Због чега нема Специјалног суда?

До краја јула, посланици Скупштине у Приштини требало би да донесу одлуку о формирању Специјалног суда за ратне злочине у јужној Покрајини. Председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је – тим поводом, да је успостављање те правосудне инстанце неопходно ради утврдјивање истине о злочинима почињеним над Србима и осталим неалбнацима.

Србија 27.07.2015 | 16:45
Због чега нема Специјалног суда?

Дрецун је оценио да је приоритет тог Суда да се одбрани од политизације, која подразумева селективно процесуирање злочинаца.

Уз констатацију да на Космету не постоји политичка воља и да правосудне инстанце у Покрајини немају капацитет да процесиурају починиоце ратних злочина над Србима и осталим неалбанцима, председик Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун истиче да је формирање Суда за ратне злочине на том делу државне територије неопходно и то пре свега ради утврдјивања истине и задовољења правде.

Иако је лидер Демократске партије Косова Хашим Тачи потврдио да ће Парламент у Приштини до краја текућег месеца донети одлуку о успостављању Суда за ратне злочине, Дрецун каже да не би требало веровати министру иностраних послова самопроглашене државе.

Председник Скупштинског одбора за Косово и Мерохију не искључује могућност да Специјални суд за ратне злочине у Покрајини буде изложен одредјеним, пре свега политичким притисцима.

И управо је због тога кључни изазов за Суд да се одбрани од покушаја политизације и на тај начин селективног подизања оптужница, прецизира Дрецун.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар