamanti” su veliki za vulkanske stene (od 250-700 mikrona).

Prikaz kako su dospeli dijamanti na površinu, Ministarstvo nauke Rusije

Iz malog uzorka stvrdnute lave izvađeno je čak nekoliko stotina dijamanata - što je, tvrde stručnjaci, izuzetno mnogo.

Vulkanski kompleks Tolbačik sastoji se iz dva vulkana: Ploski Tolbačik (3.085 m) i Ostri Tolbačik (3.682 m). Najnovija erupcija iz pukotine dogodila se novembra 2012, kada su pri vrhu i na južnoj padini tekle reke lave duge desetine kilometara.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar