Игуаса- највећи и најспектакуларнији водопади на свијету

Водопади Игуасу налазе се на истоименој реци, на граници између бразилске државе Парана и аргентинске провинције Мисионес. Овај водопад, који реку Игуасу дели на горњи и доњи ток, један је од највећих и најспектакуларнијих водопада на свету и налази се под заштитом УНЕСЦО-а-

Занимљивости 28.07.2015 | 10:10
Игуаса- највећи и најспектакуларнији водопади на свијету

Назив Игуасу вуче порекло из језика народа Гуаран од речи "y" (што значи воде) и "гуасу" (што значи велике).

Гуарани легенда о настанку овог водопада говори о намери бога да се ожени прелепом девојком Наипи, но она је побегла са својим љубавником Таробом у кануу. У гневу, бог је расцепао реку створивши водопад и осудивши љубавнике на вечни пад.

Водопади, који су лоцирани у националним парковима "Игуазú" у Аргентини и "Игуаçу" у Бразилу, састоје су од 275 слапова висине до 70 метара, дуж 2,7 километара.

Неке од индивидуалних група високе су до 82 метра, док је већина висока око 64 метара, те око 900 метара кањона од укупно 2,7 километара није прекривено водопадима.

Река Игуасу притока је Паране, низводно од чувене хидроелектране "Итаипу". У близини водопада, са сваке стране реке, налазе се два града: бразилски Фос до Игуасу и аргентински Пуерто Игуасу.

Први Европљанин који је посетио водопаде био је шпански конкистадор Алвар Нуњес Цабеса де Вака 1541, према којем је назван један од слапова на аргентинској страни, као и према Боселију који је слапове поново открио у 19. веку.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар