Тука: Држава ме не подржава!

У фокусу свјетске спортске јавности посљедњих мјесеци нашао се млади босанскохерцеговачки атлетичар Амел Тука.

Остали спортови 28.07.2015 | 12:20
Тука: Држава ме не подржава!

За њега је освајање првог мјеста на Дијамантској лиги у Монаку ове године био - очекивани редослијед након шест пуних година дисциплинованог тренирања и свакодневних одрицања.

Уписан златним словима у историју босанскохерцеговачке атлетике, Тука се у разговору са новинарима Анадолије, који су га посјетили током припрема у Верони, присјетио својих почетака у свијету атлетике који су му обезбиједили ласкаву улазницу на предстојеће Свјетско првенство у Пекингу, које, каже, с нестрпљењем очекује.

Прије непуне двије седмице у утрци на 800 метара у Монаку, раме уз раме са најбољим атлетичарима свијета, резултатом 1:42:51 оборио је не само рекорд БиХ већ и рекорд Балкана, освојивши прво мјесто. Говорећи о недавној побједи, Тука истиче како је она била очекивана, те како је њом оправдао улогу фаворита.

"Искрено, очекивао сам побједу, али није било баш лако. Дошао сам да побиједим, нисам мислио на резултат. Једноставно, пратио сам трку и у финишу побиједио", истакао је Тука који се након спектакуларне побједе нашао у свим свјетским медијима.

Пажња која је услиједила након побједе, тврди, ипак га није пољуљала и омела у наставку напорног тренирања и припрема за још боље резултате којима се нада.

"Осјећам се посебно, али покушавам да останем чврсто на земљи, да се посветим максимално тренинзима за Свјетско првенство и да ме ови успјеси не одведу у облаке", нагласио је Тука.

Велики број новинарских питања, како каже, након велике побједе био је усмјерен на даљи ток његове каријере. Међу њима је најзанимљивије било оно о "његовом лимиту и да ли га уопште има".

"Тренутно сам поставио резултат најбољи у свијету ове године и након трке, кад сам завршио, новинари су ми рекли: Амеле, знаш ли да си поставио 11. најбољи резултат у свијету свих времена и 4. резултат у Европи свих времена? Ја сам рекао да не знам јер стварно нисам то. Рекли су ми да сам трећи најбржи бијелац у историји свих времена што ме чини посебним и једноставно осјећај је неописив", казао је Тука.

Ипак, истиче, најважније му је било свијету пренијети позитивну енергију којом зрачи земља из које долази. Боје заставе БиХ сада су, додаје, препознате у свијету која је изњедрила врхунског атлетичара.

"Јако сам сретан и поносан на своју земљу. Не постоје ријечи којима се то може описати, драго ми је сада што у свијету атлетике сви знају за БиХ. Поносан сам на то и надам се да је она поносна на мене што сам њен грађанин", рекао је Амел.

Ипак, обесхрабрује чињеница да талентована дјеца у свијету спорта и другим областима у БиХ немају велике шансе за напредак, истиче Тука. БиХ, додаје, не охрабрује младе људе да буду успјешни и не помаже финансијски.

"Тачно је да ће, уколико држава поведе рачуна о својим спортистима, они направити резултате. Нажалост, немам подршку од своје државе коју волим свим срцем. Не може се описати ријечима колико волим када видим заставу ту поред свог имена и кад сам први у свијету и кад се та застава види. Нажалост, немам подршку ту и стање је такво какво јесте", истиче Тука.

"Да држава само мало поведе рачуна о спористима, ми би имали врхунске резултате, али не води нико рачуна о спортистима у БиХ. То је црна тачка у нашој земљи. Треба да се усвоје закони о спорту, како доликује једној држави, да би се стање у спорту промијенило... Спорт је нешто најљепше. Када игра репрезентација, видите ту атмосферу међу људима, сви су заједно, то су чари спорта. Спорт уједињује људе", поручио је Тука.

Желио би, каже, да постане добар примјер младим људима.

"Млади треба да споје школу и спорт, да не запостављају школу јер је она битан фактор одгоја и одрастања. Да се баве спортом, било којим, не само атлетиком и да се не извлаче како не могу нешто стићи. Ја сам им примјер у том сегменту. Радио сам свако јутро тренинг, путовао сам свако јутро од Какња до Зенице на тренинге, послијеподне у школу. Био сам одличан ученик, имао сам просјек 5,0 и од основне до средње сам био одличан. Једноставно, распоредио сам своје вријеме како треба", подсјетио је Тука.

Према његовим ријечима, спорта се није одрекао ни током студија, а поред спортских резултата, додаје како је и апсолвент Машинског факултета у Зеници. Све своје успјехе остварио је јер је вјеровао у себе и свој рад.

"Вјеровао сам у себе. Знао сам да могу успјети и бити најбољи и зато сам се одрицао свега. Зато савјетујем, ко год има вјеру у себе и мисли да је за нешто рођен, да то искористи. Не може нико рећи да нема времена, има се времена, само га треба искористити правилно и одрећи се других ствари", закључује Тука којем предстоје припреме за Свјетско првенство гдје ће, нада се, поново освјетлати образ БиХ.

Одрицање

Спорт, поред сталног рада захтјева и велико одрицање, истиче Тука присјећајући се свог првог атлетског тренинга, 1. јануара 2009. године на стадиону Камберовића поље у Зеници. "Родитељи су ме одгојилли тако да будем свјестан да се због врхунских резултата треба одрећи многих ствари. То сам прихватио, одрекао се свега. Водим рачуна о исхрани, спавању, одмору. Све ове године, пуних шест година, максимално сам се посветио и то је моја жеља, моја воља и мотив", рекао је Тука, додајући како су на његову спортску дисциплину највише утицали савјети, похвале и критике, старијих и искусних људи.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ма дај

28.07.2015 10:57

Е мој Амеле,да си какав да се увлацис политицарима у д.пе,или да си бабин син,све би било другације... Опет контам да си бабин син не би се ни бавио спортом јер то би ти било из понизења...

ОДГОВОРИТЕ