Zbog čega nema Specijalnog suda?

Do kraja jula, poslanici Skupštine u Prištini trebalo bi da donesu odluku o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine u južnoj Pokrajini. Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je – tim povodom, da je uspostavljanje te pravosudne instance neophodno radi utvrdjivanje istine o zločinima počinjenim nad Srbima i ostalim nealbnacima.

Srbija 27.07.2015 | 16:45
Zbog čega nema Specijalnog suda?

Drecun je ocenio da je prioritet tog Suda da se odbrani od politizacije, koja podrazumeva selektivno procesuiranje zločinaca.

Uz konstataciju da na Kosmetu ne postoji politička volja i da pravosudne instance u Pokrajini nemaju kapacitet da procesiuraju počinioce ratnih zločina nad Srbima i ostalim nealbancima, predsedik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ističe da je formiranje Suda za ratne zločine na tom delu državne teritorije neophodno i to pre svega radi utvrdjivanja istine i zadovoljenja pravde.

Iako je lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači potvrdio da će Parlament u Prištini do kraja tekućeg meseca doneti odluku o uspostavljanju Suda za ratne zločine, Drecun kaže da ne bi trebalo verovati ministru inostranih poslova samoproglašene države.

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Merohiju ne isključuje mogućnost da Specijalni sud za ratne zločine u Pokrajini bude izložen odredjenim, pre svega političkim pritiscima.

I upravo je zbog toga ključni izazov za Sud da se odbrani od pokušaja politizacije i na taj način selektivnog podizanja optužnica, precizira Drecun.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar