Деценијске реформе без икаквог ефекта

Успостављање ефикасније и одговорније администрације, која би била истински сервис грађанима и привреди уз мању потрошњу новца, ни послије скоро десет година спровођења реформе јавне управе није ни близу краја.

Босна и Херцеговина 28.07.2015 | 07:59
Деценијске реформе без икаквог ефекта

Реформски процес у овој области у БиХ одвија се од 2006. године на основу Стратегије реформе јавне управе и Акционог плана један, који су предвиђали успостављање ефикасније и одговорније јавне управе која би радила на основу транспарентних процедура, уз истовремено испуњавање услова за европске интеграције. Циљ је био да до краја 2014. године буде достигнут европски ниво квалитета и примијењено европско законодавство.

Информација о активностима у процесу реформе јавне управе коју је Канцеларија координатора за реформу јавне управе упутила Савјету министара БиХ потврђује, међутим, да циљеви дефинисани Стратегијом још нису достигнути. Крајем 2010. године истекли су рокови прописани Акционим планом један, а утврђено је да је до половине 2011. године испуњено свега 52,28 одсто мјера из овог плана. Институције БиХ су испуниле 49,11 одсто, ФБиХ 46,82 одсто, Република Српска 56,45 одсто, а Брчко дистрикта 57,19 одсто.

- Приликом ревизије утврђено је да је на законодавном нивоу реформа јавне управе спроведена у знатној мјери, али да су у мањој мјери спроведене мјере и активности којима би били остварени конкретни резултати за грађане и пословну заједницу - наведено је у информацији.

Ревидирани акциони план један донесен је током 2011, а требало је да буде реализован до краја 2014. године. Према подацима Канцеларије координатора за реформу јавне управе из фебруара ове године, институције на свим нивоима испуниле су у просјеку 60 одсто циљева из тог плана.

Институције БиХ испуниле су 60 одсто, ФБиХ 55, Република Српска 71, а Брчко дистрикта 55 одсто циљева из плана.

Посматрано по реформским областима, највећи напредак постигнут је у области институционалне комуникације, док је најмањи остварен у области електронске управе.

Директор Агенције за државну управу Републике Српске Александар Радета казао је да је реформа јавне управе стални процес.

- Гледајући шта до сада је урађено, јесмо задовољни, али наравно да увијек може више и боље. Надамо се да ћемо у идућем периоду урадити много више онога што је можда и требало до сада урадити, али некада због датих околности није било могуће спровести - истакао је Радета.

Он је казао да је актуелна Стратегија за реформу јавне управе престала да важи, те да је доношење нове политичко питање.

- Има циљева који нису завршени из претходне стратегије и потребно је да буду завршени, а реализација неких треба да буде настављена. На реформи јавне управе мораће се радити и не мислим само на државну управу о којој се најчешће говори, већ и на реформу управе у јавним установама, заводима и на другим адресама гдје је стање много лошије него у државној управи - истакао је Радета.

ЕУ

Европска комисија је изразила озбиљну забринутост због нефункционалности управе и недостатка сарадње између различитих нивоа власти, те указала на потребу израде нове стратегије реформе јавне управе. Оцјене Европске комисије из редовних извјештаја о напретку указују на то да трансформација јавне управе у БиХ ни изблиза није завршена.

- Постигнут је веома ограничен напредак у реформи јавне управе и побољшању њених капацитета у смислу испуњавања захтјева европских интеграција - наведено је у извјештају Европске комисије о напретку БиХ у 2014. години.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

вријеме курве, фукаре и будале

28.07.2015 06:18

Трио фантастикус, Додик, Павић, Дјокић, уводи неред на сваком кораку, у свему. Ова власт је једнако корупција, организовани криминал, непотизам, неред, јавашлук, незнање, негативна селекција, полтронство, афере, пропадање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реформатор

28.07.2015 06:24

Свирајте к***у даље.

ОДГОВОРИТЕ