BBC tvrdi: Platini je kandidat za predsjednika FIFA!

Prvi čovek Evropske fudbalske unije Mišel Platini do kraja ove nedelje će objaviti kandidaturu za mesto predsednika Svetske fudbalske federacije.

Fudbal 29.07.2015 | 23:00
BBC tvrdi: Platini je kandidat za predsjednika FIFA!

Kako prenosi BBC, Platini je dobio indikacije da će imati podršku četiri kontinentalne konfederacije i zato je odlučio da se kandiduje.

Izbori za čelo vladajućeg tela svetskog fudbala biće održani 26. februara naredne godine, pošto je Sep Blater objavio da će podneti ostavku, i to samo tri dana pošto je izborio peti mandate na funkciji predsednika.

79-godišnji Švajcarac je na čelu FIFA od 1998. godine, a funkciju napušta posle korupcijskog skandala koji je pogodio tu organizaciju.

Od trenutka kada je Blater objavio da se povlači, Platini je bio favorit da ga nasledi, ali će zvanična potvrda kandidatura stići najranije u sredu.

Uz UEFA, Platini ima podršku Južne Amerike (CONMEBOL), Severne, Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF) i Azije (ACF). Ukoliko bi sve asocijacije koje su u tim konfederacijama glasale za Platinija, on bi obezbedio 144 glasova, što je više nego dovoljno da postane Blaterov naslednik.

Međutim, teško je poverovati da će se tako nešto desiti, pošto će pojedine asocijacije podržati neke druge kandidate ili biti uzdržane, ali se očekuje da će Platini dobiti značajan broj glasova.

Rok za prijavljivanje kandidata za predsednika FIFA je 26. oktobra.

Platini je u martu izborio treći mandate na čelu UEFA, a tada nije imao nijednog protivkandidata. Tada je istakao da će se potruditi da iskoreni huligane u Evropi, odbio je pozive za bojkot Svetskog prvenstva 2018. godine u Rusiji i tražio je bolju FIFA.

Komentari / 0

Ostavite komentar