"Agenda najznačajnija u prvih 100 dana rada"

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić predstavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu rezultate rada Savjeta ministara u prvih 100 dana.

Bosna i Hercegovina 27.07.2015 | 16:45
"Agenda najznačajnija u prvih 100 dana rada"

Usvajanje plana ekonomskih reformi,odnosno čuvena reformska agenda koja je konačno usaglašena i usvojena na svim nivoima vlasti,za Zvizdića je najznačajnji rezultat.

Plan ekonomskih reformi za BiH predviđa konkretne mjere koje treba da provedu različiti nivoi vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima.

Plan je podjeljen u 6 oblasti:

Javne finansije,oporezivanje i fiskalna održivost u kojima su prioriteti smanjenje javne potrošnje i stroga kontrola zapošljavanja i javnom sektoru.

Poslovna klima i konkurentnost za cilj ima podsticanje domaćih i stranih investicija.

Reforma tržišta rada predviđa borbu protiv sive ekonomije i povećanje zaposlenosti.

Socijalna zaštita ubuduće bi trebala biti u funkciji potreba a ne stečenih prava.

Oblast vladavine prava obuhvata borbu protiv kriminala i korupcije te svih oblika ekstremizma i terorizma,dok će se kroz reformu javne uprave stvoriti moderna i efikasna služba.

Predsjedavajući Savjeta ministara kaže da plan reformi u mnogim segmentima predviđa promjenu dosadašnjih obrazaca ponašanja.

,,Zbog toga će vjerovatno svaka mjera iz ove Agende izazvati određene otpore onih koji već dugi niz godina žive u jednoj vrsti administrativnog komfora'', ističe Zvizdić i dodaje da reforme u zemlji kakva je BiH zahtjevaju ozbiljan ekonomski oporavak i razvoj.

,,Da bi se to postiglo neophodna je saradnja svih nivoa vlasti,učešće ne samo vlada već i drugih institucija i građana. Svakako da će dio reformi biti težak i bolan ali sam siguran da će,kada ih BiH provede,biti stvoren ambijent koji će omogućiti ubrzan ekonomski razvoj i znatno brže i efikasnije zapošljavanje te brži put ka Evropskoj uniji'', tvrdi Zvizdić i napominje da će se u realizaciji plana reformi svi nivoi vlasti konsultovati sa Delegacijom Evropske unije u BiH i redovno dostavljati izvještaje o napredku, a prvi izvještaj trebao bi da bude dostavljen 15. novembra ove godine.

,,Prve povoljne efekte reformi građani bi mogli osjetiti do kraja godine. Cilj je početkom naredne godine predati zahtjev,a do kraja 2017.godine dobiti status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji'',istakao je Zvizdić.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar