ББЦ тврди: Платини је кандидат за предсједника ФИФА!

Први човек Европске фудбалске уније Мишел Платини до краја ове недеље ће објавити кандидатуру за место председника Светске фудбалске федерације.

Фудбал 29.07.2015 | 23:00
ББЦ тврди: Платини је кандидат за предсједника ФИФА!

Како преноси ББЦ, Платини је добио индикације да ће имати подршку четири континенталне конфедерације и зато је одлучио да се кандидује.

Избори за чело владајућег тела светског фудбала биће одржани 26. фебруара наредне године, пошто је Сеп Блатер објавио да ће поднети оставку, и то само три дана пошто је изборио пети мандате на функцији председника.

79-годишњи Швајцарац је на челу ФИФА од 1998. године, а функцију напушта после корупцијског скандала који је погодио ту организацију.

Од тренутка када је Блатер објавио да се повлачи, Платини је био фаворит да га наследи, али ће званична потврда кандидатура стићи најраније у среду.

Уз УЕФА, Платини има подршку Јужне Америке (ЦОНМЕБОЛ), Северне, Централне Америке и Кариба (ЦОНЦАЦАФ) и Азије (АЦФ). Уколико би све асоцијације које су у тим конфедерацијама гласале за Платинија, он би обезбедио 144 гласова, што је више него довољно да постане Блатеров наследник.

Међутим, тешко је поверовати да ће се тако нешто десити, пошто ће поједине асоцијације подржати неке друге кандидате или бити уздржане, али се очекује да ће Платини добити значајан број гласова.

Рок за пријављивање кандидата за председника ФИФА је 26. октобра.

Платини је у марту изборио трећи мандате на челу УЕФА, а тада није имао ниједног противкандидата. Тада је истакао да ће се потрудити да искорени хулигане у Европи, одбио је позиве за бојкот Светског првенства 2018. године у Русији и тражио је бољу ФИФА.

Коментари / 0

Оставите коментар