Decenijske reforme bez ikakvog efekta

Uspostavljanje efikasnije i odgovornije administracije, koja bi bila istinski servis građanima i privredi uz manju potrošnju novca, ni poslije skoro deset godina sprovođenja reforme javne uprave nije ni blizu kraja.

Bosna i Hercegovina 28.07.2015 | 07:59
Decenijske reforme bez ikakvog efekta

Reformski proces u ovoj oblasti u BiH odvija se od 2006. godine na osnovu Strategije reforme javne uprave i Akcionog plana jedan, koji su predviđali uspostavljanje efikasnije i odgovornije javne uprave koja bi radila na osnovu transparentnih procedura, uz istovremeno ispunjavanje uslova za evropske integracije. Cilj je bio da do kraja 2014. godine bude dostignut evropski nivo kvaliteta i primijenjeno evropsko zakonodavstvo.

Informacija o aktivnostima u procesu reforme javne uprave koju je Kancelarija koordinatora za reformu javne uprave uputila Savjetu ministara BiH potvrđuje, međutim, da ciljevi definisani Strategijom još nisu dostignuti. Krajem 2010. godine istekli su rokovi propisani Akcionim planom jedan, a utvrđeno je da je do polovine 2011. godine ispunjeno svega 52,28 odsto mjera iz ovog plana. Institucije BiH su ispunile 49,11 odsto, FBiH 46,82 odsto, Republika Srpska 56,45 odsto, a Brčko distrikta 57,19 odsto.

- Prilikom revizije utvrđeno je da je na zakonodavnom nivou reforma javne uprave sprovedena u znatnoj mjeri, ali da su u manjoj mjeri sprovedene mjere i aktivnosti kojima bi bili ostvareni konkretni rezultati za građane i poslovnu zajednicu - navedeno je u informaciji.

Revidirani akcioni plan jedan donesen je tokom 2011, a trebalo je da bude realizovan do kraja 2014. godine. Prema podacima Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave iz februara ove godine, institucije na svim nivoima ispunile su u prosjeku 60 odsto ciljeva iz tog plana.

Institucije BiH ispunile su 60 odsto, FBiH 55, Republika Srpska 71, a Brčko distrikta 55 odsto ciljeva iz plana.

Posmatrano po reformskim oblastima, najveći napredak postignut je u oblasti institucionalne komunikacije, dok je najmanji ostvaren u oblasti elektronske uprave.

Direktor Agencije za državnu upravu Republike Srpske Aleksandar Radeta kazao je da je reforma javne uprave stalni proces.

- Gledajući šta do sada je urađeno, jesmo zadovoljni, ali naravno da uvijek može više i bolje. Nadamo se da ćemo u idućem periodu uraditi mnogo više onoga što je možda i trebalo do sada uraditi, ali nekada zbog datih okolnosti nije bilo moguće sprovesti - istakao je Radeta.

On je kazao da je aktuelna Strategija za reformu javne uprave prestala da važi, te da je donošenje nove političko pitanje.

- Ima ciljeva koji nisu završeni iz prethodne strategije i potrebno je da budu završeni, a realizacija nekih treba da bude nastavljena. Na reformi javne uprave moraće se raditi i ne mislim samo na državnu upravu o kojoj se najčešće govori, već i na reformu uprave u javnim ustanovama, zavodima i na drugim adresama gdje je stanje mnogo lošije nego u državnoj upravi - istakao je Radeta.

EU

Evropska komisija je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog nefunkcionalnosti uprave i nedostatka saradnje između različitih nivoa vlasti, te ukazala na potrebu izrade nove strategije reforme javne uprave. Ocjene Evropske komisije iz redovnih izvještaja o napretku ukazuju na to da transformacija javne uprave u BiH ni izbliza nije završena.

- Postignut je veoma ograničen napredak u reformi javne uprave i poboljšanju njenih kapaciteta u smislu ispunjavanja zahtjeva evropskih integracija - navedeno je u izvještaju Evropske komisije o napretku BiH u 2014. godini.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

28.07.2015 06:18

Trio fantastikus, Dodik, Pavić, Djokić, uvodi nered na svakom koraku, u svemu. Ova vlast je jednako korupcija, organizovani kriminal, nepotizam, nered, javašluk, neznanje, negativna selekcija, poltronstvo, afere, propadanje.

ODGOVORITE
Name

reformator

28.07.2015 06:24

Svirajte k***u dalje.

ODGOVORITE