Зашто су ишчезли мамути?

Фауна која је красила нашу планету крајем последњег леденог доба, а чији је најпознатији представник мамут, највероватније је ишчезла због низа брзих климатских промена.

Занимљивости 27.07.2015 | 08:26
Зашто су ишчезли мамути?

Студије указују да су температуре за врло кратко време у том периоду порасле за између 1 и 13 степени Целзијуса и то за само неколико деценија.

Студија указује да је пре између 60.000 и 12.000 година глобално загревање довело до изумирања оних врста које физиолошки нису биле довољно прилагођене вишим температурама.

Вођа студије Алан Купер каже да је отопљавање променило и вегетацију планете.

Штавише, нова студија коју је спровела Елин Лоранзен са Универзитета у Копенхагену, показује да је брзо загревање планете више утицало на фауну од последњег глацијалног максимума, када је величина леденог покривача у последњем леденом добу достигла свој врхунац.

“Ова студија би требало да нам отвори очи. Имамо емпиријски доказ да је брзо климатско загревање имало велики утицај на животиње у последњих 50.000 година. То не говори ништа добро о будућем преживљавању великих популација животиња у будућности”, рекла је Лоранзен.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Старење Сунца

27.07.2015 08:33

Довест це опет до хладјења кугле. Тад це изумирати мали и згољави без сала да их грије.

ОДГОВОРИТЕ