Веза ХДЗ БиХ и СНСД: Човић штити Зубца

Почетком фебруара 2015. године Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) предала је Тужилаштву БиХ извјештај о сумњивим дешавањима у Федералној дирекцији робних резерви у вези са нестанком око 1,6 милиона литара евродизела и бензина из складишта “Зовко-оил” у Жепчу чија се вриједност процјењује на око од шест милиона КМ.

Босна и Херцеговина 28.07.2015 | 13:07
Веза ХДЗ БиХ и СНСД: Човић штити Зубца

Но, занимљиво је да је баш у то вријеме када је требало предати извјештај Тужилаштву БиХ у једном угоститељском објекту у Лукавици одржан тајни састанак директора СИПА-е Горана Зубца и његовог замјеника Ђуре Кнежевића са директором Дирекције за робне резерве ФБиХ Тончијем Баврком, пише бх. новинска агенција Патриа.

Извор Патрије који је добро упућен у дешавања у вези са овим случајем тврди да су након састанка директор и замјеник СИПА-е наредили предметним истражитељима да све информације и упуте Тужилаштва БиХ по овом предмету само „приме к знању“ те да предмет опструирају што је могуће више на начин да умјесто сачињавања извјештаја о почињеном кривичном дјелу Тужилаштву, просљеђују штуре информације о предузетим мјерама и радњама!

СПРЕГА ХДЗ БиХ и СНСД-а

Но, с друге стране, услуга СИПА-е у случају "Зовко Оил" није била бесплатна што се најбоље показало на безуспјешним покушајима да се смијени осуђени директор СИПА-е Горан Зубац којем су заштиту пружили чланови Независног одбора Парламентране скупштине БиХ из ХДЗ БиХ који су или гласали против смјене или се нису уопште појављивали на сједницама.

Овај случај показује директну повезаност политичких лидера ХДЗ БиХ и СНСД-а Драгана Човића и Милорада Додика који преко својих пулена прикривају криминал тежак милионе марака.

Извор открива и да је поступајућа тужитељка Едина Хубјер дозвољавала опструкције СИПА-е и одуговлачење истраге.

УМИЈЕШАНОСТ БАВРКЕ

У нестанак залиха горива Дирекције из складишта Зовко Оил-а директно је умијешан и директор Тончи Баврка јер како се наводи у истраживању ЦИН-а није искористио законске могућности да заустави пљачку нити је о губитку роба обавијестио поједине истражне институције. Умјесто тога, док су залихе горива нестајале из терминала жепачке фирме, Баврка је покушавао убиједити Владу Федерације Босне и Херцеговине (ФБиХ) да прихвати сумњиви план да дуг за гориво замијени за један од терминала групације у оквиру које послује „Зовко Оил“.

Међутим, челници Владе ФБиХ нису прихватили план. Према ријечима тадашњег министра финансија Анте Крајине, вриједност терминала је била прецијењена, док тадашњи премијер Нермин Никшић каже да такав објекат ФБиХ није био потребан.

Никшић је казао да су дали сагласност Дирекцији да преговара о замјени дуга, јер су жељели да виде о чему се ту ради.

Међутим, што се више о томе причало, што се дубље улазило, што се више откривало, откривале су се веће малверзације - каже Никшић.

Влада ФБиХ је позвала Федералну управу за инспекцијске послове да преконтролише робе у складиштима које користи Дирекција. Никшић је казао новинарима ЦИН-а да су контролу наложили јер су добијали информације да у складиштима нема робе Дирекције, иако је она била евидентирана. Додао је и да нису били задовољни контролама роба које је обављала Дирекција.

Дирекција је у јулу 2012. године тужила фирму „Зовко Оил“, али штету нису наплатили.

Почетком прошле године отворен је стечај у „Зовко Оилу“. Дирекцији је у стечајном поступку признат дио потраживања за гориво у износу од 5,9 милиона КМ. Међутим, мале су шансе да ће их наплатити. Имовина фирме „Зовко Оил“ вриједи 14 милиона, а дугови су скоро два и по пута већи. 

Извор: Патриа

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Машала,

28.07.2015 11:14

Машала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

28.07.2015 11:19

То је све чврсто годинама увезано у овој њиховој хаос владавини,у којој народ гладује, док су они законом у земљи заштићени и недодирљиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

парадокс

28.07.2015 11:21

Не треба се чудити што криминалац штити криминалца,али је за чуђење што народ штити оне који га пљачкају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

28.07.2015 16:36

2 НАЈВЕЋА КРИМИНАЛЦА И МАНИПУЛАТОРА У БИХ СУ ДОДИК И ЋОВИЋ.КО БРАЋА РОДЈЕНА!КО МАРГАРИН СУ-У СВЕ УМЈЕШАНИ!НАРАВНО, НАРОДУ И ПОСЛУШНИЦИМА КОНСТАНТНО ПРОДАЈУ ПРИЧУ О ЗАШТИТИ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА А У ПОЗАДИНИ ТОГА СЛАЖУ СИЛНЕ МИЛИОНЕ!да ли ће им икада досадити и да ли ће им ико стати на пут-вријеме ће показати!

Name

тацно

28.07.2015 11:30

Убрзо иза тога Зовко је продао све своје пумпе Русима,бојао се цовјек неких испитивање,па ко вели скидај с мене!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш па баш

28.07.2015 11:43

Баш сам се изненадио!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

28.07.2015 11:53

ВИ САМО ИЗМЉИСАТЕ КОЈЕКАКВЕ БАЈКЕ О ВЕЛИКИМ КРАЂАМА... А ТАЈ ЧОВИЋ И ТАЈ ДОДИК И ГОСПОДЈА КРИСТО И ТАЈ ЗУБАЦ И СВИ ДРУГИ ПОЛИТИЧАРИ... АМА ТО СУ СВЕ ФИНИ И ПОСТЕНИ ЉУДИ КОЈИ РЕДОВНО ИДУ У ЦРКВУ, У ПОЗОРИШТЕ И МУЗЕЈЕ И НИКАДА НИ МРАВА НЕ БИ И НИСУ ЗГАЗИЛИ... САМО СЕ ЉУДИ КРАЈЊЕ ПОСТЕНО БАВЕ ПОЛИТИКОМ ДА СВИМА У БИХ БУДЕ СТО БОЉЕ... ИНАЧЕ АЛКАИДА ЈЕ МАЧИЈИ КАСАЉ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВИЛАЈ

28.07.2015 11:54

А НА ТРАСИ АУТО ЦЕСТЕ СВИЛАЈ ОДЗАК СТА ЈЕ КРИМИНАЛА ПОКРИЛА СИПА ТО ЈЕ ПРЕКО 40 МИЛИОНА КМ ЈЕР СВУ ТРАСУ СУ НАПРАВИЛИ ОД КРАДЕНОГ СЉУНКА ИЗ РИЈЕКА БОСНЕ И САВЕ БЕЗ КОНЦЕСИЈЕ НА РС СТРАНИ ПРЕКО ВОДА СРПСКЕ ИВОДЈАЦИ РАДОВА СТРАБАГ АУСТРИЈА И ЕУРО АСФАЛТ БИХ ЕМ СТО ЈЕ САВ ТАМПОН ТЈ ПРЕКО 3 МИЛИОНА М3 СЉУНКА УКРАДЕНО И БЕЗ ПОРИЈЕКЛА А У ПРОЈЕКТУ ЈЕ СТАЈАО КАМЕН КРЕЦЊАК ДРОБЉЕНИ ТАКО ДА КВАЛИТЕТ ТИХ РАДОВА ЈЕ НУЛА АЛИ СУ ЗАТО ЦЕЛНИЦИ СТРАБАГА КУГЛЕР ИЕУРО АСФАЛТА ХАМЕД РАМИЦ СТРПАЛИ ВЕЛИКА СРЕДСТВА У СВОЈЕ ДЗЕПОВЕ НА УСТРБ КВАЛИТЕТА А СИПА ЈЕ ПРАВИЛА КОНТРОЛУ И НАВОДНО НИЈЕ НИСТА ОТКРИЛА А КРАДЈА ЈЕ ВРСЕНА СА 200 КАМИОНА ОД 8 Х ДО 17 Х ПА ВИДИТЕ КАКО СЕ ЛЕГАЛИЗУЈЕ КРИМИНАЛ А НАДЗОР ЈЕ ПРИТИСКАН СВИМ МЕТОДАМА ДА ПРИХВАТИ РАДОВЕ ГДЈЕ ЈЕ УЦЕСТВОВАОИ САМ ЕНСАД КАРИЦ ИЗ ЦЕСТА ФЕДЕРАЦИЈЕ ОВАЈ ЗЛОЦИН ЈЕ ЗА СТИ ГОДИНА РОБИНЕ ЈЕР ЦЕСТА ЦЕ СЕ РАСУТИ ВРЛО БРЗО НАКОН УПОТРЕБЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦРНО

28.07.2015 11:55

Е колики су ово кримиалци то свијет нема.Ма узеће ак ништа и одмајке дијете само ако га могу уновчити. Каква смо то држава. Ко управља.Ко тужи и суди.? Брука и пропаст а све уз помоћ мониторинга уједињене европе и корумпиране Америке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИ БОГ НАМ НЕ МОЖЕ ПОМОЋИ

28.07.2015 14:59

Под један, ово је доказ да се ради о квази држави, а под два, госпоја едина хубјер је у тужилаштву бх задужена за одбацивање извештаја о почињеном (не)делу и за обуствљање истрага, ако нисте досад знали. Под три исто као под 1. и 2.

Name

Дикобраз

28.07.2015 12:08

Теверсенове бајке из 1975. године су биле веома забавне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

28.07.2015 12:22

''Што је више клевета и лажи, Зубац нам је милији и дражи.''

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста је.

28.07.2015 12:30

Па докада висе. Имамо ли ми јос осјецај за насу дјецу. Па ова банда им вец сада док су јос дјеца, пљацкају и униставају будуцност. ДО КАДА ЦЕ СЕ ОВО ТРПЈЕТИ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивши

28.07.2015 13:32

Кримоси држе све институције ентитета и БиХ. Морам се мало уштинути. Ух, боли кад се уштинем. Па у чему је фазон?

ОДГОВОРИТЕ
Name

анте

28.07.2015 16:28

Тај зовко је прије рата возио сљаку из термоелектране за насице а цовиц просио по мостару

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неw Траник

08.12.2019 12:28

Далије икад ико ово процесуиро или казнио јаооо нам дрзаве! Мафија

ОДГОВОРИТЕ