Када тијело почиње да стари?

Научници су пронашли начин да искључе процес старења код једне врсте црва, што би једног дана могло да доведе до механизма за одлагање старења и код људи.

Здравље 27.07.2015 | 11:00
Када тијело почиње да стари?

Студија спроведена на црвима показала је да адултне ћелије почињу да пропадају већ с добијањем репродуктивне зрелости. Генетички прекидач затим омогућава почетак старења “искључивањем” одређених процеса који штите ћелије.

Откриће је значајно јер сви људи имају исти генетски прекидач, јер би могло да доведе до развоја лекова који одлажу старење и одређене дегенеративне болести.

Извештај објављен у стручном часопису Молецулар Целл наводи да је могуће указати на тренутак у ком почиње старење и то захваљујући проучавању ваљкастог црва Ц. елеганс.

Овај црв има биохемијско окружење слично људском, па га истраживачи често користе у проучавању дегенеративних болести везаних за старење.

Научници предвођени Ричардом Моримотом открили су да Ц. елеганс почиње да стари само осам сати након ступања у одрасло доба. Иако је црв нормално живео, научници су могли да виде јасне молекуларне промене након тог тренутка.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар