Саудиски краљ са 1000 људи из пратње блокирао француску плажу

Краљ Саудијске Арабије Салман налази се на троседмичном одмору у Француској. Свакако, саудијски монарх неће имати просјечан одмор.

Свијет 27.07.2015 | 23:13
Саудиски краљ са 1000 људи из пратње блокирао француску плажу

Мјештани су већ узнемирени пошто је јавна плажа затворена како би се краљ могао одмарати у тишини, а приступ његовој вили забрањен је на 300 метара.

Луксузна вила угостила је и Винстона Черчила у Валаурису, смјештена је између камења на француској ривијери, а дужине је неколико стотина метара. Изградио ју је 1932. године архитект Бери Диеркс, а до сада је угостила многе познате људе попут Черчила, Рите Хаиворт и Мерлин Монро.

Да би угостили саудијског монарха, на вили су промијењени и прозори, посађено је ново цвијеће, а круже гласине и о трону постављеном на балкону како би краљ могао уживати у погледу, пише ББЦ.

За његову посјету унајмљено је најмање 400 луксузних аутомобила који ће превозити краљеве рођаке и пријатеље гдје год буду жељели.

"Тражили су од нас да их возимо по ресторанима или у Сен Тропе у Монаку, Ницу или виле у околном подручју јер желе да купују имовину",, рекао је један возач АФП-у.

Љетни одмори одлична су прилика да се проведе вријеме са породицом и пријатељима, али повести чак 1.000 особа са собом звучи као претјеривање. Унутрашњи круг Салмана смјештен је уз франуцуску обалу, у близини одмаралишта краља, док ће остатак од 700 особа одсјести у луксузних хотелима у Кану.

Присуство толико важних особа из јавног живота Саудијске Арабије значио је да се сигурност мора довести на високи ниво, што иритира поједине мјештане, док су други сретни што их могу угостити.

„Економски утицај по нас, ресторане, кафиће и све оне који раде у вили су велики“, рекао је директор Монтаигне хотела Серге Реинхард, у којем су Саудијци узели пола соба.

Више од 100.000 људи потписало је петицију против затварања плаже како би краљ могао уживати у приватности. Ова плажа изузетно је популарна међу туристима и локалним становништвом. Обалом патролирају полицијски чамци, тражећи уљезе, а градоначелник Валауриса Михаел Салуцки писао је предсједнику Француске Франсоа Оланду у протесту због неодобрених патрола.

„Разумијемо потребу за осигурањем и интересима наше нације, али нико не би смио бити изнад закона ове земље“, писао је градоначелник Салуцки.

Невјероватно, али за краља је направљен и привремени лифт како би могао брже и лакше доћи од виле до плаже, а Саудијци су обећали да ће га склонити када краљ оде.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

краљевска породица

27.07.2015 21:55

Она броји преко 20 000људи. Они дрзе структуру дрзаве срабикбин. Та 1 000 се састоји од породице и особа који су задузили породицу. Лифт је висе за инвалиде него за Краља. Цудно је да на ту плазу могу само здрави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аграм

27.07.2015 22:10

их кода је то несто како наси власто дрзци зиве него среца им је да ми нисмо французи па се не бунимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

фоцак

27.07.2015 22:45

Мој метузалеме ! Па ста це тии иста кад се спремас да преселис, а тамо се ниста не носи? Ваљда да јос мало загорцас зивоте другима, а метузалеме???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

28.07.2015 05:06

И поред свега Французи им морају набавити и 1000 жена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

28.07.2015 07:59

Ето прилике за терористе да коју баце и насе домаце вехабије.

ОДГОВОРИТЕ