"Агенда најзначајнија у првих 100 дана рада"

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић представио је данас на конференцији за новинаре у Сарајеву резултате рада Савјета министара у првих 100 дана.

Босна и Херцеговина 27.07.2015 | 16:45
"Агенда најзначајнија у првих 100 дана рада"

Усвајање плана економских реформи,односно чувена реформска агенда која је коначно усаглашена и усвојена на свим нивоима власти,за Звиздића је најзначајњи резултат.

План економских реформи за БиХ предвиђа конкретне мјере које треба да проведу различити нивои власти у складу са уставним надлежностима.

План је подјељен у 6 области:

Јавне финансије,опорезивање и фискална одрживост у којима су приоритети смањење јавне потрошње и строга контрола запошљавања и јавном сектору.

Пословна клима и конкурентност за циљ има подстицање домаћих и страних инвестиција.

Реформа тржишта рада предвиђа борбу против сиве економије и повећање запослености.

Социјална заштита убудуће би требала бити у функцији потреба а не стечених права.

Област владавине права обухвата борбу против криминала и корупције те свих облика екстремизма и тероризма,док ће се кроз реформу јавне управе створити модерна и ефикасна служба.

Предсједавајући Савјета министара каже да план реформи у многим сегментима предвиђа промјену досадашњих образаца понашања.

,,Због тога ће вјероватно свака мјера из ове Агенде изазвати одређене отпоре оних који већ дуги низ година живе у једној врсти административног комфора'', истиче Звиздић и додаје да реформе у земљи каква је БиХ захтјевају озбиљан економски опоравак и развој.

,,Да би се то постигло неопходна је сарадња свих нивоа власти,учешће не само влада већ и других институција и грађана. Свакако да ће дио реформи бити тежак и болан али сам сигуран да ће,када их БиХ проведе,бити створен амбијент који ће омогућити убрзан економски развој и знатно брже и ефикасније запошљавање те бржи пут ка Европској унији'', тврди Звиздић и напомиње да ће се у реализацији плана реформи сви нивои власти консултовати са Делегацијом Европске уније у БиХ и редовно достављати извјештаје о напредку, а први извјештај требао би да буде достављен 15. новембра ове године.

,,Прве повољне ефекте реформи грађани би могли осјетити до краја године. Циљ је почетком наредне године предати захтјев,а до краја 2017.године добити статус земље кандидата за чланство у Европској унији'',истакао је Звиздић.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар